انحلال گروه مینسک؛ خواسته دیرینۀ آذربایجان و موضع ارمنستان

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، پیشنهاد انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را مطرح کرده، اما جمهوری آذربایجان خواسته‌های بیشتری دارد. دفتر نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرده که این کشور در حال بررسی امکان درخواست از سازمان امنیت و همکاری اروپا برای انحلال گروه مینسک است؛

کد خبر : 144922
تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۰
انحلال گروه مینسک؛ خواسته دیرینۀ آذربایجان و موضع ارمنستان


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، پیشنهاد انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را مطرح کرده، اما جمهوری آذربایجان خواسته‌های بیشتری دارد.

دفتر نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرده که این کشور در حال بررسی امکان درخواست از سازمان امنیت و همکاری اروپا برای انحلال گروه مینسک است؛ اما هنوز چنین درخواستی ارائه نشده است. دفتر نخست‌وزیر به این سؤال که آیا توافقی در مورد زمان ارائه این درخواست وجود دارد، پاسخی نداده است.

این در حالی است که جمهوری آذربایجان از مدت‌ها پیش خواستار انحلال گروه مینسک بوده است. در تابستان گذشته، الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، اعلام کرد که به ایروان پیشنهاد داده است که به طور مشترک درخواست انحلال گروه مینسک را به سازمان امنیت و همکاری اروپا ارائه دهند.

در آن زمان، حزب حاکم «پیمان مدنی» در ارمنستان در پاسخ به علی‌اف اعلام کرده بود که گروه مینسک باید پس از امضای معاهده صلح منحل شود و انحلال آن پیش از برقراری صلح درست نیست.

آلن سیمونیان، رئیس مجلس ملی ارمنستان، گفته بود: «صحبت‌ها در مورد گروه مینسک باید پس از امضای معاهده صلح باشد، زیرا وقتی که ما معاهده صلح را امضا کنیم، این گروه به طور طبیعی اهمیت خود را از دست می‌دهد و دیگر به آن نیازی نخواهد بود.»

از پاسخ امروز دفتر نخست‌وزیر ارمنستان مشخص نیست که آیا موضع دولت ارمنستان در این مورد تغییر کرده است یا خیر. آیا گروه مینسک باید پس از معاهده صلح منحل شود یا این موضوع دیگر اهمیت ندارد؟

در پایان سال گذشته، نخست‌وزیر ارمنستان پیشنهاد انحلال گروه مینسک را سازنده خواند.

دفتر نیکول پاشینیان نیز به این اظهارات وی اشاره کرده و گفته است: «ما این موضع را درک می‌کنیم که اگر هیچ درگیری وجود ندارد، چه نیازی به ساختاری برای حل‌وفصل درگیری است؟ اما ما همچنین می‌خواهیم مطمئن شویم که آذربایجان نیز با همین منطق به این موضوع نزدیک می‌شود و هدف آن، به عنوان مثال، توسعه گفتمان به اصطلاح آذربایجان غربی و اجرای سیاست تهاجمی علیه ارمنستان نیست.»

پاشینیان در پستی در فیسبوک به جمهوری آذربایجان پیشنهاد داده بود که هر دو کشور از سخنان تحریک‌آمیز خودداری کنند، روند تعیین مرز را ادامه دهند، سازوکار مشترکی برای تحقیق در مورد نقض آتش‌بس ایجاد کنند، مسئله اسرای جنگی را به طور کامل حل کنند، برای مشخص کردن سرنوشت مفقودان تلاش کنند و برخی پیشنهادات دیگر.

در پاسخ به این پیشنهادات، دفتر نخست‌وزیر ارمنستان به بخش دیگری از همان پست اشاره کرده و گفته است: «پاشینیان تأکید کرده که آذربایجان غربی در ارمنستان وجود ندارد و نخواهد داشت و بر ضرورت انصراف آذربایجان از این گفتمان که تمامیت ارضی ارمنستان را زیر سؤال می‌برد و همچنین برقراری صلح تأکید کرده است.»

واکنش باکو به این پیشنهادات نیز بلافاصله منتشر شد: این پیشنهادات برای باکو کافی نیستند و این کشور دوباره خواستار اصلاح قانون اساسی ارمنستان شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان خطاب به نیکول پاشینیان نوشته بود: «اگر ارمنستان واقعاً به برقراری صلح با همسایگان خود علاقه‌مند است، چرا از حذف مناطقی که شما آن‌ها را ارمنستان غربی و جمهوری قره‌باغ کوهستانی می‌نامید، از قانون اساسی و قوانین ملی خود خودداری می‌کند؟»

تیگران گریگوریان، کارشناس سیاسی می‌گوید: «دولت ارمنستان خواسته‌های مختلف آذربایجان را می‌پذیرد و همچنین سعی می‌کند خود را متقاعد کند که این‌ها مواضع خود ارمنستان هستند و آن‌ها را اجرا می‌کند، اما هر بار خواسته‌های جدیدی مطرح می‌شوند.»

وی با بیان اینکه ارمنستان خواسته‌های باکو را می‌پذیرد، اما جمهوری آذربایجان هیچ‌گونه انعطافی نشان نمی‌دهد، افزود که انحلال گروه مینسک در مرحله اول به نفع آذربایجان است و برخی مسائل نیز برای ارمنستان مهم هستند.

گریگوریان تأکید می‌کند: «دستیابی به این نوع توافق می‌توانست برای ارمنستان مؤثرتر باشد، اگر باکو در موارد دیگر نیز اقدامی انجام می‌داد.»

دفتر نخست‌وزیر ارمنستان نیز تأکید کرده بود که «ارمنستان تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را به رسمیت می‌شناسد و ایروان آماده است که این موضوع را با امضای معاهده صلح تأیید کند و مهم است که آذربایجان نیز به طور مشخص و بدون ابهام، تمامیت ارضی جمهوری ارمنستان را به رسمیت بشناسد.»

دفتر نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرده که پاشینیان و علی‌اف این مسائل را در آخرین دیدار خود در ماه اکتبر در کازان بررسی کرده‌اند.

انتهای پیام/



منبع

برچسب ها :

ناموجود