دانشجو در انتخاب رئیس دانشگاه نباید به تماشاچی تبدیل شود
تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران خطاب به وزیر علوم: به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران خطاب به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پیرامون انتصاب ریاست دانشگاه تهران نامهای به شرح زیر نوشتند: بسم الله الرحمن الرحیم جناب آقای دکتر حسین سیمایی صرافوزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری سلام علیکمنظر به اهمیت
تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران خطاب به وزیر علوم:
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران خطاب به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پیرامون انتصاب ریاست دانشگاه تهران نامهای به شرح زیر نوشتند:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر حسین سیمایی صراف
وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
سلام علیکم
نظر به اهمیت مسئلهی ریاست دانشگاه تهران و ارتباط آن با یکایک دانشجویان و مدیریت نهاد علم، در این نامه به بیان نکاتی راجع به ریاست دانشگاه میپردازیم و مطالباتی در راستای نگاه رهبر معظم انقلاب و اصول کلی نظام در این مسئله بیان میکنیم.
رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) بارها نگاه روشن خود را نسبت به دانشگاه برای ما آشکار کردهاند و به یقین درنظر گرفتن این نگاه و معیارهایی که ایشان برای دانشگاه انقلاب اسلامی ترسیم میکنند، همان چیزی است که تمامیت جمهوری اسلامی ایران در آرمان و اهدافش طلب میکند و همان چیزی است که یک دانشگاه در چنین سرزمینی باید باشد. به همان نسبت دوری ما از این معیارهای همخوان با انقلاب، از تحقق آرمانهای مشترک دورمان کرده و همچون مواردی که به چشم در برخی سالها در دانشگاه تهران به تجربه دیدهایم، دانشگاه را تبدیل به عرصه جولان جناحین سیاسی به دور از وظایف علمی و تمدنی کشور میکند.
مطابق با مبانی مطرح شده و مشکلات موجود دانشگاه، ویژگیهای شخصی که مسئولیت ریاست را به عهده می گیرد به اختصار چنین است:
۱. باید که از سرآمدان علمی کشور و دانشگاه تهران بهمثابه نماد آموزش عالی کشور باشد و دارای سابقه در مدیریت نهاد علم باشد.
۲. در این مختصات مقید و باورمند به توان علمی داخل باشد و راه حل مشکلات و مسیر پیشرفت را در مهاجرت خلاصه نکند؛ چراکه تنها چنین فردی تربیت نخبگان باورمند و تلاشگر در راستا منافع ملی را در دستور کار مهم خود قرار میدهد.
۳. باید معتقد به دانشگاه اسلامی باشد و برای تحقق آن بکوشد. پرواضح است که دانشگاه اسلامی مختصات و اقتضائاتی دارد که از سطوح معرفتشناسانه تا هستیشناسانه و هنجاری تا ابعاد فرهنگی و کارکردگرایانه را در برمیگیرد و سطحینگری و نگاه فرمگرایانه در این موضوع موجب وهن دانشگاه است.
۴. دانشگاه را در متن معادلات و مسائل کشور ببیند و آن را صرفاً بنایی برای تولیدات پژوهشی ترجمهای و بینسبت با جامعه نداند و به این فکر باشد تا دانشگاه را محلی برای همبستگی با صنعت و حکمرانی و فرهنگ جامعه تعریف کند.
۵. به دور از سابقه حضور در احزاب سیاسی گوناگون باشد؛ بهطور خاص واضح است که باید از سابقهی التهابآفرینی و همراهی در فتنههای پیشین کشور مبری باشد.
۶. نسبت به دانشگاه گفتمانی و سیاسی احساس مسئولیت کند و قائل به آزاداندیشی و گفتوگو بدون شکستن هنجارهای ایرانی و اسلامی باشد.
۷. نسبت به مشکلات و آسیبهای فرهنگی غیرقابل انکار دانشگاه واقف و هوشیار باشد و با حساسیت از ساحت قدسی دانشگاه در مقابل ابتذال و تهاجم فرهنگی در همراهی با آحاد دانشجویان دفاع نماید.
جناب آقای وزیر!
ریاست دانشگاه، بهعنوان شخصی که مسئولیت تعیین خط مشی اجرایی و هدایت فعالیتهای فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و اداری یک دانشگاه را دارد، از اهمیت بالایی برخوردار، ضامن تحرک مثبت دانشگاه و تحقق دانشگاه اسلامی بهمثابه عنصر حیاتی کشور است.
همانطور که قبلا نیز در نامه به سرپرست دانشگاه بیان شد، آنچه خواستهی دانشجویان است، در ابتدا توجه به این معیارها در انتصاب ریاست دانشگاه تهران و همچنین شفافیت در فرایندهای انتخاب فرد برای این منصب مهم برای تمامی ذینفعان و نهاد دانشگاه است. بنابراین همانطور که جنابعالی در حکم انتصاب سرپرست فعلی دانشگاه تهران به تشکیل شورایی متشکل از “دانشگاهیان” برای انتخاب گزینههایی برای ریاست دانشگاه تاکید نمودید، انتظار میرود در سازوکار این موضوع ضمن در نظرگرفتن سه ضلع اساتید، کارمندان و دانشجویان، بهصورت شفاف برای دانشگاهیان تشریح شود تا روندی با سلامت و درخور نام و جایگاه نماد آموزش عالی کشور ایجاد شود.
دانشجو بهعنوان رکن رکین دانشگاه اگر فرآیند انتخاب ریاست را از خود دور ببیند، از معیارهای آن بیخبر باشد و در نهایت تبدیل به یک تماشاچی صرف شود، این خود قدمی رو به عقب از تمام معیارهایی است که برای دانشگاه تراز انقلاب اسلامی برشمردیم و بازگشت به همان ساز و کارهای غیرشفاف برای استاد و دانشجوست که قبلاً نیز در دههی نود اجرا و خروجی نامناسب آن نیز مشاهده شده است.
جناب آقای دکتر سیمایی صراف!
ما از شما بهعنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری توجه به معیارها و شفاف نمودن روند انتصاب ریاست دانشگاه برای دانشجویان و اساتید و آحاد دانشگاهیان را خواستاریم و از شما دعوت میکنیم تا با گفتوگو رو در رو با دانشجویان پاسخگوی روند مدیریت وزارت علوم و نهاد علم و پژوهش باشید.
بدیهی است که گفتوگو، شرط اصلی تحقق شعارهای دولت و جنابعالی در امر مدیریت و سیاستگذاری امور مختلف کشور است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
بسیج دانشجویی دانشگاه تهران
جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران
مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران
رو نوشت:
-ریاست محترم جمهور، جناب آقای دکتر پزشکیان
-مسئول محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، حجت الاسلام و المسلمین رستمی
-دبیر محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه
-سرپرست محترم دانشگاه تهران، جناب آقای دکتر سید حسین حسینی