به گزارش ایسنا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا شنبه در مصاحبهای با روزنامه «فایننشال تایمز» پیشنهادات اخیر مبنی بر اینکه در صورت امتناع رژیم صهیونیستی از دادن امتیاز به فلسطینیان، توافق دوجانبه بین دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و پادشاهی آل سعود مورد بررسی قرار میگیرد، رد کرد.
دولت بایدن برای تشویق ریاض به رسمی کردن روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی بهعنوان بخشی از طرحهایی برای «تضمین صلح پایدار در خاورمیانه»، توافق سهجانبهای را بهویژه بعد از هفتم اکتبر که عملیات صهیونیستها علیه غزه به راه افتاد و برای هفت ماه است که ادامه دارد، تحت فشار قرار داده است.
ایالات متحده امیدوار است که از چشمانداز روابط با آل سعود و عادیسازی روابط دیگر کشورهای مسلمان، برای متقاعد کردن رژیم صهیونیستی برای موافقت با امتیازات قابل توجه به فلسطینیها استفاده کند. اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی بارها هرگونه حرکت به سوی راهحل دو دولتی برای درگیری طولانی تلآویو و فلسطین را رد کرده است.
سالیوان گفت: «چشمانداز یکپارچه تفاهم دوجانبه بین ایالات متحده و عربستان سعودی همراه با عادیسازی بین اسرائیل و عربستان سعودی، همراه با گامهای معنیدار از جانب مردم فلسطین است. همه اینها باید با هم جمع شوند… شما نمیتوانید یک قطعه را از بقیه جدا کنید.»
جیک سالیوان گفت جو بایدن قصد دارد به طور علنی «مسیر به سمت منطقهای آرامتر را شرح دهد.»
مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: «انتظار دارم در ماههای آینده از رئیسجمهور بایدن و دیگران، بیشتر در مورد مسیری که ما معتقدیم میتواند اسرائیل امنتر و منطقه صلحآمیزتری ایجاد کند، بشنوید.»
او افزود: «تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که روی آنچه را که فکر میکنیم معقول است، کار کنیم و تلاش کنیم تا هر چه بیشتر کشورهای منطقه را با آن همراهی کنیم و سپس آن را ارائه کنیم و در نهایت این به عهده رهبری اسرائیل و مردم اسرائیل است که تصمیم بگیرند که آیا این راهی است که آنها میخواهند طی کنند یا خیر.»
دولت بایدن پیش از ۷ اکتبر به سمت توافقی برای عربستان سعودی برای سازش با تلآویو پیش میرفت که منجر به موافقت واشنگتن با یک پیمان دفاعی با ریاض و حمایت از برنامه هستهای غیرنظامی آن در ازای امتیاز دادن رژیم صهیونیستی به فلسطینیها میشد.
با این حال عملیات فلسطینی طوفان الاقصی و حمله تلافیجویانه صهیونیستها به غزه این روند را تغییر داد، اما ایالات متحده و عربستان سعودی به بحث در مورد توافق احتمالی بهعنوان بخشی از برنامههای گستردهتر پس از جنگ «برای تامین صلح در منطقه» ادامه دادند.
اما عربستان سعودی به صراحت اعلام کرده است که پس از ۷ اکتبر، رژیم صهیونیستی را ملزم به دادن امتیازات مهمتری به فلسطینیها میکند و تاکید دارد که باید «گامهای برگشتناپذیر» را به سوی تشکیل کشور فلسطین ببیند.
اظهارات سالیوان در حالی مطرح شد که ویلیام برنز، رئیس سیا در قاهره بود، جایی که میانجیها به دنبال متقاعد کردن حماس برای پذیرش پیشنهادی برای توافق هستند که منجر به آتشبس و آزادی اسرای صهیونیست میشود. میانجیها امیدوارند که برای توقف شش هفتهای اولیه در جنگ میانجیگری کنند که سپس برای مذاکره در مورد آتشبس پایدار مورد استفاده قرار گیرد.
انتهای پیام