تلاش روسیه برای حفظ نفوذ در ارمنستان

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «سرگئی کوپیرکین» سفیر روسیه در ارمنستان، در مصاحبه با روزنامه ایزوستیا اعلام کرد که مسکو به تعهدات خود برای تأمین امنیت ارمنستان، چه در چارچوب دوجانبه و چه از طریق سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، پایبند است. این اظهارات در پاسخ به سؤالی مبنی بر احتمال حضور ارمنستان در

کد خبر : 116099
تاریخ انتشار : دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۹
تلاش روسیه برای حفظ نفوذ در ارمنستان


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «سرگئی کوپیرکین» سفیر روسیه در ارمنستان، در مصاحبه با روزنامه ایزوستیا اعلام کرد که مسکو به تعهدات خود برای تأمین امنیت ارمنستان، چه در چارچوب دوجانبه و چه از طریق سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، پایبند است.

این اظهارات در پاسخ به سؤالی مبنی بر احتمال حضور ارمنستان در نشست آتی سازمان پیمان امنیت جمعی در آستانه در تاریخ 28 نوامبر، با توجه به تعلیق فعالیت‌های این کشور در سازمان و همچنین پایبندی روسیه به تعهدات امنیتی خود نسبت به ارمنستان مطرح شد.

کوپیرکین همچنین بر لزوم مشارکت فعال ارمنستان در تلاش‌ها برای ایجاد یک سیستم امنیتی برابر در قاره اوراسیا تأکید کرد.

وی افزود که این ایده توسط ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در دیدار 14 ژوئن مطرح شده و اخیراً نیز در اجلاس بریکس در کازان مورد بحث قرار گرفته است.

این در حالی است که روابط ارمنستان و روسیه در ماه‌های اخیر، به‌ویژه پس از جنگ قره‌باغ و عدم حمایت قاطع مسکو از ایروان در این مناقشه، با تنش‌هایی همراه بوده است. ارمنستان فعالیت خود در سازمان پیمان امنیت جمعی را به حالت تعلیق درآورده و به دنبال تقویت روابط خود با غرب و سایر قدرت‌های منطقه‌ای است. با این حال، به نظر می‌رسد روسیه همچنان به دنبال حفظ نفوذ خود در ارمنستان و جلوگیری از نزدیک شدن این کشور به غرب است.

عدم حضور ارمنستان در نشست سازمان پیمان امنیت جمعی

در حالی که نشست سازمان پیمان امنیت جمعی قرار است در تاریخ 28 نوامبر در آستانه برگزار شود، مقامات ارمنستان هنوز حضور خود را در این نشست تائید نکرده‌اند.

گرچه گورگن آرسنیان، سفیر ارمنستان در روسیه، اخیراً در نشستی با حضور سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و سفرای کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در مسکو شرکت کرده، اما وزارت امور خارجه ارمنستان اعلام کرده که موضع این کشور در خصوص تعلیق فعالیت‌های خود در سازمان پیمان امنیت جمعی تغییر نکرده است.

ارمنستان پیش از این اعلام کرده بود که مشارکت خود در فعالیت‌های سازمان پیمان امنیت جمعی را به حالت تعلیق درآورده و از پرداخت سهم مالی خود به این سازمان خودداری می‌کند. این کشور همچنین مدت‌هاست که در رزمایش‌ها و نشست‌های مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی شرکت نمی‌کند. با این حال، ایروان هنوز رسماً درخواست خروج از این سازمان را ارائه نداده است.

این اقدامات ارمنستان در اعتراض به عدم حمایت قاطع سازمان پیمان امنیت جمعی از این کشور در جریان جنگ قره‌باغ و تنش‌های مرزی با جمهوری آذربایجان صورت گرفته است. به نظر می‌رسد ایروان در حال ارزیابی گزینه‌های خود و تغییر رویکرد در سیاست خارجی خود است.

انتقاد شدید ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی

نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، در جریان دومین اجلاس جهانی ارمنیان در ماه سپتامبر، اعلام کرد که سازمان پیمان امنیت جمعی تهدیدی برای امنیت ارمنستان است و به همین دلیل ایروان عضویت خود را در این سازمان به حالت تعلیق درآورده است.

وی با انتقاد از عدم واکنش مناسب سازمان پیمان امنیت جمعی به تجاوز جمهوری آذربایجان، این سازمان را به بی‌تفاوتی نسبت به امنیت ارمنستان متهم کرد.

آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، نیز در ماه اکتبر در جریان نشست امنیت بین‌المللی در ورشو، اعلام کرد که ایروان در حال بررسی پیامدهای خروج از سازمان پیمان امنیت جمعی است.

این اظهارات نشان‌دهنده ناامیدی و نارضایتی عمیق ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی و رویکرد این سازمان در قبال مناقشه قره‌باغ است. به نظر می‌رسد ارمنستان در حال تجدیدنظر در سیاست خارجی خود و جستجوی گزینه‌های دیگری برای تأمین امنیت خود است.

روسیه خواستار صلح پایدار میان ارمنستان و آذربایجان

سرگئی کوپیرکین، سفیر روسیه در ارمنستان، در ادامه مصاحبه با روزنامه ایزوستیا، با اشاره به مذاکرات صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، بر علاقه‌مندی مسکو به برقراری صلح پایدار میان دو کشور تأکید کرد.

وی با بیان اینکه امضای معاهده صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای منطقه سرنوشت‌ساز است، خاطرنشان کرد که این معاهده باید بر اساس راه‌حل‌های عادلانه برای همه نگرانی‌های طرفین و بدون پیامدهای تلخ برای هیچ‌یک از آن‌ها باشد.

کوپیرکین در پاسخ به سؤالی مبنی بر آمادگی روسیه برای کمک به طرفین در امضای معاهده صلح، گفت: ما به‌وضوح می‌بینیم که دستیابی به توافق قابل‌قبول برای ایروان و باکو فرآیندی پیچیده و زمان‌بر است، اما روسیه آماده است تا به همتایان ارمنی و آذربایجانی خود در حل‌وفصل روابط دوجانبه بر اساس توافق‌نامه‌های سه‌جانبه سال‌های 2020-2022 میان رهبران روسیه، ارمنستان و آذربایجان کمک کند. شکل و میزان این کمک باید توسط طرفین مذاکره‌کننده تعیین شود.

وی همچنین با ابراز خرسندی از دیدار سطح بالای رهبران ارمنستان و جمهوری آذربایجان در حاشیه اجلاس بریکس در کازان در 24 اکتبر، این دیدار را فرصتی برای ارسال سیگنال‌های مثبت به گفتگوهای صلح توصیف کرد.

در پی دیدار نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان و الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، در کازان در اواخر ماه اکتبر، روسای جمهور دو کشور با صدور فرمان‌هایی آیین‌نامه کمیسیون‌های مرزی ارمنستان و آذربایجان را تصویب کردند.

این اقدام گامی مهم در جهت حل‌وفصل اختلافات مرزی و برقراری صلح و ثبات در منطقه قفقاز محسوب می‌شود.

انتهای پیام/



منبع

برچسب ها :

ناموجود