ورود فرهنگستان علوم به عرصه تصمیم سازی

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، پیش‌نویس نقشه راه شورای آینده‌نگاری فرهنگستان علوم برای بازه زمانی 1403 تا 1410 با حضور جمعی از متخصصان و صاحب‌نظران این حوزه در شورای آینده‌نگاری فرهنگستان علوم ارائه شد. محمدرضا مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم در جلسه شورای آینده‌نگاری در فرهنگستان علوم اظهار کرد: خوشبختانه هم اکنون فرهنگستان علوم به

کد خبر : 105868
تاریخ انتشار : شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۶
ورود فرهنگستان علوم به عرصه تصمیم سازی


به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، پیش‌نویس نقشه راه شورای آینده‌نگاری فرهنگستان علوم برای بازه زمانی 1403 تا 1410 با حضور جمعی از متخصصان و صاحب‌نظران این حوزه در شورای آینده‌نگاری فرهنگستان علوم ارائه شد.

محمدرضا مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم در جلسه شورای آینده‌نگاری در فرهنگستان علوم اظهار کرد: خوشبختانه هم اکنون فرهنگستان علوم به نقطه‌ای رسیده که نقش تصمیم‌سازی را ایفا می‌کند، می‌توان این گام را یک پیشرفت مهم دانست. این در حالی است که در گذشته، فرهنگستان صرفاً مشورت می‌داد و برای خود حق تصمیم‌گیری قائل نبود. من گذشته را نقد نمی‌کنم، اما باید اذعان کرد که پیش از این، حرکت‌های محدودی صورت می‌گرفت.

وی ادامه داد: امروز که به این مرحله رسیده‌ایم که می‌توانیم در موضوعات مختلف ورود کنیم و نقش‌آفرینی داشته باشیم، این تغییر را باید یک پیشرفت محسوب کنیم. اگر بخواهیم نسبت به گذشته نمره‌ای بدهیم، باید معیارهایی از صفر تا صد را در نظر بگیریم.

رئیس فرهنگستان علوم عنوان کرد: فرهنگستان از یک خودانتقادی داخلی به سمت ترمیم نگاه جامعه حرکت کرده و این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اخیراً مقاله‌ای از دکتر نصر خواندم که به موضوع آینده‌نگاری اشاره می کرد و از مسلمانان خواسته است تا مسیر خود را در آینده مشخص کنند. او بیان می‌کند که اگر مسیر بشریت به شیوه فعلی ادامه یابد، نتیجه‌ای جز شرایط نامناسب زندگی برای بشر به همراه نخواهد داشت و بنابراین بر ضرورت حکمت تأکید می‌کند. دانشمندانی که تنها به تجربه‌گرایی تکیه دارند، باید این نگاه را بازنگری کنند.

مخبر دزفولی گفت: این دیدگاه نیاز به تئوریزه شدن و تبدیل به برنامه‌ای عملی دارد. باید تلاش کنیم تا این دیدگاه به یک جریان فعال و قابل اجرا تبدیل شود. به عنوان یک قدم اساسی، نیاز داریم که به تاریخ تمدنی خودمان توجه کنیم و آن را به عنوان پلی برای ساخت آینده به کار بگیریم. نکته مهم این است که گذشته را به عنوان ابزاری برای ساخت آینده‌ای جدید ببینیم و آن را به کار بگیریم.

وی ادامه داد: از ادوارد براون نقل می‌شود که ایرانیان نقش برجسته‌ای در تمدن اسلامی ایفا کرده‌اند؛ از تألیف متون فقهی گرفته تا دستاوردهای علمی در رشته‌های مختلف همچون شیمی، فیزیک، ریاضیات و پزشکی. بخش زیادی از نهضت ترجمه نیز توسط ایرانیان شکل گرفت و این موارد، نمایانگر یک نگاه تمدنی است که قابلیت احیا و به روز شدن در قالب تمدن نوین اسلامی را دارد.

رئیس فرهنگستان علوم عنوان کرد: یکی از حلقه‌های مفقوده در نظام تصمیم‌سازی کشور، عدم وجود طراحی اجرایی برای سیاست‌هاست. سیاست‌گذاری به تنهایی کفایت نمی‌کند و باید به شیوه‌های اجرایی برای عملیاتی کردن این سیاست‌ها دست یافت. حتی رهبری به این موضوع اشاره کرده‌اند که نیاز به طراحی شیوه‌های اجرایی داریم و فرهنگستان باید در این زمینه نقش‌آفرینی کند و فراتر از ارائه مشاوره، به سمت تصمیم‌سازی حرکت کند.

مخبر دزفولی بیان کرد: دکتر موسوی‌موحدی در مقاله‌ای در مجله نشاء علم بیان کرده‌اند که تا زمانی که دانشمندان و فرهیختگان با سیاستمداران به یک درک مشترک نرسند، قابلیت تحقق اهداف در کشور فراهم نخواهد شد. نیاز به هم‌اندیشی بین دانشمندان و سیاستمداران امری ضروری است. به علاوه، آینده‌نگاری که امروز به آن توجه می‌شود، نیاز به روش‌شناسی دقیق و توجه به پویایی این موضوع دارد. باید نظریه‌ای ارائه دهیم که به چالش‌های بشریت و شرایط کنونی پاسخ دهد و مسیر آینده را با تکیه بر مبانی معرفتی خودمان ترسیم کنیم.

وی اضافه کرد: فرهنگستان باید نقش خود را در نظام تصمیم‌سازی کشور جا بیندازد و به جای مداخله در اجرا، به شناسایی نقاط کلیدی و ارائه پیشنهادات مؤثر بپردازد. ما باید چابک حرکت کنیم و بر اساس داده‌های جامع و تحلیلی، برنامه‌هایی قابل ارائه تدوین کنیم. این کار نیازمند مهارت و ورزیدگی خاصی است و هنوز به اندازه کافی در کشور به این مهم پرداخته نشده است. در حوزه علم و فناوری، لازم است نهادی داشته باشیم که داده‌ها را به طور تخصصی تدوین و تحلیل کند و برنامه‌های علمی و فناورانه کشور را در دوره‌های منظم به روزرسانی کند.

در این نشست نخست چارچوب مفهومی و کارکردهای کلان فرهنگستان علوم در حوزه آینده‌نگاری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. براساس این نقشه راه، هشت کارکرد اصلی برای فرهنگستان علوم در نظر گرفته شده که عبارتند از: پاسخگویی به مسائل و اولویت‌های ملی و جهانی، کمک به پیشرفت علوم و فناوری‌های نوین، توجه به اهمیت ارتباط علم و جامعه، سیاست‌گذاری علم و فناوری، همکاری‌های بین‌المللی، بررسی وضعیت علم در کشور، آینده‌نگاری و آینده‌پژوهی در نظام علم و فناوری و مستندسازی و حفظ میراث علمی.

همچنین برپایه این کارکردها پیشنهاد شد شورای آینده‌نگاری فرهنگستان علوم شش وظیفه اصلی را برعهده داشته باشد که شامل تقویت ساختار و وظایف آینده‌نگاری، اجرای طرح‌های آینده‌نگاری ملی، برگزاری رویدادهای آینده‌اندیشی، کمک به خط‌مشی‌گذاری و ارائه راهکارها، توسعه راهبردی و بین‌المللی شبکه آینده‌پژوهان و ارزیابی و بهبود عملکرد می‌شود.

در این نقشه راه پنج اولویت اصلی برای دستیابی به آینده مطلوب برنامه های فرهنگستان علوم پیشنهاد شد: توسعه و ارتقای علوم و فناوری‌های نوین، تقویت فرهنگ پژوهش و نوآوری، تسهیل دستیابی به آخرین یافته‌های علمی جهانی، مشارکت در سیاست‌گذاری علم و فناوری و حمایت و تشویق دانشمندان و پژوهشگران برجسته آینده‌پژوهی.

انتهای پیام/



منبع

برچسب ها :

ناموجود