اشکان مبینی کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص آخرین تحولات در سوریه اظهارداشت: در چند روز گذشته سوریه پس از حدود ۱۰ سال، بار دیگر شاهد تحولاتی شده است که با سرعت در حال وقوع هستند. این تحولات بهویژه در منطقه حلب و حومه شرقی ادلب با شتاب قابلتوجهی در جریاناند.
وی گفت: گروههای تروریستی توانستهاند از مرزهایی که از سمت ترکیه وارد سوریه میشوند، با تجهیزات کامل نظامی، تسلیحاتی، مالی و خودرویی به داخل این کشور نفوذ کنند. این نفوذ با پشتیبانی گستردهای همراه بوده است، که نشان میدهد قدرتهای بزرگی در پشت این ماجرا حضور دارند و از این گروهها حمایت میکنند.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: در این موضوع هیچ شکی نیست که ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی همواره تمایل داشتهاند که منطقه غرب آسیا دچار تنش و بیثباتی باشد. حتی در آخرین جنگ سوریه که با حضور داعش و حمایتهای آشکار و پنهان آمریکا و برخی کشورهای دیگر همراه بود، همین قدرتها زمینه حضور گروههای تروریستی را در منطقه فراهم کردند. این گروهها با انجام عملیاتهای تروریستی، کشتار و تجاوز به خاک کشورهای مختلف منطقه، نقشههای این قدرتها را به اجرا گذاشتند.
ممبینی تصریح کرد: هدف اصلی این قدرتها همواره یک چیز بوده است؛ غارت منابع کشورهای منطقه. آنها با ایجاد ناامنی و بیثباتی، گروههای تروریستی را وارد کشورها میکنند و در پی آن، خود را بهعنوان حامیان امنیت و ثبات معرفی میکنند. سپس، با ادعای مبارزه با تروریسم، به حضور خود در آن کشورها مشروعیت میبخشند. اما ماندگاری آنها هرگز بهخاطر خیرخواهی یا کمک به آن کشورها نیست؛ بلکه صرفاً برای دستیابی به منابع طبیعی مانند نفت و گاز و بهرهبرداری از آنها است.
وی بیان کرد: این روند بارها در منطقه حساس خاورمیانه تکرار شده و سیاستها و توطئههای آمریکا در این منطقه همواره بر پایه همین اهداف طراحی شده است.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: از جمله اهداف عملیاتهای جاری در سوریه، میتوان به تلاش برای بازپسگیری کنترل مناطقی در استانهای حلب، حماه و ادلب اشاره کرد. با این حال، بعید به نظر میرسد که این اهداف به چنین مواردی محدود شود و این تروریست های تکفیری قطعا در پی ایجاد ناامنی و تنش در منطقه بویژه در سوریه هستند.
ممبینی عنوان کرد: بر اساس اظهارات برخی محافل مخالف، یکی از مهمترین اهداف این اقدامات، فشار بر نیروهای جبهه مقاومت و متحدان سوریه برای خروج از مناطق مورد نظر بوده است. این در حالی است که حضور این نیروها بر اساس دعوت رسمی دولت سوریه صورت گرفته و آنها با هدف مبارزه با تروریسم در این مناطق مستقر هستند. ارتباط این تحولات با آتشبس لبنان نیز قابلتوجه است. اسرائیل که در درگیریهای اخیر، چه در غزه و چه در لبنان، به اهداف خود دست نیافته، اکنون در وضعیتی قرار دارد که شکستهایش بیش از پیش آشکار شده است.
وی بیان کرد: هرچند اسرائیل توانسته تخریبهای قابلتوجهی ایجاد کند، اما تخریب به معنای پیروزی در جنگ نیست. نمونههای تاریخی مانند ویتنام، افغانستان و عراق نیز نشان دادهاند که تخریب گسترده نمیتواند ضامن پیروزی آمریکا یا متحدانش باشد و تمام این جنگها با شکست و خروج از منطقه پایان یافته است.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: در درگیریهای اخیر، اسرائیل اهدافی را برای خود تعریف کرده بود؛ اما همانطور که در روزهای گذشته مشاهده شد، نتوانست حماس را در غزه از بین ببرد. حماس همچنان قدرتمند باقی مانده و به مبارزه علیه رژیم صهیونیستی ادامه میدهد، هرچند ممکن است این مبارزه در شرایط مخفیانه یا محدودتری انجام شود. در لبنان نیز، اسرائیل تنها توانست تا چند کیلومتر به جنوب لبنان نفوذ کند، که این امر به دلیل قدرت بالای نظامی حزبالله و حمایت گسترده مقاومت، محدود شد.
ممبینی بیان کرد: این آتشبس برای اسرائیل، بهویژه برای نخستوزیر آن، بنیامین نتانیاهو، یک شکست بزرگ تلقی میشود. حتی در داخل کابینه اسرائیل نیز اظهارنظرهایی مبنی بر اینکه پذیرش آتشبس به معنای شکست است، وجود داشت، اما با توجه به ناتوانی رژیم صهیونیستی در پیشروی و احتمال غرق شدن در باتلاقی که خود ایجاد کرده بود، مجبور به پذیرش آتشبس شد. این آتشبس در واقع یک پیروزی چشمگیر برای غزه، لبنان و جبهه مقاومت محسوب میشود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره نقش آمریکا و اسرائیل در حمایت از گروههای تروریستی نیز گفت: همواره آمریکا بهعنوان پشتیبان اصلی در اینگونه توطئهها نقش داشته است، در گذشته ممکن بود این حمایتها بهصورت پنهان انجام شود، اما در حال حاضر، حتی ظاهر ماجرا نیز بهسادگی نمیتواند حقیقت را پنهان کند. آمریکا معمولاً تلاش میکند خود را بهعنوان یک میانجی صلح معرفی کند.
این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: آمریکا با برگزاری سفرهای دیپلماتیک و رایزنی با کشورهای مختلف، در رسانهها اینگونه وانمود میکند که در تلاش برای برقراری صلح و امنیت است، اما در واقعیت این روزها حتی رسانهها و افکار عمومی جهان نیز به آن اذعان دارند، آمریکا بهعنوان حامی اصلی و تأمینکننده منابع مالی، تسلیحاتی و لجستیکی برای اقدامات خشونتآمیز عمل میکند. یکی از نشانههای آشکار این حمایت، چراغ سبزهایی است که آمریکا به اسرائیل برای انجام جنایات بیشتر نشان میدهد.
ممبینی گفت: بهعنوان نمونه، زمانیکه بنیامین نتانیاهو در مجلس نمایندگان آمریکا از اقدامات خود سخن میگوید و آنها را بهعنوان موفقیت معرفی میکند، تمامی نمایندگان و حضار برای او کف میزنند. این واکنش چیزی جز تأیید و تشویق برای ادامه کشتار، جنایت و نسلکشی نیست. حال اگر تصور کنیم که آمریکا حتی برای مدت کوتاهی، مثلاً یک هفته یا حتی دو روز، حمایتهای تسلیحاتی و مالی خود را از اسرائیل قطع کند، نتیجه واضح است؛ اسرائیل قادر به ادامه حیات نخواهد بود.
وی اظهارداشت: رژیم صهیونیستی بدون این حمایتها حتی یک هفته نیز دوام نخواهد آورد. از همین منظر، بسیاری از تحلیلگران و ناظران بینالمللی اسرائیل را بهعنوان نیروی نیابتی آمریکا در منطقه میشناسند. آمریکا از اسرائیل برای پیشبرد سیاستها و توطئههای مخرب خود در منطقه استفاده میکند. هدف اصلی این سیاستها، دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه، غارت منابع طبیعی آنها و دستیابی به سیطره کامل بر خاورمیانه است.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: اسرائیل در راستای این اهداف، با انجام جنگ، ایجاد تنش، بیثباتی و ناامنسازی منطقه بهعنوان ابزاری برای آمریکا عمل میکند. در نهایت، تمام این اقدامات در خدمت برنامههای استعماری و سلطهجویانه آمریکا در منطقه است. رسانهها در این میان نقشی بسیار مهم و کلیدی دارند و میتوانند با ایجاد جریانسازی مثبت، نمایش واقعیتها و سرعت در انتشار اخبار، تأثیرات قابلتوجهی بر افکار عمومی بگذارند.
ممبینی گفت: این مسئله نباید به گونهای باشد که گروههای تروریستی که به دنبال تحریف واقعیتها هستند، فرصت پیدا کنند تا روایات نادرستی از پیشرویهای خود را بهعنوان موفقیت رسانهای به تصویر بکشند. رسانههای مرتبط با محور مقاومت، چه در داخل سوریه، چه رسانههای مقاومت و چه رسانههای ایران، باید با سرعت و دقت بیشتری عمل کنند. انتشار سریع و صحیح اخبار تحولات منطقه، بسیار ضروری است تا از سوءاستفاده تروریستها از تأخیر در اطلاعرسانی جلوگیری شود. آنها نباید فضایی برای ارائه روایتهای کاذب و جهتدهی به افکار عمومی به نفع خودشان پیدا کنند.
وی تصریح کرد: برای ما بسیار مهم است که رسانهها با اتخاذ سیاستهای خاص و منسجم در حوزه روایتگری، بتوانند افکار عمومی را به سمت خود جلب کنند. هرچه رسانهها در این امر پیشگام و پیشرو باشند و بتوانند جریان افکار عمومی را به نفع خود تغییر دهند، نتیجهگیری بهتری حاصل خواهد شد. رسانههای ما باید تلاش کنند تا این روند به گونهای ادامه پیدا کند که گروههای تروریستی فرصت روایتسازی به نفع خود را از دست بدهند. در این راستا، تاکنون، خوشبختانه مقاومت با عملکرد مثبت خود به موفقیتهایی دست یافته است. اما ضروری است که همین مسیر با جدیت بیشتری دنبال شود تا دشمنان نتوانند از تحرکات خود روایتهایی بسازند که به نفع آنها تمام شود.
ممبینی بیان داشت: در سوریه نیز این حمایتها نقش حیاتی داشتهاند. بهعنوان نمونه، در زمان جنگ سوریه و مقابله با داعش، ایران با رشادتهای سردار شهید حاج قاسم سلیمانی توانست نقش تعیینکنندهای در مبارزه با داعش ایفا کند. حاج قاسم با ایجاد هماهنگی میان گروههای نظامی همسو در جبهه مقاومت، موفق شد داعش و دیگر گروههای تروریستی را از سوریه بیرون کند و این توطئه را خنثی سازد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره بهعنوان یک قدرت منطقهای و فرامنطقهای، در تلاش بوده است تا صلح و ثبات را برای منطقه، کشورهای همسایه و فراتر از آن به ارمغان بیاورد. این مسئله توسط بسیاری از تحلیلگران و حتی کشورهای منطقه و جهان تأیید شده است.
در حال حاضر نیز، کشورهای جهان بهتدریج از سیاستهای مخرب و بیثباتکننده آمریکا آگاه شده و به سمت تعامل و همکاری با ایران گرایش پیدا کردهاند. در این میان، روابط ایران و روسیه نیز یک رابطه استراتژیک، قوی و دیرینه است. هر دو کشور همواره در مبارزه با تروریسم پیشگام بودهاند و در سوریه نیز این همکاریها به شکلی مؤثر با همکاری دولت سوریه و با هدف مبارزه با تروریسم ادامه یافته است.
این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: در نهایت، نیروهای مقاومت با محوریت ایران همچنان صحنهگردان اصلی تحولات و مبارزه با جنایات گروه های تروریستی و توطئههای رژیم صهیونیستی است و این نقش تأثیرگذار، ثبات و آرامش را برای منطقه به همراه خواهد داشت. سفر آقای عراقچی به دمشق و ترکیه نیز در همین راستا انجام شده است و نشاندهنده این است که جمهوری اسلامی ایران همواره در کنار دولت و ملت سوریه ایستاده است.
ممبینی عنوان کرد: این واقعیت باید مورد توجه قرار گیرد که اگر گروههای تروریستی که با حمایت کشورهایی مانند آمریکا و اسرائیل به خاک سوریه نفوذ میکنند، در همانجا متوقف نشوند، هدف بعدی آنها ممکن است مرزها و خاک دیگر کشورها باشد. از همین رو، ضروری است که این تروریستها در همان نقطه متوقف و نابود شوند تا تهدیدی برای مناطق دیگر ایجاد نکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، مرزهای جبهه مقاومت به گونهای به هم پیوستهاند که هر مرزی، چه در سوریه، چه در عراق و چه در لبنان، بخشی از مرزهای مقاومت محسوب میشود. بنابراین، کشورهای این منطقه باید وظیفه خود بدانند که در حمایت از این مرزها و این مناطق، با یکدیگر متحد شوند. این اتحاد، تنها راه مقابله با توطئههای آمریکا و دسیسههایی است که همواره برای بیثباتی این منطقه طراحی شدهاند. حمایت مشترک کشورهای منطقه از مرزهای جبهه مقاومت میتواند مانع از پیشروی دشمنان و شکست نقشههای مخرب آنها شود و ثبات و امنیت پایدار را برای کل منطقه به ارمغان آورد.