آقای رئیس جمهور، از شما بیشتر از اینها انتظار داشتیم / سیاسیترین وزیر پیشنهادی برای غیرسیاسیترین وزارت
در بیانیه تفصیلی بسیج دانشجویی مراکز علوم پزشکی کشور؛ به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی مراکز علوم پزشکی کشور در خصوص وزیر پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیانیهای صادر کردند. متن این بیانیه به شرح زیر است: « … هم رئیسجمهور محترم این ها را رعایت کنند، هم مجلس رعایت
در بیانیه تفصیلی بسیج دانشجویی مراکز علوم پزشکی کشور؛
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی مراکز علوم پزشکی کشور در خصوص وزیر پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیانیهای صادر کردند.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
« … هم رئیسجمهور محترم این ها را رعایت کنند، هم مجلس رعایت کند؛ یعنی شما یک مسئولیّت مشترک دارید در انتخاب مسئولین کشور. سابقه ی سوء نداشته باشند؛ این یک معیار است. نگرش ملّی داشته باشند؛ یعنی غرق در مسائل جناحی و سیاسی و مانند این ها نشوند، نگاه ملّی به کشور داشته باشند. کارآمد باشند…» مقام معظم رهبری 31/4/1403
بسیج دانشجویی مراکز علوم پزشکی کشور همچون انتخابات 1400 طبق رسالت جهاد تبیین، روشنگری و مؤذنی جامعه اقدام نموده و در بیانیه 11 تیر 1403 دَه اولویت نظام سلامت در دولت چهاردهم را تبیین نمود. همچنین در نامه 21 مرداد خطاب به ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران دَه شاخصه وزیر بهداشت مطلوب ذکر گردید. امروز و با معرفی جناب آقای دکتر محمدرضا ظفرقندی لازم است سوابق، عملکردها و آراء ایشان با نگاهی بر اولویت ها، مورد نقد و بررسی منصفانه قرار گیرد. بر خود لازم می دانیم با آزادی بیان دانشجویی و به مصلحت مردم عزیزمان آنچه که بدان رسیده ایم را بیان داریم، باشد که نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی نیز به وظیفه ی خطیر خود در دادن رأی اعتماد و سپردن سکان هدایت یکی از عظیم ترین و مهم ترین وزارتخانه های دولت به بهترین نحو عمل نمایند.
ابتدا عنوان می گردد جناب آقای دکتر محمدرضا ظفرقندی یکی از اساتید برجسته دانشگاه و پزشکان حاذق این سرزمین هستند که سابقه چندین سال مدیریت در عرصه های نظام سلامت در کارنامه ایشان موجود است. ایشان فردی متشرع و بااخلاق هستند. سابقه حضور در جبهه های هشت سال دفاع مقدس و ارائه خدمات درمانی به رزمندگان از افتخارات ایشان است.
سوابق و عملکرد دکتر ظفرقندی در دو بُعد مورد بررسی قرار می گیرد. اول به عنوان یکی از مدیران کلان دولت جمهوری اسلامی ایران:
دکتر محمدرضا ظفرقندی فردی کاملاً سیاسی است. ریاست بر حزب سیاسی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران و ریاست دوره ای شورای سیاست گذاری جبهه اصلاحات از سوابق ایشان است.
از فعالیت ها و مواضع مهم سیاسی ایشان حضور فعال و همراهی همیشگی با فتنه 88 است. مقام معظم رهبری فتنه 88 را گناه نابخشودنی خواندند اما پس از گذشت 15 سال هنوز ایشان بر مواضع قبل خود در همراهی با فتنه و فتنه گران پایدار است. اخبار مجلس شورای اسلامی حاکی از آن است که ایشان از اعلام موضع صریح در قبال فتنه حتی در پاسخ به نمایندگان مجلس طفره رفته است و می توان دریافت ایشان بر همان عقیده استواراند. سوابق فعالیت و مواضع سیاسی ایشان در آن سال ها و حتی سال های اخیر به طرز عجیب و هنرمندانه ای از دسترس خارج شده و به راحتی در فضای مجازی قابل جست و جو نیست؛ با این وجود برخی از این سوابق موجود است. سخنرانی ایشان حدود شش ماه پس از فتنه 88 در حمایت از فتنه و فتنه گران در جمع های به اصطلاح جنش سبز آن سال ها خصوصاً در دانشگاه مبیِّن همراهی و تشویق ایشان با این گناه نابخشودنی است.
ایشان مکرراً خواستار رفع حصر سران فتنه 88 و حتی سایر محکومین امنیتی همچون تاجزاده شده است. این در حالی است که عمده این فشارها با استفاده ایشان از جایگاه حرفه پزشکی بوده است.
انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران، حزب متبوع دکتر ظفرقندی طی بیانیه ای در بهمن 1401 جنبش ز.ز.آ را جنبشی پاک خوانده و حاکمیت را به خودکامگی متهم کرده است! همچنین ایشان از تجمع غیرقانونی مقابل سازمان نظام پزشکی کشور در همین ایام حمایت نمود.
فعالیت های سیاسی دکتر ظفرقندی محدود به ایران نبوده است. ایشان یکی از اصلی ترین نگارندگان نامه جمعی از پزشکان ایران به دکتر بشار اسد، ریاست جمهوری سوریه است. در این نامه با یادآوری اینکه بشار اسد پزشک است و سوگند پزشکی یاد کرده ایشان را آمر ناآرامی های سوریه دانستند. این در حالی بود که فتنه در سوریه با هدایت و حمایت کشورهای بیگانه و در جهت تضعیف جبهه مقاومت شکل گرفته بود. ناآرامی هایی که زمینه شکل گیری جریانات تکفیری و داعش را در این کشور فراهم نمود. در همین زمان نیروهای سپاه اسلام به رهبری شهید سلیمانی در حال انجام مأموریت مستشاری برای کمک به دولت و مردم سوریه بودند. استفاده سیاسی ناروا از پزشک بودن بشار اسد و نگارندگان نامه!
یکی از بزرگترین اتفاقات زمانه ما همه گیری ویروس کرونا بود. مواضع ضد و نقیض دکتر ظفرقندی در قامت ریاست سازمان نظام پزشکی کشور در این دوران تعجب برانگیز بود! از لزوم ورود واکسن هندی و روسی تا مخالفت با ورود واکسن های روسی! از مخالفت با ورود واکسن های آمریکایی و انگلیسی تا تاختن بر پزشکانی که همین نامه را نگاشتند! از تأکید بر لزوم واردات فوری واکسن تا مخالفت با آن، که صدای رئیس جمهور وقت، حسن روحانی، را نیز درآورد! دوگانه سازی واکسن داخلی و خارجی و هجمه به واکسن برکت و اولویت دادن به واکسیناسیون هنرمندان بخش های از مواضع ایشان در ایام سخت کرونا بود. ریشه این مواضع را اما می توان در اصرار اصلاح طلبان برای نامزدی ایشان در انتخابات ریاست جمهوری 1400 جست! یعنی سلامت مردم در آن ایام خطیر دستمایه بازی های سیاسی شد.
با اندکی تأمل می بینیم بین حرفه تخصصی پزشکی و مواضع و اقدامات سیاسی دکتر ظفرقندی مرزی وجود ندارند! به عبارتی پزشکی و نظام سلامت ابزاری برای کنش سیاسی ایشان است. ایشان چه در مسئله کرونا، چه در فشار برای خروج فتنه گران از حصر و چه در نامه به دکتر بشار اسد، پزشکی را ابزاری برای سیاست ورزی خود قرار داده است.
دکتر ظفرقندی حتی در محملی با نام مجمع انجمن های علمی گروه پزشکی که نایب رئیس اول آن است، باز هم در سایه نام علمی مواضع کاملاً سیاسی اتخاذ نمود. مجمعی که از اساس غیرقانونی و بدون مجوز است!
با توجه به آنچه ذکر شد، مضحک است اگر بپذیریم دکتر ظفرقندی در صورت تکیه زدن بر سکان هدایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این وزارتخانه را محل اقدامات و مواضع سیاسی جریان خود نکنند! آن هم وزارتخانه ای که متولی سلامت مردم و کشور است و باید غیرسیاسی عمل نماید. به بیان ساده تر سیاسی ترین وزیر پیشنهادی کابینه چهاردهم برای غیرسیاسی ترین وزارتخانه پیشنهاد شده است!
از حیث فعالیت های سیاسی در یک جمله می توان گفت دکتر ظفرقندی جز در موارد انگشت شمار، همیشه در موضع مخالف نظام بوده است.
از طرفی دکتر ظفرقندی دی ماه 1400 به مهندسی انتخابات اشاره دارد و نظارت استصوابی شورای نگهبان را انهدام جمهوریت خوانده است. سؤال این جاست: ایشان که به سلامت انتخابات اعتقاد ندارد چرا و چگونه می خواهد وزیر دولتی شود که در همین انتخابات منتخب مردم شده است!
مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تاریخ 31 تیر 1403 خصوصیاتی را برای اعضای کابینه دولت چهاردهم ذکر نمودند. یکی از این خصوصیات «از بُن دندان معتقد به جمهوری اسلامی و نظام اسلامی» بودن است. با این همه اقدامات سیاسی خلاف نظام چطور می توان دکتر ظفرقندی را حتی در سطح کلام معتقد به جمهوری اسلامی و نظام اسلامی دانست چه رسد به بُن دندان!
شنیده شده برخی وزرای پیشنهادی در پاسخ به مراجع امنیتی از خطاهای سیاسی خود ابراز پشیمانی یا ارائه توضیحات نموده اند. پذیرفته نیست که فردی در منظر همگان و علنی مواضع سیاسی خلاف نظام بگیرد و در خفا ابراز پشیمانی کند و توضیح دهد. اگر ابراز پشیمانی و توضیحی هست منتظر دیدن و شنیدن آن در رسانه ها و فضای مجازی هستیم!
دوم در نگاه تخصصی نظام سلامت و مدیریت این حوزه:
برای بررسی سوابق مدیریتی دکتر محمدرضا ظفرقندی در نظام سلامت تحلیل های مختلفی وجود دارد. چرا که برخی از درون صنف پزشکی و نظام سلامت ایشان را نقد می کنند و برخی از نگاه مردم و سلامت عموم جامعه.
اگر از مواضع پرچالش ایشان در دوره دوم ریاست بر سازمان نظام پزشکی خصوصاً ایام همه گیری کرونا بگذریم، در دوره اول ریاست ایشان بر این سازمان به سال های 1379 تا 1383 شاهد شکل گیری معضلی در نظام سلامت هستیم. در این دوره تعرفه گذاری خدمات درمانی بخش خصوصی به سازمان نظام پزشکی واگذار می گردد. افزایش لجام گسیخته تعرفه های پزشکی در بخش خصوصی از سویی باعث افزایش چند برابری پرداخت از جیب مردم و از سویی باعث تمایل پزشکان برای فعالیت در بخش خصوصی به جای بخش دولتی و کسب درآمد بیشتر شد. معضلی که به ضرر مردم و بخش دولتی ارائه خدمات درمانی و به سود فعالین بخش خصوصی بود. این اختلاف درآمدی بین بخش خصوصی و دولتی از آن سال تا کنون ترمیم نشده است و یکی از مشکلات نظام سلامت باقی مانده است.
البته ریاست همزمان دکتر ظفرقندی بر سازمان نظام پزشکی کشور و دانشگاه علوم پزشکی تهران در آن سال ها از عجیب ترین دو شغلگی های کشور است! دو مسئولیت سنگین مدیریتی همزمان که فعالیت شایسته در هر دو آن ها، در عمل نشدنی می نماید!
یکی از خصوصیات واضح دکتر ظفرقندی در فعالیت های تخصصی نظام سلامت، صنفگرایی ایشان است. عمده مسئولیت ها و فعالیت های ایشان در راستای اهداف صنفی خصوصاً پزشکان بوده است. این نکته شاید مطلوب فعالین نظام سلامت خصوصاً پزشکان باشد اما ممکن است موجب اتخاذ تصمیماتی برخلاف مصالح عموم مردم گردد. کما اینکه مجمع انجمن های علمی گروه پزشکی نیز در نامه ای به ریاست سازمان نظام پزشکی کشور در فروردین 1402 اعلام نمود که تعرفه های پیشنهادی این سازمان صنفی را به جای تعرفه های مصوب وزارت بهداشت ملاک قرار خواهدداد. اقدامی خلاف قانون و کاملاً صنفگرایانه. مؤید این نکات تأکید چندباره دکتر ظفرقندی بر واقعی سازی تعرفه ها و به عبارتی افزایش تعرفه های درمانی برای جلب رضایت کادر درمان است. البته منکر مشکلات پرداختی و معیشتی کادر شریف درمانی کشور نیستیم، مشکل آنجاست که راه حل این مسأله را تنها در افزایش تعرفه ها و در نتیجه افزایش پرداخت از جیب مردم ببینیم.
یکی از موانع تصمیم گیری سالم مدیران، تعارض منافع است. از مصادیق بارز تعارض منافع در نظام سلامت فعالیت و داشتن منافع همزمان در بخش های مدیریتی نظام سلامت و بخش خصوصی است. نکته ای که بارها مورد نقد ریاست محترم جمهور، دکتر پزشکیان، قرار گرفته بود! دکتر ظفرقندی همزمان با فعالیت آموزشی و درمانی در دانشگاه علوم پزشکی تهران و ریاست بر یکی از مراکز تحقیقاتی دانشگاه، در حداقل دو بیمارستان غیردولتی و مطب شخصی فعالیت درمانی دارد!
دیگر خصوصیتی که برای وزیر مطلوب مد نظر است نگاه جامع به ابعاد مختلف نظام سلامت در سطوح مختلف است که در سوابق دکتر ظفرقندی مشاهده نمی گردد. خصوصاً عدم درگیری ایشان با مسائل نظام سلامت در مناطق کمتر توسعه یافته کشور و سطوح مختلف ارائه خدمت، می تواند چالشی برای فعالیت این بخش ها تحت مدیریت ایشان باشد.
طبیعتاً برای کسی که تنها به درمان آن هم با رویکرد صنفگرایانه مشغول بوده است، تقدم بهداشت بر درمان امری دشوار است. اما این مقوله یکی از نیازهای اساسی نظام سلامت است که مورد مطالبه قرار خواهدگرفت.
یکی از خصوصیات وزیر مطلوب، داشتن برنامه عملیاتی برای حل مسائل نظام سلامت کشور است. در نگاه کلی برنامه مقدماتی پیشنهادی توسط دکتر ظفرقندی برنامه قابل تأملی است. نیاز است این برنامه های کلی توسط نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی خصوصاً کمیسیون بهداشت و کارشناسان، مورد بررسی دقیق و عملیاتی قرارگیرد. بررسی مشروح برنامه های عملیاتی دکتر ظفرقندی سنگ محک خوبی برای سنجش عیار کمیسیون بهداشت مجلس دوازدهم در همین ماه های ابتدایی فعالیت خواهدبود.
از مسائل مهم نظام سلامت طرح های کلان قبلی از جمله پزشک خانواده، پرونده الکترونیک سلامت، دارویار و … است که باید تکمیل یا تعیین تکلیف گردند. باید نظرات و برنامه های دکتر ظفرقندی در خصوص این موارد مورد مداقّه قرار گیرد. البته در برنامه مقدماتی پیشنهادی ایشان به طور کلی به برخی از نکات پرداخته شده است.
یکی از بحرانی ترین معضلات کشور در حال حاضر جمعیت کشور است. پیشگامان و مبلغان تحدید جمعیت در دهه 70 فعالین نظام سلامت کشور بودند. در عین حال پایشگر نرخ جمعیت نیز وزارت بهداشت است. لذا یکی از مسببان اصلی کاهش جمعیت کشور نظام سلامت است. اولین و مستمرترین نقطه برخورد زنان بارور و مادران باردار کشور با ارائه دهندگان خدمات بهداشت و درمان است لذا یکی از مؤثرترین مراجع ترویج جوانی جمعیت نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. قانون جوانی جمعیت در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است اما ساختار غیرمجاز مجمع انجمن های علمی گروه پزشکی طی بیانیه ای به مخالفت با بخش هایی از قانون جوانی جمعیت پرداخت که مرتبط با تولیت نظام سلامت، غربالگری و سقط جنین بود. همه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی باید با جدیت برنامه های دکتر ظفرقندی برای جوانی جمعیت را مورد بررسی قرار دهند، چرا که جمعیت بحث حیاتی کشور است.
در طی این سال ها پیگیر مواضع نظام سلامتی ریاست محترم جمهور بودیم و نگاه های دکتر پزشکیان را در این حیطه تقریباً مثبت ارزیابی می کنیم. با توجه به تفاوت دیدگاه های دکتر ظفرقندی با دکتر پزشکیان در زمینه نظام سلامت، از پیشنهاد ایشان به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متعجب شدیم! این مسأله ممکن است در عملکرد وزارت بهداشت نیز مشکلاتی ایجاد نماید. صریح بگوییم: آقای رئیس جمهور! بیش از این از شما انتظار داشتیم!
گذشته از همه این مسائل با کمال احترام بیم آن می رود که دکتر ظفرقندی با توجه به سن و وضعیت سلامت جسمانی، توانمندی لازم جهت فعالیت میدانی و کار جهادی را نداشته باشد.
در نهایت از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به خصوص اعضای محترم کمیسیون بهداشت و درمان خواستاریم که در بررسی و رأی اعتماد به وزاری پیشنهادی ضمن نگاه تخصصی، از معیارها و آرمان های اصیل انقلاب اسلامی ذره ای عدول نکنند. مردم شاهد و ناظر بر رفتار و رأی نمایندگان هستند. جریان دانشجویی به نمایندگی از مردم عزیز ایران رصد کننده و مطالبه گر تصمیمات نمایندگان خواهدبود.
و من الله توفیق
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی زنجان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی همدان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بجنورد
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی البرز
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گلستان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی یزد
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی قم
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی زابل
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی شوشتر
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی قائنات
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی تربت جام
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی لارستان
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی اسدآباد
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی بهبهان
بسیج دانشجویی دانشکده علوم پزشکی سیرجان
بسیج دانشجویی دانشکده پیراپزشکی سرخه
بسیج دانشجویی دانشکده پرستاری خاش
بسیج دانشجویی دانشکده پرستاری مشگین شهر
بسیج دانشجویی دانشکده پرستاری قوچان
بسیج دانشجویی دانشکده پرستاری گرمی
بسیج دانشجویی دانشکده پرستاری بهشهر
بسیج دانشجویی دانشکده پیراپزشکی نهاوند