نگرانی اروپا از تغییر سیاست آمریکا در حمایت از اوکراین
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، ولادیسلاو ماسلنیکوف، مدیر دپارتمان مسائل اروپا در وزارت امور خارجه روسیه در مصاحبهای که صبح امروز، دوشنبه منتشر شده، اعلام کرد که بروکسل نگران است دولت منتخب ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ، سیاست حمایتی قبلی از حکومت کییف را تغییر دهد. وی گفت: «از رهبری جدید کمیسیون
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، ولادیسلاو ماسلنیکوف، مدیر دپارتمان مسائل اروپا در وزارت امور خارجه روسیه در مصاحبهای که صبح امروز، دوشنبه منتشر شده، اعلام کرد که بروکسل نگران است دولت منتخب ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ، سیاست حمایتی قبلی از حکومت کییف را تغییر دهد.
وی گفت: «از رهبری جدید کمیسیون اروپا نمیتوان انتظار تغییر رویکرد در قبال روسیه را داشت، چه در حوزه انرژی، چه در حمایت از اوکراین و چه در سایر مسائل. تا جایی که ما متوجه شدهایم، بروکسل واقعاً نگران است که دولت جدید آمریکا (که بعد از مراسم تحلیف دونالد ترامپ در 20 ژانویه آغاز به کار میکند) ممکن است رویکرد خود را در زمینه حمایت از کییف تغییر دهد. بنابراین، در این زمینه، اظهارات کایا کالاس تعجبآور نیست. البته اینکه آیا آنها قادر به اجرای آن خواهند بود یا خیر، سوال دیگری است. واضح است که منابع مالی اتحادیه اروپا بیپایان نیست. تاکنون حجم عظیمی از پول مالیاتدهندگان اروپایی به این «حفره سیاه» اوکراین ریخته شده است.»
پیشتر، کایا کالاس، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرده بود که این اتحادیه آماده است نقش اصلی در حمایت از اوکراین را بر عهده بگیرد، که این امر میتواند در صورت کاهش کمکهای آمریکا پس از روی کار آمدن دولت ترامپ، جایگزین شود.
این دیپلمات روس افزود، صندوقهای اتحادیه اروپا محدود هستند و به همین دلیل، بروکسل به فکر استفاده از درآمدهای حاصل از داراییهای مسدود شده روسیه افتاده است. او توضیح داد: «این وضعیت نشان میدهد که قواعدی که بهاصطلاح «نظم» بر اساس آن پایهگذاری شده است، در حال تغییر هستند و عملاً برای تحقق اهداف خاص بازنویسی میشوند. ابتدا تصمیم گرفتند درآمدهای حاصل از داراییهای مسدودشده روسیه را تصاحب کنند و برای این کار یک مبنای حقوقی بسیار مشکوک ایجاد کردند. حال به نظر میرسد که اشتهای آنها فراتر رفته و اکنون خواستار تصاحب خود داراییها هستند.»
خطوط ارتباط اضطراری میان روسیه و ناتو حفظ شده است
مدیر دپارتمان مسائل اروپایی وزارت خارجه روسیه در پاسخ به سوال دیگری تاکید کرد که بین روسیه و ناتو همچنان خطوط ارتباطی اضطراری و امکان تماسهای فوری در مواقع بحرانی حفظ شده است.
ولادیسلاو ماسلنیکوف توضیح داد: «برای شرایط اضطراری، روسیه و ناتو همچنان خطوط ارتباطی موسوم به “خطوط داغ” و امکانات تماسهای فوری را حفظ کردهاند. اما درباره تماسهای عادی و سازوکارهای گفتوگو که میتوانستند برای کاهش تنشها مورد استفاده قرار گیرند، ناتو از آنها صرفنظر کرده است. این تصمیم از جانب ما نبوده و در سال 2014، بروکسل بهصورت یکجانبه همکاریها با ما را در شورای روسیه-ناتو در زمینههای نظامی و غیرنظامی متوقف کرد.»
وی یادآور شد که شورای روسیه-ناتو بهعنوان یک قالب همکاری «در تمام شرایط» طراحی شده بود. با این حال، ناتو مانع فعالیت دیپلماتهای روسیه در بروکسل شد، تعداد آنها را کاهش داد و ارتباط با همتایان کشورهای عضو ناتو را ممنوع کرد. در نتیجه، روسیه در نوامبر 2021 تصمیم گرفت فعالیت نمایندگی دائمی خود در ناتو، مأموریت ارتباط نظامی ناتو در مسکو و دفتر اطلاعرسانی این سازمان در روسیه را متوقف کند.
به گفته وی، روابط میان روسیه و ناتو اکنون در پایینترین سطح خود از زمان پایان جنگ سرد قرار دارد. ناتو آشکارا مسیر مقابله با کشور ما و مهار تهدیدی که بهاصطلاح از سوی ما نشأت میگیرد را در پیش گرفته است. این روند در تمامی زمینهها و به تمامی جهات ادامه دارد.
خسارتهای سنگین اتحادیه اروپا از تحریمهای ضدروسی
این دیپلمات روس همچنین اعلام کرد که خسارتهای اتحادیه اروپا ناشی از تحریمهای ضد روسیه بسیار سنگین بوده و همچنان در حال افزایش است. وی گفت: «در اوایل سال 2022، کمیسیون اروپا در پیشبینی اقتصادی خود انتظار داشت که اقتصاد بلوک اتحادیه رشد حداقل 4 درصدی داشته باشد. اما در نهایت، رشد اقتصادی این بلوک در سال 2022 به 3.4 درصد و در سال 2023 به 0.4 درصد کاهش یافت. طبق دادههای رسمی، رشد اقتصادی در سال 2024 حدود 0.9 درصد پیشبینی میشود. این نشان میدهد که کشورهای اتحادیه اروپا از سال 2022 تاکنون صدها میلیارد یورو ضرر کردهاند. بنابراین، مجموع خسارتهای اتحادیه اروپا از تقابل تحریمی با روسیه بسیار سنگین بوده و مانند یک گلوله برفی در حال بزرگتر شدن است.»
این مقام وزارت خارجه همچنین اشاره کرد که کاهش صادرات اتحادیه اروپا به روسیه یکی دیگر از جنبههای این خسارتهاست. بر اساس آمار “یورواستات”، حجم صادرات اتحادیه اروپا به روسیه 51 میلیارد یورو کاهش یافته و در نیمه اول سال 2024، صادرات اتحادیه اروپا به روسیه تقریباً 5 میلیارد یورو کمتر از دوره مشابه سال قبل بوده است.
ماسلنیکوف همچنین به این واقعیت نیز اشاره کرد که شرایط برای فعالیت کامل دیپلماتهای روسی در کشورهای اروپایی رو به وخامت است. او گفت: «در سالهای اخیر، فشار شدیدی بر دیپلماتهای روسی در اروپا وارد شده است. این روند از سال 2014 آغاز شد، اما پس از آغاز عملیات نظامی ویژه، اقدامات بیسابقهای علیه دیپلماتهای ما انجام شد که از جمله آنها اخراجهای بیاساس و درخواست کاهش تعداد آنها در کشورهای اروپایی است.»
وی در پایان یادآور شد که در اتحادیه اروپا گاهی ایدههایی مبنی بر محدود کردن تردد دیپلماتهای روسی در کشورهای اروپایی مطرح میشود.
انتهای پیام/