ای ایران و ماجرای کتک خوردن بقال ایرانی از سرباز آمریکایی

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پنج‌شنبه 26 مهر 1403، خانه اندیشمندان علوم انسانی میزبان برگزاری همایشی با عنوان «بررسی تاریخچه سرود ای ایران» بود. این همایش به کوشش موسسه هَزار آوای تاریخ و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی و با حضور صاحب‌نظران و هنرمندان برجسته‌ای از حوزه‌های مختلف علمی و هنری برگزار شد.

کد خبر : 94380
تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۹
ای ایران و ماجرای کتک خوردن بقال ایرانی از سرباز آمریکایی


به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پنج‌شنبه 26 مهر 1403، خانه اندیشمندان علوم انسانی میزبان برگزاری همایشی با عنوان «بررسی تاریخچه سرود ای ایران» بود. این همایش به کوشش موسسه هَزار آوای تاریخ و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی و با حضور صاحب‌نظران و هنرمندان برجسته‌ای از حوزه‌های مختلف علمی و هنری برگزار شد.

ماجرای کتک خوردن بقال ایرانی از سرباز آمریکایی

همایش با سخنرانی یسنا خوشفکر، دبیر همایش، آغاز شد. وی در ابتدای سخنان خود به روایت حسین گل‌گلاب، شاعر سرود «ای ایران»، و ماجرای کتک خوردن یک بقال ایرانی از سوی سرباز آمریکایی در زمان اشغال متفقین اشاره کرد. خوشفکر در ادامه بخش‌هایی از کتاب سرگذشت موسیقی نوشته روح‌الله خالقی را قرائت کرد. در این کتاب، خالقی انگیزه ساخت سرود «ای ایران» را این‌گونه شرح داده است: «علت حقیقی این بود که در آن ایام کشور ما را قوای روس و انگلیس اشغال کرده بودند و آمریکایی‌ها هم مهمان ناخوانده شدند و در هیچ مجمعی تظاهرات ملی نمی‌شد. اما آهنگ و شعر این سرود احساسات ملی را برانگیخت و در مقابل خارجی‌ها، که در آن مجلس زیاد بودند، تظاهرات بیشتری از سوی ایرانیان صورت گرفت.»

دبیر همایش همچنین تأکید کرد که بر اساس اسناد تاریخی، انگیزه ساخت سرود «ای ایران» توسط حسین گل‌گلاب و روح‌الله خالقی کاملاً مشخص است و هیچ شکی در این مورد وجود ندارد. وی افزود: «سرود «ای ایران» یک سرود وحدت‌آفرین است که می‌تواند ایرانیان را مانند یک مادر به دور هم جمع کند.»

 

موسیقی ,
مجید رضاییان پیشکسوت رسانه و استاد دانشگاه – او از چهره‌های علمی عرصه رسانه به شمار می‌رود
و تاثیر مهمی در تریبت نیروهای متخصص در عرصه رسانه داشته است

اهمیت رسانه در بازتاب تاریخ

سخنران بعدی، مجید رضاییان، پیشکسوت رسانه و استاد دانشگاه، با اشاره به عصر دیجیتال و گسترش اطلاعات، به اهمیت رسانه‌ها در اطلاع‌رسانی دقیق و معتبر پرداخت. وی گفت: «در دنیای امروز که اخبار جعلی و فیک‌نیوزها در فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود، اعتبارسنجی اطلاعات از طریق منابع معتبر اهمیت زیادی دارد.» وی همچنین به مثال فاکس نیوز اشاره کرد و آن را نمونه‌ای از رسانه‌هایی دانست که درگیر جنگ رسانه‌ای و فیک‌نیوز هستند.

رضاییان در ادامه سخنان خود بر لزوم روایت صحیح و مستند از سرود «ای ایران» تأکید کرد و افزود: «باید با کار رسانه‌ای حرفه‌ای، تاریخچه و پیام این اثر به گوش مخاطبان برسد.»

موسیقی ,
زهرا حاتمی

بررسی پیامدهای اشغال متفقین

سخنران سوم، دکتر زهرا حاتمی، با بررسی پیامدهای اشغال تهران توسط متفقین، به چهار مسأله مهم اشاره کرد: قحطی، خسارات اقتصادی ناشی از استهلاک راه‌آهن، تهدید تمامیت ارضی و شورش‌های قومی در آذربایجان و کردستان، و تحقیر مردم ایران. وی معتقد بود که سرود «ای ایران» که از دل این رخدادها خلق شده است، امروزه باعث ایجاد اتحاد و همدلی میان ایرانیان شده است.

موسیقی ,
رضا موسی‌زاده نوازنده و مدرس تار و سه‌تار

نگاه موسیقایی به سرود «ای ایران»

رضا موسوی‌زاده، نوازنده و مدرس تار و سه‌تار، در سخنانی به بررسی جنبه‌های هنری سرود «ای ایران» پرداخت. وی اظهار داشت که روح‌الله خالقی توانسته است با ترکیب هارمونی‌های غربی و رعایت اصول موسیقی ایرانی، سرودی بسازد که نه تنها در تاریخ موسیقی ایران جایگاه ویژه‌ای دارد، بلکه از نظر هنری نیز «ایرانیزه» شده است. موسوی‌زاده افزود: «یکی از دلایل ماندگاری سرود «ای ایران» در همین نگاه موسیقایی است.»

موسیقی ,

اجرای موسیقی و آواز سنتی

در بخش دیگری از این برنامه امیر عابدی، خواننده، با اجرای آوازی در دستگاه راست‌پنجگاه همراه با شعری از معینی کرمانشاهی، مخاطبان را برای دقایقی مهمان شنیدنِ موسیقی ایرانی کرد. همچنین در ادامه، قطعاتی در مایه اصفهان توسط رضا موسوی‌زاده، نوازنده تار، هاتف شرار، خواننده، و حسین عابدی، نوازنده تنبک، اجرا شد و در نهایت، سرود «ای ایران» به عنوان نقطه اوج همایش به اجرا درآمد.

حضور استادان برجسته

در این همایش، استادان شناخته‌شده عبدالمجید ارفعی و هوشنگ طالع نیز حضور داشتند.

عمق فرهنگی و تاریخی «سرود ای ایران» به اندازه‌ای وسیع است که هنوز پس از گذشت دهه‌ها، همچنان با مخاطبان خود ارتباط برقرار می‌کند و روحیه همدلی و وحدت را در میان ایرانیان تقویت می‌کند.

انتهای پیام/



منبع

برچسب ها :

ناموجود