واردات گوشت قرمز نه به تولید کننده کمک کرد نه به مصرف کننده
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران گفت: در ۶ ماه ابتدای امسال با یارانه دولتی، بیش از ۶۰۰-۷۰۰ میلیون دلار گوشت وارد کشور شده است اما این واردات نه تنها به تولید کننده و مصرف کننده کمک نکرد بلکه یک فضای رانتی برای عده ای ایجاد کرد. به گزارش خبرگزای صدا وسیما، نیاز سالانه گوشت قرمز
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران گفت: در ۶ ماه ابتدای امسال با یارانه دولتی، بیش از ۶۰۰-۷۰۰ میلیون دلار گوشت وارد کشور شده است اما این واردات نه تنها به تولید کننده و مصرف کننده کمک نکرد بلکه یک فضای رانتی برای عده ای ایجاد کرد.
به گزارش خبرگزای صدا وسیما، نیاز سالانه گوشت قرمز کشور امروز در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر با حضور میهمانان برنامه آقایان داریوش یوسفی، معاون نظارت مرکز بازرگانی و تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی و افشین صدر دادرس، مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور و همچنین سیداحمد مقدسی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران بررسی شد.
مقدمه مجری: موضوع برنامه امروز تنظیم بازار گوشت قرمز است در این باره صحبت خواهیم کرد. از حدود دو سال پیش و همزمان با کاهش سی درصدی تولید داخل واردات گوشت گرم آغاز شد، بر اساس آمار روزانه حدود ۳۰۰ تن گوشت قرمز با ارز ترجیحی وارد کشور میشود و با قیمت تنظیم بازاری عرضه میشود، اما مسئولان تشکلهای دامداری میگویند در حال حاضر واردات در شرایطی صورت میگیرد که دام روی دست دامداران مانده و امکان تامین نیاز بازار از داخل هست، به گفته آنها یارانهای که بابت ارز واردات پرداخت میشود باید صرف رونق تولید داخل بشود تا گوشت تولید داخل با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد، در برنامه امروز همراه میهمانان ابعاد مختلف تنظیم بازار گوشت قرمز را مورد بررسی قرار میدهیم، اما ابتدا صحبتهای رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس و معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی را در این باره بشنویم و بازمی گردیم.
سوال: اول یکسری اعداد و ارقام را جا بیاندازیم و بعد به طور کامل وارد بحث بشویم اول این که نیاز سالانه بازار گوشت قرمز در کشور اصلا چقدر است؟
یوسفی: واردات ما در گوشت قرمز به طور میانگین در سال جاری روزی ۱۷۷ تن بوده، این نیاز تقریبا زیر ده درصد نیاز ما است، این تامین، ما تقریبا طبق آماری که ارائه شده که حدودی هم است حدود یک میلیون تن در سال ما نیاز گوشت قرمزمان است برای بازار، ما زیر ده درصد داریم وارد میکنیم و صرفا و صرفا در استانهای تهران و البرز عمدتا توزیع میشود مگر استانی که نیاز خاص داشته باشد قیمتش بالا رفته باشد به درخواست استان جهاد کشاورزی در استانها به طور موردی هم معمولا گوشت قرمز آنجا توزیع میشود تنظیم بازاری.
سوال: یعنی یک میلیون تن آن مثلا صد هزار تن آن از طریق واردات تامین میشود.
یوسفی: تقریبا زیر صد هزار تن است به طور میانگین روزانه.
سوال: الان امسال تا الان چقدر واردات انجام شده؟
یوسفی: تا الان که من خدمت شما هستم چیزی در حدود ۴۵ هزار تن گوشت قرمز ما وارد کردیم و توزیع شده، توزیع آن هم در شبکه خاصی بوده که همه عزیزان میدانند شبکه اش هم مشخص است دو بخش میشود، یک بخش میرود میادین میوه و تره بار شهر مثل لاشه توزیع میشود یک بخش هم فروشگاههای زنجیرهای تعاونی به صورت کاملا بسته بندی از طریق شرکتهای بسته بندی که مجوز بسته بندی دارند با قیمت مصوب.
سوال: آقای مقدسی، در واقع الان سوال من این است که آیا این امکان هست که از داخل این نیاز تامین بشود؟ چون آمار میگوید که در این سه چهار سال اخیر سی درصد تولید گوشت کاهش پیدا کرده آن چیزی که در خصوص کشتارگاهها اعلام شده، با توجه به کاهشی که بود و اعلام شده بود الان این ترمیم شده؟ الان امکان تامین از داخل هست؟ نیاز به واردات همچنان هست؟
مقدسی: ما به ضرس قاطع عرض میکنم که صد در صد نیاز کشور این توانمندی در کشور وجود دارد که از منابع داخل تامین کند.
سوال: این توانمندی وجود دارد یا این که الان امکانش نیست؟
مقدسی: همین الان خودکفاییم، متاسفانه اینقدر واردات بیش از اندازه و بی موقع انجام شده که تولید داخل را دارد نابود میکند، دام ما مانده الان بالغ بر ۱۱۰ هزار راس گوساله نر پای کشتار در کشور همین الان آماده کشتار وجود دارد، متاسفانه بازاری نیست برای عرضه آن، آقای مهندس یوسفی فرمودند که روزی ۱۷۷ تن ما باید گوشت وارد میکردیم، یعنی اگر حساب کنید در شش ماهه اول سال ما باید ۳۲ هزار تن وارد میکردیم در صورتی که ۴۵ هزار تن، ۱۲ هزار و ۷۰۰ تن گوشت بیش از نیاز وارد شده، طبق فرمایشات خود ایشان، اثر این چه میشود؟ پدر تولید کننده را در میآورد، ما اصلا نیاز نداریم، در شش ماهه اول امسال بالغ بر ۶۰۰-۷۰۰ میلیون دلار گوشت وارد کشور شده، اختلاف این نرخ ارز حدود ۴۰ هزار تومان است که دولت دارد یارانه پرداخت میکند یعنی پولی که ما دادیم و این پول نفله شده نه مصرف کننده متنبه شده گوشت ارزان خریده، و هم پدر تولید کننده را در آورد اگر این عدد را ما ۴۰ هزار تومان را بیاییم ضربدر ۷۰۰ میلیون دلار کنیم حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان است اگر دولت محترم این پول را در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار میداد و از طریق بانک کشاورزی در قالب تسهیلات به تولید کنندگان ما پرداخت میکرد ظرف سال نه تنها اصل پول برمی گشت بلکه بهره آن را هم میتوانست بانک کشاورزی بگیرد و این پول به خزانه دولت برگردد، و تولید ما امروز نیاز کشور را تامین کنیم و از وارد کننده به صادر کننده تحویل بشود متاسفانه نمیخواهند آقایان، تا تقی به توقی میخورد فقط اقدام به واردات میکنند و تولید کننده را دارند نابود میکنند الان گوشت گوساله نر زنده، کیلویی ۲۱۷ هزار و ۶۰۰ تومان تمام شده اش است در بازار بیش از ۱۷۵ هزار تومان نمیخرند، بالغ بر ۳۲ هزار تومان ضرر تولید کننده ما است، این میتواند بماند؟ از بین میرود، ما اگر تحمل کنیم، ما کاری که باید بکنیم یک بار ما این کار را با دولت قبل دولت سیزدهم انجام دادیم یعنی در عمل به دولت ثابت کردیم بیاییم بتوانیم گپ بین تولید تا مصرف را از بین ببریم عرضه مستقیم گوشت با همکاری خود دولت.
سوال: چرا تداوم پیدا نکرد؟
مقدسی: بخاطر این که آمدند گوساله را از ما بگیرند قرار بود ۴۸ ساعته پول به ما بدهند، ندادند شد ده ماه و نیم تمام تولید کنندهها از بین رفتند هم مالمان را گرفتند هم پولمان را گرفتند.
سوال: درباره این مطالبی که فرمودید آقای یوسفی پاسخ بدهند باز به شما بازمی گردیم.
یوسفی: تمام هدف ما چه در دولت سابق و چه در دولت آقای پزشکیان بر این است که گوشت قرمز با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد، تمام این تولیدات و واردات و بحثهای دیگری که شما عنایت فرمودید و استاد عزیزم توضیح دادند ایشان از عدد من یک سواستفادهای کردند، ۹۰ درصد نیاز … بروید تامین کنید کی جلوی شما را گرفته؟ تولید کنندگان عزیز، اتحادیهها در غرف میوه و تره بار قانونا شهرداری باید در اختیار غرف تولید کننده قرار بدهد پولتان را نقد از مردم بگیرید بروید قیمت مناسب بدهید چرا قیمت دام زنده شما بالا است؟ تا همین دو ماه پیش دام زنده سبک قیمتش بالای ۳۴ تا ۳۵۰ بود چرا گران میدادید؟ بیاورید پایینتر قیمت ارزانتر بدهید، ۹۰ درصد بازار کشور در اختیار دوستان است، مگر ما جلویشان را گرفتیم ما کمک هم میکنیم، نهادهها را شما دقت بفرمایید، توزیع نهادهها در سه سال گذشته هم افزایش داشته، هم قیمت آن کاهشی بوده، خب برادر من وقتی نهاده ات قیمتش آمده پایین، میزان توزیع آن بالا رفته، قیمت دام زنده ات را پایین بیاور چرا قیمت دام زنده ات از دو سال گذشته تا الان رفته بالا؟ در دو سه ماه گذشته که ما سعی کردیم با واردات تنظیمش کنیم قیمت دام زنده ات را پایین آوردی؟ ببینید ما در ذرت بین ۱۵ تومان کاهش قیمت داشتیم و در کنجاله سویا و جو هم به همین ترتیب، آقاجان به اندازهای که شما نهاده گرفتید و هزینه شده دولت، و دولت برای شما هزینه کرده قیمت دام زنده ات را پایین بیاور تا به تبع مصرف کننده نفع آن را ببرد، تعاونیها، مراکز و میادین آماده عرضه هستند.
سوال: الان شما میگویید که قیمت نهادههای دامی پایین آمده و قیمت گوشت پایین نیامده، طی دو سال گذشته را میفرمایید، آن زمان وزارت جهاد کشاورزی در این دو سال کجا بوده که بیاید این را نظارت کند و بالاخره ساز و کار نظارتی دارد و در واقع این امکان را فراهم بکند که اگر آنجا دارد گرانفروشی انجام میشود جلوی این گرفته شود؟
یوسفی: بله، ببینید این سیستمی که خدمت شما عرض کردم یک سیستم یکپارچه است که مراجع مختلف بر این سیستم نظارت دارند.
سوال: پس این نظارت در این دو سال انجام نشده، هیچ کاری انجام نشده و رها شده.
یوسفی: در جلسات مختلف عزیزان در جلسات ما حضور داشتند، عمدتا مینالیدند علوفه نداریم، نهاده نداریم، بله، شاید تا دو سال گذشته این مشکل بود کمبود بود، قیمت گوشت هم رفت بالا در آزادسازیها این اتفاق افتاد ولی از سال گذشته تا الان …
سوال: قیمت نهاده دامی پایین آمده، گوشت نیامده، وزارت جهاد کشاورزی داشت چه کار میکرد چرا رسیدگی نکرد به این موضوع؟
یوسفی: ما مدارا کردیم با دوستان که تولید تقویت شود طی دو سال گذشته تا الان به کام تولید کننده و اتحادیهها بوده.
سوال: تقویت شده الان؟
یوسفی: هم نهاده تقویت شده …
مقدسی: آقای یوسفی این حرفها چیست که میزنید؟
یوسفی: بگذارید کلام من تمام شود، در سال گذشته تا الان به کام تولید کنندهها بوده، ما فرصت دادیم دیگر هم نهاده شان را گرفتند و هم حمایت شدند و در همه جلسات امنیت غذایی هم حضور داشتند این عزیزان، همه بحثها آنجا شده، الان مدارا کردیم تولید بالا بیاید، الان عزیزان میگویند در این چند ماه اخیر تولید بالا رفته، اقا بسم الله، بازار مصرف الان آماده است، دوستان بیایند عرضه کنند مستقیم ما هم کمک میکنیم، نهاده شان را هم که داریم میدهیم قیمت را پایین بیاورند، یک نکته دیگر این که ما الان داریم قیمت گوشت را میبریم بالا که وارداتی است با سازمان حمایت هماهنگ کردیم هماهنگیها انجام شده قیمت جدید که اعلام شود گوشت وارداتی به قیمت گوشت بازار نزدیک میشود، الان گوشت گوساله را که میفرمایند فاصله تنظیم بازاری با آزاد حدود صد تومان است، تقریبا حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ تومان است ولی در گوسفند ما الان مشکل داریم که عزیزان ادعا میکنند آقا گوسفند دارید، الان گوساله را اشاره کردند، چرا گوساله را اشاره نمیکنید؟
سوال: الان چقدر خواهد شد تنظیم بازار میگویید قیمت آن پایین میآید؟
یوسفی: کمتر میشود حالا سازمان حمایت اعلام میکند.
سوال: یعنی فاصله کمتر میشود آقای دادرس هم در این باره صحبت بکنند.
مقدسی: اگر اجازه بدهید این مطلبی که ایشان گفتند، چون باعث تشویش اذهان عمومی شود، ببینید جناب آقای یوسفی شما دارید میفرمایید که ما گرانفروشی میکنیم، شما اصلا میدانید که قیمت تمام شده گوشت زنده برای دام ما چقدر در آمده که ما گرانفروشی میکنیم؟ شما دولت محترم دارید جو و ذرت و سویا را دارید به ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ به ما میدهید که ۲۰ درصد در قیمت تمام شده شیر و گوشت بیشتر نقش دارد، ۸۰ درصد آن را ما داریم آزاد میخریم یونجه که پارسال بوده کیلویی هفت هزار تومان الان شده کیلویی ۱۹ هزار تومان این دامدار بیچاره چه کار کند؟ ذرت علوفهای که ۵۰ درصد غذای گاو است پارسال بوده کیلویی ۲۴۰۰ تومان الان شده کیلویی ۴۵۰۰ تومان با افتش، این گاودار از کجا تهیه میکند؟ در بازار آزاد تهیه میکنمد ما را متهم به گرانفروشی نکنید، شما بدنه وزارت جهاد کشاورزی هستید شما باید نگاهت به تولید باشد، اگر نگاهت به تولید بود قطعا میتوانید به مصرف کننده هم کمک کنید، شما من را متهم به گرانفروشی میکنید، من را متهم میکنید که سواستفاده کردم از … نه این طور نیست شما معاونت تخصصی امور دام دارید در وزارت جهاد کشاورزی، ۲۱۷ هزار تومان الان تمام شده گوساله نر است ۳۲ هزار تومان تولید کننده بیچاره دارد ضرر میکند از کجا میآورد؟ شما دارید کالایی وارد میکنید که در برابر آن دولت دارد بالغ بر ۲۰۰ درصد یارانه پرداخت میکند کدام تولید کنندهای میتواند در برابر کالایی به نام ارز ترجیحی دوام بیاورد که دولت دارد ۲۰۰ درصد یارانه پرداخت میکند؟ هیچکس، نود درصد را من دارم تامین میکنم با یک درصد آن من نابودم چه برسد به ده درصد آن، این حرف چیست اقای یوسفی عزیز که میزنید از شما بعید است.
سوال: من به جواب این سوال نرسیدم الان آن سی درصدی که در یکی دو سال گذشته گفته میشود کاهش پیدا کرده جمعیت دامی کشور، تولید گوشت در کشور، الان جبران شده؟ یعنی این امکان الان بوجود آمده برای دامداران که بتوانند بازار داخل را مخصوصا در حوزه دام سبک که حوزه شما هم هست، اشباع بکنند؟
دادرس: قبل از اینکه من پاسخ سوال شما را بدهم اجازه بدهید اول یک جسارتا تصحیحی بکنم در آماری که آقای مهندس یوسفی ارائه دادند بر مبنای آمار صادرات و واردات بخش کشاورزی و غذا که روی سایت وزارت جهاد کشاورزی هم موجود است، در هفت ماهه اول سال جاری ۱۶۱ هزار تن گوشت گرم منجمد و دام زنده وارد کشور شده با ارزش حدود ۹۰۰ میلیون دلار، در حالیکه در مدت مشابه در سال گذشته این عدد ۶۳ هزار تن بوده، بنابراین ۴۵ هزار تن ما نداشتیم و عدد عدد دیگری است این عدد قابل توجه است، نکته بعدی این که ایشان فرمودند که دامدار دارد گرانفروشی میکند دو ماه پیش قیمت دام بوده ۳۲۰ تومان، من باز جسارت میکنم خدمت ایشان عرض میکنم که قیمت ۳۲۰ هزار تومانی برای دام سبک و ۲۲۰ هزار تومانی برای دام سنگین مربوط بود به فروردین و اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳، در شهریور ماه قیمت دام سبک از ۳۲۰ هزار تومان به حدود ۲۶۰ هزار تومان کاهش پیدا کرد و قیمت دام سنگین هم آمد روی حدود ۱۶۵ تومان تا ۱۷۰ هزار تومان ولی ما هیچگونه تغییری و کاهشی روی قیمت گوشت در بازار نه تنها مشاهده نکردیم که افزایش قیمت هم دیدیم، این نشان دهنده ضعف شدید در بحث نظارت بر این کالا است در بازار، نکته بعدی این که وارداتی که انجام شد، وقتی که میروید بررسی میکنید میبینید که نه روی قیمت این گوشت در بازار تاثیرگذاشته و نه نظارت درست و حسابی روی آن انجام میشود که واقعا به دست مصرف کننده برسد، ما تقریبا ۲۰ روز پیش شاهد این بودیم که یک قحطی مصنوعی در واردات گوشت ایجاد کردند آاقایان و کار به جایی رسید که وزیر محترم جهاد کشاورزی آمدند و اعلام فرمودند که واردات گوشت همچنان با ارز ترجیحی انجام خواهد شد و خیلی جالب است که در تاریخ ۲۰ آبانماه ۱۴۰۳ گزارشی در خبرگزاری تسنیم منتشر شد که ۱۲ هزار تن گوشت منجمد از دو تا سردخانه درشهرستانهای اطراف تهران کشف شده، گوشت منجمدی که احتکار شده بود در شرایطی که همانطور که عرض کردم قحطی مصنوعی ایجاد شده بود، پس یک چرخی هم در پلتفرمهای فروش آنلاین بزنید ببینید که چطور دارند گوشت وارداتی را در این پلتفرمها عرضه میکنند.
سوال: یک مصاحبه خودتان داشتید گفتید که افرادی که بازار گوشت را اداره میکنند خودشان قیمت را بالا میبرند تا واردات را توجیه کنند.
دادرس: بله، همانطور که عرض کردم قیمت دام زنده پایین آمده بود تا شهریورماه، الان هم نسبت به ابتدای سال قیمت دام زنده چه سبک و چه سنگین بسیار پایین است.
سوال: چقدر است؟
دادرس: الان دام سبک میانگین بین ۲۸۰ تا ۲۸۵ هزار تومان است و دام سنگین را هم آقای مقدسی فرمودند حدود ۱۷۵ تا ۱۸۰ هزار تومان است.
سوال: گوشتش باید چقدر باشد در بازار؟
دادرس: گوشتش را شما تقسیم بر دو کنید یعنی ۱۸۰ تومان را بگویید ۳۶۰ تومان و ۲۸۵ تومان را هم بگویید ۵۷۰ تومان این ۵۷۰ تومان را شما ۱۳۰ هزار تومان بابت افت بین راهی افت لاشه، افت در مغازه، دستمزد عوامل بازار، خرده فروشی و و و، شما در نظر بگیرید که اصلا ۱۳۰ هزار تومان هم منطقی نیست که بشود و گوشت باید به دست مردم و مصرف کنندهها برسانند کیلویی ۷۰۰ تومان کجای این شهر شما پیدا میکنید که گوشت کیلویی ۷۰۰ هزار تومانی به دست مردم برسانند؟
سوال: گوشت گوسفندی را میفرمایید؟
دادرس: گوشت گوسفندی را عرض میکنم.
سوال: لاشه را میفرمایید یا …؟
دادرس: لاشه نه، لاشه که عرض کردم ۵۸۰ تومان و کجای این شهر ما گوشت گوسفندی را به دست مردم میرسانیم ۷۰۰ هزار تومان؟ این قیمتی هم که عرض کردم قیمت بره نر پروار شده است نه قیمت میش یا قیمت بز، چون آنها قیمت هایش خیلی پایینتر از اینها میشود، نتیجه چیست؟ نتیجه این است که دام چه دام سبک، چه دام سنگین، چون بازار جذب بازار نمیشود روی دست تولید کننده مانده، دام سبک هم تا شهریورماه در پرواربندیهای دام سبک روی دست تولید کنندهها و پرواربندها مانده بود منتها به دلیل این که تولید دام سبک فصلی است و الان با توجه به این که تولید دیگر ما تولید زایشهای پاییزه را داریم و زایشهای پاییزه هنوز وارد پرواربندیها نشده آن مقداری از آن انباشتگی که در پرواربندیها بوده دارد وارد بازار میشود ولی ما حدود یک ماه دیگر …
سوال: از صحبتهای شما الان من این را متوجه شدم که میشود یعنی بازار را الان از داخل به طور کامل تامین کرد.
دادرس: بله کاملا، یک ماه دیگر دوباره این زایشهای پاییز که میروند در پرواربندیها دوباره به موجودی دام سبک ما اضافه میشود و ما مشکل انباشتگی داریم.
سوال: یعنی شما میفرمایید که واردات انجام نشود.
دادرس: مشکلی که واردات برای ما ایجاد کرده این است که بازار ما را از بین برده، آن بازاری را که باید دام سبک و سنگین گوشت دام سبک و سنگین به آن وارد بشود، این واردات آمده و کار را بسته.
سوال: آقای یوسفی میگویند که این یک دهم نیاز بازار است که وارد میشود.
دادرس: بستگی دارد به این که شما حجم بازار را شما چه ببینید، حجم بازار الان برای گوشت وارداتی یک عددی دارد میآید عرض کردم حدود ۱۶۴ هزار تن تا هفت ماهه آمده ولی برای دام داخلی الان ما حدود ۲۵ میلیون ۳۰ میلیون نفر را بعنوان بازار فعلی، بازار بالفعل داریم میبینیم چرا؟ به این دلیل که یک مشکل دیگری هست که ما در بحث عرضه گوشت تولید داخل داریم، این است که مردم توان خرید گوشت کیلویی ۷۰۰ تومانی، ۶۰۰ تومانی حتی، ۸۰۰ تومانی ندارند، چه کار باید کرد؟ من هم با فرمایش آقای مهندس مقدسی موافقم، این ۹۰۰ میلیون دلار را میشد دو تا کار با آن کرد، یک: تبدیل کرد به تسهیلات و در اختیار تولید کننده قرار داد، دو: تبدیل کرد به یارانه و در اختیار مصرف کننده قرا رداد برای این که توان خرید مصرف کننده را افزایش بدهیم، ولی …
سوال: یعنی الان شما مایید که قیمت بازار گوشت قرمز دام سبک بالاتر از آن چیزی است که باید همین الان باشد، قیمت را کی بالاتر نگه دایفرمشته؟
دادرس: آن را دیگر باید عوامل بازار هستند آن دیگر وظیفه سیستمهای نظارتی است که برود بگردد ببیند چه کسانی آن ۱۲ هزار تن و امثال آن را، گزارشهای دیگری هم وجود دارد اگر شما یک چرخی در فضای وب بزنید میبینید که گزارشات مختلفی را خبرگزاریهای مختلف دادند از کشفیات گوشتهای وارداتی، این دیگر وظیفه دستگاه نظارتی است من الان نمیتوانم شخص خاصی را متهم کنم، اما این اتفاق دارد میافتد، کسانی که دارند گوشت وارداتی را میآورند البته باز همه را متهم نمیکنم یک عده خاصی هستند مطمئنا دارند بازار گوشت داخلی را بالا نگه میدارند بخاطر این که به مسئولین این طور القا کنند که قیمت گوشت بالاست و مطمئنا مسئولین کشور به فکر معیشت مردم است ایشان هم میگوید خب بروید و بیاورید و حجم واردات را میبینید ۶۳ هزار تن کجا، ۱۶۱ هزار تن کجا.
سوال: آقای یوسفی هم آماری که گفته شد از سمت آقای دادرس و هم این بحثی که میتوانند داخل بازار را تامین کنند و الان واردات هست اینها را خدمت شما باشیم.
یوسفی: آماری که من گفتم مربوط به گوشت گرم بود، دام زنده را که به آن اضافه نکردم، دام زنده بحثش جداست، دام زنده به نفع پرواربند است یعنی از یک جهتی تولید کننده نفعش را میبرد، آقای دادرس یکسری صحبتهایی کردند که من احساس میکنم که این طور صحبت کردن در رسانه اصلا صحیح نیست قحطی مصنوعی یعنی چه؟ آقا در ماه گذشته یک اتفاق جنگی امنیتی برای کشور افتاد، شاید امنیت شد پروازها نیامدند واردات گوشت گرم کاهش پیدا کرد ما هم توضیح دادیم به تسنیم و همه آنهایی که خبر زده بودند تحلیلی، منطقی، عدد و آماری توضیح دادیم، دیگر این که کلمه قحطی مصنوعی را ایشان از کجا آوردند اصلا کلمه درستی نیست، بعد آقای دادرس قحطی پیش آمد بیایید کمک کنید دیگر، اگر آقای دادرس که الان رئیس انجمن اتحادیه دام سبک هستند، خب عزیز من شما بیایید دام زنده را عرضه بکنید شبکه اش را ما برای شما تعریف میکنیم، بازارش را کمک کنید با عزیزان صمت و شهرداری توزیع بشود قیمت پایین بیاید چه اشکال دارد؟
سوال: این شبکه را چرا تا الان تعریف نکردید؟
یوسفی: شبکه تعریف شده است آماده است.
سوال: کدام شبکه؟
یوسفی: بله نیاوردند که همین الان ایشان اعلام کند بگوید من از فردا این قدر هزار تن دام زنده دارم میدهم اشکال ندارد کشتارها را هماهنگ میکنیم بیاید برود در شبکه توزیع .. با قیمت مناسب چه اشکالی دارد از این بابت که منعی نیست و یک نکته دیگر که ایشان فرمودند ببینید احتکار گوشت منجمد اتفاق افتاد در بعضی از کالاها اتفاق میافتد گوشت منجمد گوشت گرم نه گوشت منجمد، گوشت گرم. احتکار کرد، گوشت منجمد یک مورد بود اتفاق افتاد برخورد کردند عزیزان نظارتی بعد هم کشف شد و آمد در شبکه، توزیع شد و نکته دیگر ببینید قیمت مصرف کننده تنظیمش که با جهاد نیست نظارتش هم خرده فروشی که با جهاد نیست ما حامی تولید و تأمین گوشت گرم هستیم و الان هم میگوییم پایش هستیم ولی اینکه شما بیایید از مبدأ تا مقصد قیمت مصرف کننده را هم بگویید جهاد نظارت نکرد جهاد فلان نکرد آقاجان دولت دارد نظارت میکند و دارد حمایت میکند من باید بروم با تولید برخورد بکنم؟، ما ببین درد این را نداریم که با تولید کننده …… آقای تولید کننده، آقای انجمن، عزیز اتحادیه، دام زنده ات را بیاور عرضه کن ما هم کمک میکنیم میخواهی قیمت را بیاوری پایین؟ ایراد ندارد قیمت بیاید پایینتر نیامدند عرضه کنند دیگر، الان دو سه ماهه است میگویند بلکه تولید رفته بالا آماده است قبلش که این حرف را که نمیزدند قبل آن میگفتند اصلا وارد نکنید همین ۱۰ درصد هم اگر ما وارد نمیکردیم قیمت حتی به ۱ میلیون تومان در گوشت گوسفندی میرسید. خیر ان شاءالله نمیرسد، در سال جاری گوشت گرم، قرمز قیمتش تثبیت شده و این دو سه ماه اخیر هم کاهش ما داشتیم ما الان گوساله به چند رسیده؟ گفتم تنظیم بازار، ما داریم ۳۰۰ تومان، ۲۹۹ تومان میدهیم مخلوط را، الان در بازار ۴۰۰ تومان است، ۱۰۰ تومان شده فاصله این فاصلهها ۲۰۰ تومان هم رسیده بود گوسفندی که دیگر خیلی بدتر بود فاصله ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان و این فاصلهها کمتر میشود و کمتر هم خواهد شد شاید دوستان قولی که میدهند ادعایی که میکنند ببینید عملیاتی اش کنند ما هم آمادگی صد درصد داریم و اینکه خیلی جالب است اعلام میکند واردات، بازار گوشت گرم را از بین برده آقای دادرس این عبارات بار معنایی دارد از بین برده یعنی چه برادر من؟ ۹۰ درصد بازار در اختیار شما آقا، بسم الله، بیایید توزیع کنیم ما هم کمک کنیم وظیفه مان است ما حامی تولید هستیم باقی خواهیم ماند نهاد تأمین کردیم تسهیلات هم دیگر ببخشید دولت باید منابع داشته باشد تسهیلات بدهد ما هم خدمت عزیزان هستیم و آقای دکتر پزشکیان این. است که از تولید حمایت کند ما داریم از این بخش حمایت میکنیم که در نهادهها واردات رفته بالا، قیمت هم آمده پایین و داریم ان شاءالله حمایت میکنیم خدمت عزیزان هم هستیم من یک پیشنهاد هم دارم آقای آذری بقا آقا عزیزان ادعا میکنند قیمت تمام شده ما فلان مقدار است آقا یک جلسه مجزا بگذارید کارشناسهای … تمام شدهای که دارند ادعا میکنند بیاورند نشان بدهند بعضی جاها دوستان قیمت تمام شده را بالا میگیرند وقتی قیمت تمام شده را بالا میگیرند معلوم است در بازار گوسفند زنده این قدر میشود برادر من وقتی دارید قیمت تمام شده را بالا میگیری بعد میگویی بله پس دو تا دارند ضرر میکند آقای دادرس استاد عزیز، تولید کننده چند درصد باید سود ببرد؟
مقدسی: من استاد نیستم من رعیت شما هستم.
یوسفی: خیر آقا هیچ کس رعیت کسی نیست همه با هم برادریم و همکاریم، آقا تولید کننده چند درصد باید سود ببرد قانونا؟
مقدسی: شما بگو چقدر باید ببرد؟
یوسفی: بین ۱۲ تا ۱۵ درصد.
مقدسی: ببینید آقای آذری بقا آقای یوسفی من نمیدانم قبلا کجای وزارت جهاد کشاورزی تازه تشریف آوردند در این مقصد بازرسی و نظارت بر کالاهای حالا اساسی و بازرسی وزارتخانه.
مقدسی: ببینید آقای یوسفی من نمیدانم کدام حرفش را باور کنم یا واردات یا حمایت از تولید داخلی میگویند آقایان بیایند دامشان را عرضه کنند ما مهیا میکنیم شما تازه تشریف آوردید در این پست در وزارتخانه بودند ولی در این پست نبودند در تمام جلسات ستاد امنیت غذایی بارها بنده اعلام کردم که آقا ما حاضریم که عرضه مستقیم گوشت بکنیم بدون واسطه گپ بین تولید تا مصرف را از بین ببریم اصلا دعوا نداریم که، من همین دیروز هم خدمت آقای دکتر حسن نژاد معاون امور دام وزارتخانه بودم گفتم که آقا جلسه بگذاریم که قضیه گوشت را خودمان بنشینیم حل بکنیم من الان ادعا دارم که ۲۱۷ هزار و ۶۰۰ تا گوساله نر قیمت تمام شده اش برای گاودار باید عرضه کند من اگر امروز ۲۱۷ هزار و ۶۰۰ تومان بخرم قیمت گوشت گرم درجه ۱ مخلوطش میشود برای هر بخش از گاوداری به بعد هم سودش را در نظر گرفتیم با ۵ درصد در میآید ۵۱۸ هزار تن گوشت مخلوط گوساله گرم درجه ۱ عین آهو اگر ۵ تکه اش بکنم میشود ۵۶۸ هزار تومان.
سؤال: الان مگر چقدر است در بازار؟
مقدسی: خیلی بالاتر است من از این ناراحتم من تولید کننده. را دارم به مفت لایزل میفروشم مردم بیچاره هم دارند گران میخرند گوشت تولید با کیفیت داخل را، پس این واردات گوشت قرمز نه تنها به تولید کننده و مصرف کننده کمک نکرد فقط یک رانتی را برای یک عده خاص بوجود آورد، آقای آذری بقا اگر ایشان ادعا میکنند بیایند ما مهیا میکنیم ما همین الان اعلام میکنیم، اعلام میکنیم که آقاجان بیایید ما تشکلها و تولید کنندهها ما دستمان را میدهیم به دست وزارت جهاد کشاورزی به شرطی که دولت منابع مالی این را برای وزارت جهاد کشاورزی ما مهیا کند که ما پول دام تولید کننده را روی باسکول نقد به او بدهیم ما اگر بخریم به ۲۱۷ تومان میتوانیم گوشت را من با لاشه اش را میتوانم بدهم ۴۰۲ هزار تومان.
سؤال: خدا را شکر که میفرمایید که میتوانیم این ارتباط برقرار کنیم.
مقدسی: آقای یوسفی که میگویند ما مهیا میکنیم بیایند پای کار، بسم الله.
یوسفی: دقت فرمودید ببینید اختلافمان بر سر قیمت تمام شده است.
مقدسی: آقا شما که نمیتوانید قیمت بگذارید معاونت تخصصی دارد من ادعا میکنم مینشینید در میآورید کارشناسی میکنید آقای یوسفی شما را چرا من را متهم میکنید به گرانفروشی؟ شما تخصص ندارید در این زمینه باید معاونت تخصصی وزارتخانه قیمت تمام شده را بگذارد.
شما بدنه وزارت جهاد کشاورزی باید حامی تولید کننده باشید نه بر علیه ما، شما دارید یارانه میدهید به تولید کننده خارجی گوشت میآورید این سزاوار نیست که تولید را از بین ببرید امنیت شغلی، امنیت غذایی ما را از بین میبرید شما.
مقدسی: کی گفته من نخواستم من اگر گوشتم را اصلا به … نهاده نمیدهم من اگر با ارز آزاد گوشتم را تولید کنم با ارز نیما ۲۲۴ تومان درمی آید درهم با ارز ۲۸ و ۵۰۰ای حساب کردم ۲۱۷ تومان من نمیخواهم نه جو میخواهم نه ذرت میخواهم نه سویا برای پرواربندی نده میگویم منت نگذار.
یوسفی: آقا حرف خودش است برای ۵۸۰ هزار تومان گوساله چه خبره؟ واقعا گران فروشی است.
مقدسی: مگر برای شما را دادم چی گران فروشی است شما نمیتوانید از تولید به مصرف کنترل کنید میگویید گرانفروشی من را متهم میکنید اگر راست میگویی از تولید به بعد را برو کنترل کن گپ واسطه گری را از بین ببر این رسالت شماست نه تهمت گران فروشی به تولید کننده.
سؤال: آقای علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی خیلی وقت است که آنجا منتظر هستند که ما این ارتباط را باهاشون برقرار بکنیم ضمن اینکه خدمتتان سلام عرض میکنم آقای عباسی شما بفرمایید که مجلس شورای اسلامی در واقع چه نظارتی داشته الان چه شرایطی است در خصوص تولید گوشت قرمز آیا میتوانیم از داخل تأمین بکنیم نیاز بازار را به چه ترتیب هست؟
عباسی: تشکر میکنم از برنامهای که امروز تدارک دیدید در رابطه با موضوعی که یکی از به اصطلاح مشکلات مردم در این روزهاست در رابطه با قیمت گوشت، ببینید ما یکی از مشکلاتی که در حوزه کشاورزی مان داریم این هست که یک آمار درستی را در حوزه هم تولیدمان، هم نیازمان تقریبا نداریم و به همین طریق ما در قسمتهای دیگر هم این مشکل را در حوزه آمار داریم بنابراین اگر ما بخواهیم برنامه ریزی کنیم برای تولید، اگر بخواهیم برنامه ریزی کنیم برای وارداتمان حتما نیاز هست که یک آمار متقنی را داشته باشیم و بر اساس آن آمار متقن تصمیم بگیریم سالیانی است که ما میگوییم ۱ میلیون تن گوشت در سال مورد نیازمان است ۹۰۰ هزار تن در داخل داریم تولید میکنیم و حدود ۱۰۰ هزار تن از این را نیاز داریم که سالانه وارد کنیم ولی آمار به ما نشان میدهد که در این سالیان گذشته سرانه مصرف گوشت در کشور ما پایین آمده به تبع این آن نیاز یک میلیونی شاید امروز دیگر توجیه نداشته باشد یا آن عدد درست نیست یا از این طرف تولید ما، ما ۹۰۰ هزار تن ادعا میکنیم که داریم تولید میکنیم و از آن طرف نیازمان از ۱۲ کیلوگرم به حدود ۷ کیلوگرم سرانه رسیده پس این یک ضرب و تقسیمی انجام بدهیم، اما امروز حتی باید صادر کننده گوشت باشیم بنابراین تولید ما مطمئنا اینجا آن عددی که مطرح میشود یا آن سرانهای که مطرح میشود خیلی عدد واقعی نیست ما توان اینکه در داخل نیاز گوشتمان را تأمین کنیم داریم در مجلس شورای اسلامی هم ما تمام تلاشمان را کردیم در برنامه هفتم حتی اینکه به خودکفایی کامل برسیم احکامی را بیاوریم که بتوانیم با حمایت از تولید کننده مان برسیم به خودکفایی کامل، سال گذشته حدود ۳۲ هزار تن گوشت وارد شده امسال به تا به اصطلاح آخر مهرماه به ۱۲۱ هزار تن رسیده تقریبا ۴ برابر واردات سال گذشته چه اتفاقی افتاده از سال گذشته تا امسال که ما وارداتمان حدود ۴ برابر افزایش پیدا کرده این سؤال از این طرف قیمت گوشت افزایش پیدا میکند از آن طرف واردات ۴ برابر افزایش پیدا میکند ولی مردم همچنان با مشکل گوشت در کشور مواجه هستند.
سؤال: آقای عباسی شما در مجلس شورای اسلامی پاسخ این سؤال را دنبالش بودید؟
عباسی: بنابراین اینجا اگر توزیع مشکل دارد باید حتما توزیع کنندگانی که وجود دارند اینجا در رویه خودشان تجدید نظر کنند یا تولید الان شما نگاه کنید ما در کشور حدود ۱۵۰ هزار رأس دامی داریم که در به اصطلح دامپروری هایمان رسیدن به مرحلهای که به کشتارگاه بروند که این حدود بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تن میشود این را چرا مسئولین اهتمامی ندارند به اینکه خرید را از داخل انجام بدهند و خرید را از خارج انجام میدهند واردات دارند و همزمان ما در داخل مازاد دام زنده را داریم که دارد به کشاورز ما به دامپرور ما هزینه تحمیل میکند به این صورت که وقتی به یک حدی که.
سؤال: برای تنظیم این موضوع آقای عباسی چه کاری انجام شده است؟ مجلس چه کاری کرده است؟
عباسی: آن نیاز به نهاده اش حتی افزایش پیدا میکند ولی ارزش افزودهای برای دامدار ما ایجاد … من خواهشم از مسئولین وزارت جهاد کشاورزی این است که اگر فارغ شدند از انتصاباتشان و عزل و نصبهایی که دارند انجام میدهند یک مقدار هم به این موضوع توجه کنند و بیایند به این قسمت که ما بتوانیم برنامه هفتممان را یکی از احکامش خودکفایی در حوزههای مختلف بود شروع کنند در بودجه سالانه و به اصطلاح نظارتها و پیگیری هایشان که بتواند ان شاءالله به این قسمت برسد.
یوسفی: جهاد کشاورزی حدود ۱۵ میلیارد دلار واردات کالا داشته با اجازه مجلس، ۷۰ درصد این رقم نهاده بوده، ۳۰ درصدش کالاهای دیگر بوده که گوشت زیر ۱۵ درصد است ببینید ۷۰ درصد این موضوع رفته برای نهاده یعنی تأمین تولیدکننده حالا باید تولید کنندهها بسم الله الان میگویند به حدی رسیده که میتوانند عرضه کنند در بازار، ما در خدمتشان هستیم بیایند رسما اعلام کردند عزیزان بسم الله از همین فردا شروع کنند بروند در کشتارگاه قیمت هم که سازمان حمایت بعضا اصناف نظارت بکنند بر. خرده فروشی.
مقدسی: راحتترین کاری را در پیش میگیرند واردات است نمیخواهند به خودشان آقایان زحمت بدهند. من الان گوساله نرم را میگویم اعلام میکنم در حضور ۸۵ میلیون نفر جمعیت کیلویی ۲۱۷ هزار و ۶۰۰ تومان تمام شده گاوداری ما بدهیم گوشت مخلوط گوساله گرم را میتوانیم بدهیم به ۵۱۸ هزار تومان شما اگر این گوشت گوساله که وارد میکنید با ارز ۲۸ و ۵۰۰ میدهی ۳۰۰ هزار تومان بکنی نیما دو برابر است میتواند رقابت کند با تولید کننده داخلی نه والله، ما همین الان من خدمت آقای وزیر دو هفته پیش بودم گفتن جناب آقای وزیر شما در … ظرف ۵ سال خودکفایی گوشت من به شما این قول را دارم میدهم این خبر خوش را میدهم که ما همین الان خودکفاییم، صادرات ما را ممنوع کردند آقایان میخواهند بگویند عیب ندارد صادرات من آزاد، که من گوساله ام را صادر میکنم شما برو با ارز ۲۸ و ۵۰۰ بیاور من ارز نیما میآورم میدهم به بانک مرکزی کی به این مملکت خدمت میکند و چه کسی دارد ارز این مملکت را خارج میکند.
سؤال: الان در صحبت هم دارد میکند با وزیر جهاد کشاورزی صحبت کردیم با معاون وزیر صحبت کردیم الان مشکل کجاست؟
مقدسی: آقا ما با وزیرمان با معاونتهای تخصصی مان اصلا مشکل نداریم ما مشکلمان بقیه دستگاههای دولتی نظارت آقای یوسفی حرف خوبی زد گفت آقا من تولیدش دست من است از به بعدش دست من نیست سایر دستگاههای دولتی مثل ستاد تنظیم بازار این را هم میآیند نظرات یا تصمیمات خلق الساعه میگیرند که تولید این مملکت است آقا اگر رئیس جمهور ندارد این مملکت مگر وزیرش نمیرود رأی اعتماد بگیرد اعتماد کنند بدهند دست وزیرش همین الان ما خودکفاییم گوشت را بدهند دست وزارت، واردات و صادرات، ممنوعیت، تعرفهها همه را بدهند دست وزارتخانه ما که قانون انتزاع اینها را گفته بگذارند ما تنظیم کنیم.
سؤال: چیزی مثل آن کاری که الان در مورد تخم مرغ تقریبا انجام میشود.
مقدسی: آقای آذری بقا شما که یادتان است ما سال ۱۴۰۱ آمدیم حدود بالغ بر ۴۶ هزار تن گوشت دادیم به دولت، دولت متأسفانه تأمین نقدینه نکرد ولی وزارت جهاد نابود کرد گاودار را، الان بیایند آقا تأمین کنند بگویند آقاجان یک ۱۰ هزار میلیارد تنخواه گردان بدهند به شرکت پشتیبانی دام، صبح سه تا بهمن، پیروزی، آزادی، بهمن اجازه دارند گوشت گرم.
سؤال: آقای دادرس نظرات شما را هم بشنویم در واقع اینکه میفرمایید میشود از داخل تأمین کرد و این نشستی اگر باشد مشترک و یک فضایی باشد برای عرضه مثلا آن چیزی که الان در حالا در واقع تره بار است میادین میوه و تره بار مثلا برای گوشت وارداتی هستش فکر میکنید که بشود بازار را تنظیم کرد از داخل؟
صدر دادرس: ببینید اجازه بدهید من از فرمایشات آقای یوسفی را یک مقداری روی آن تحلیل کنم ببینید ایشان میفرمایند که ما داریم از تولید کننده حمایت میکنیم بسیار خوب دستتان درد نکند در طول تمام این سالهایی که یعنی از حدود سال ۹۶ که ۹۵، ۹۶ که دامدار دچار مشکل شد بخصوص بعد از سال ۹۸ که دامدار سبک خیلی خیلی گرفتار شد در سال ۱۴۰۱ که ارز ترجیحی خوب حالا نمیشود بگوییم که حذف شد نرخش تغییر کرد تا به امروز شما اگر حامی تولید کننده هستید بفرمایید که چرا ماده ۲۰ قانون نظام جامع دامپروری را که دولتها را موظف کرده به خرید تضمینی گوشت قرمز، گوشت سفید، شیر و تخم مرغ اجرا نکردید وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاههایی که متولی هستند دقیقا بر خلاف قانون عمل کردند این حمایتتان اینجا کجاست؟! اجازه بدهید نمونه عینی بیاورم ابتدای امسال قیمت جو که میدانید اصلیترین ماده نهاده است برای پروار دام، ابتدای امسال روی حدود ۸ هزار و ۲۰۰، ۳۰۰ تومان بود یک مصوبهای را بردند هیئت وزیران و تعرفه واردات جو را افزایش دادند قیمت جو را رساندند به حدود ۱۰ هزار تومان نزدیک ۱۰ هزار تومان این را من انجام دادم من تشکل انجام دادم؟ یا شمای دولت انجام دادید شما چطوری داری از تولید حمایت میکنید؟! بله از یک تولیدی حمایت میکنند شما جلسات حالا قبلا اسمش بود قرارگاه امنیت غذایی، الان شده شورای هماهنگی امنیت غذایی یا همچنین اسمی، آنجا شما تشریف ببرید تقریبا ۹۰ درصد جلسات مربوطه به مرغ، تخم مرغ، مرغ بله آنجا حمایت میکنند که چقدر جوجه بریزیم چقدر جوجه نریزیم، چقدر تخم نطفه دار وارد کنیم؟ چه کار بکنیم چه کار نکنیم پس حالا اگر بخواهیم قبلش را برگردم یعنی باز هم ادامه بدهم رو بحث عدم حمایت شما از تولید گوشت شمای دولتیها نه این دولت و نه دولت قبلی آن از دولت قبلی اش هم میتوانم خیلی یعنی کلی وقت نیاز است که من بنشینم برای شما یکی یکی صحبت کنم، اما حوصله برنامه اجازه نمیدهد همین چند مورد را عرض کردم.
اجازه بدهید من عرایضم را تمام کنم، چون میترسم به من وقت نرسد، در خصوص عرضه ایشان فرمودند باز کسانی که اخبار صنعت دام را دنبال میکنند یادشان هست که سال ۹۹، سال ۱۴۰۰ در همین شبکه خبر بنده به عنوان مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور دو تا مدیر تنظیم بازار را که در جلسه حضور داشتند در برنامه حضور داشتند به آنجا رساندم که آقایان فرمودند که همین فردا بیا و غرفه به شما تحویل بدهیم ولی علی رغم همه پیگیریها هیچ اتفاقی نیفتاد.