نزدیکی دولت گرجستان به جمهوری آذربایجان در پی تنش با غرب
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که روابط دولت گرجستان با شرکای غربی این کشور به شدت متشنج شده و این دولت با خطر انزوا مواجه است، نزدیکی آن به جمهوری آذربایجان بیشتر شده است. در 17 ژانویه، ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، به همراه هیئتی در باکو با مقامات آذربایجانی دیدار کرد. این
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که روابط دولت گرجستان با شرکای غربی این کشور به شدت متشنج شده و این دولت با خطر انزوا مواجه است، نزدیکی آن به جمهوری آذربایجان بیشتر شده است. در 17 ژانویه، ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، به همراه هیئتی در باکو با مقامات آذربایجانی دیدار کرد.
این سومین سفر کوباخیدزه به جمهوری آذربایجان در طول 10 ماه گذشته است. این بار، دلیل اصلی این سفر، برگزاری نشست کمیسیون مشترک دولتی گرجستان و جمهوری آذربایجان برای همکاری اقتصادی بود. در حاشیه این رویداد، کوباخیدزه با الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان و علی اسدوف، نخستوزیر این کشور، نیز دیدار کرد.
دولت گرجستان امیدوار است که با همکاری باکو، بتواند بر چالشهای جهانی، از جمله دخالت قدرتهای خارجی در امور داخلی گرجستان، غلبه کند.
نمایندگان دولت گرجستان در طول سفر خود به باکو، بارها تأکید کردند که همکاری راهبردی با جمهوری آذربایجان برای گرجستان اهمیت ویژهای دارد.
علیاف در نشست خبری مشترک با کوباخیدزه ضمن قدردانی از سفر وی به جمهوری آذربایجان پس از انتخابات پارلمانی، گفت: «این واقعیت که شما اولین سفر خود را پس از انتخابات پارلمانی به آذربایجان انجام دادهاید، نشاندهنده سطح بالای روابط گرجستان و آذربایجان است.»
علیاف با بیان اینکه آذربایجان و گرجستان از روابط دوستانه و سیاسی نمونه و همچنین از پیشرفت در زمینه اقتصادی برخوردار هستند، افزود: «در حال حاضر، آذربایجان 3.6 میلیارد دلار در اقتصاد گرجستان سرمایهگذاری کرده است.»
علیاف ضمن تحسین فضای سرمایهگذاری در گرجستان و جذاب دانستن آن برای سرمایهگذاران، به بحران سیاسی رو به رشد در این کشور که کارشناسان پیشبینی میکنند منجر به بحران اقتصادی نیز خواهد شد، اشاره کرد.
در این دیدار هیچ صحبتی از مسئله بازگشایی مرز زمینی بین دو کشور که سالها پیش توسط جمهوری آذربایجان بسته شده است، نشد. این مشکل نهتنها مانع از تردد مردم بین دو کشور میشود، بلکه ضرر و زیان مالی نیز به همراه دارد.
رئیسجمهور آذربایجان در 17 ژانویه همچنین در مورد پروژههای انرژی و حملونقل و گسترش ترانزیت گاز طبیعی از طریق گرجستان صحبت کرد. در سال گذشته، این میزان 25 میلیارد مترمکعب بود و قرار است با بهرهبرداری از میدانهای جدید گاز، این میزان بیشتر هم شود. به گفته علیاف، 10 درصد از این میزان به گرجستان اختصاص خواهد یافت.
علیاف همچنین با اشاره به اهمیت پروژه «کریدور میانی» و نقش جمهوری آذربایجان و گرجستان در اتصال اروپا و آسیا به یکدیگر، گفت: «طبق اطلاعاتی که به من داده شده، بیش از 80 درصد از گاز طبیعی مصرفی در گرجستان از آذربایجان تأمین میشود.»
ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، در نشست خبری مشترک با الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، ضمن تمجید از وی، گفت: «شما رهبری برجسته، الگو و نمونه هستید. اینکه چگونه از منافع مردم آذربایجان دفاع میکنید، الگو و نمونه است. به همین دلیل، دیدار با شما همیشه برای ما و شخصاً برای من افتخاری خاص است.»
کوباخیدزه علاوه بر همکاری دوجانبه و گسترش روابط تجاری و اقتصادی، اعلام کرد که در دیدار خصوصی با علیاف، در مورد روندهای سیاسی در منطقه و جهان نیز گفتگو کرده است. به گفته وی، دو کشور قصد دارند که با همکاری یکدیگر، با چالشها مقابله کنند.
وی گفت: «البته، این روندها بر مواضع سیاسی کشورهای ما تأثیر میگذارند و در این زمینه نیز مقابله مشترک با همه چالشها اهمیت دارد. ما در دیدار دوجانبه خود در مورد این موضوع صحبت کردیم. صلح، ثبات و امنیت در قفقاز جنوبی اهمیت ویژهای دارد. ما دوباره میتوانیم آمادگی خود را برای مشارکت حداکثری در تأمین صلح و امنیت در منطقه، تا آنجا که برای ما ممکن باشد، اعلام کنیم.»
ماکا بوچوریشویلی، وزیر امور خارجه گرجستان، پس از دیدار با جیحون بایراموف، همتای آذربایجانی خود، در نشست خبری در مورد دخالت قدرتهای خارجی در امور داخلی دو کشور گفت: «در مدت اخیر، ما شاهد تلاشهای زیادی برای دخالت در امور داخلی کشور از طرفهای مختلف بودهایم، اما جوامع و دولتهای ما در برابر اینگونه اقدامات بسیار مقاوم هستند. درست است که این موضوع چالشهایی را برای ما ایجاد میکند، اما باید بگویم که دولتهای ما و نهادهای دولتی قدرتمند ما به خوبی با این چالشها که اغلب ناشی از دخالت طرفهای مختلف هستند، مقابله میکنند.»
به گفته وزارت امور خارجه گرجستان، بوچوریشویلی مشارکت راهبردی بین دو کشور را نمونه خوانده و بر تعهد به صلح و ثبات در منطقه تأکید کرده است.
در هیئت دولت گرجستان که از تفلیس به باکو سفر کرده بود، افراد زیر حضور داشتند:
- لوان داویتاشویلی، معاون اول نخستوزیر و وزیر اقتصاد و توسعه پایدار
- ماکا بوچوریشویلی، وزیر امور خارجه
- داویت سونگولاشویلی، وزیر محیط زیست و کشاورزی
- تیناتین روخادزه، وزیر فرهنگ
- لوان ژورژولیانی، رئیس دفتر دولت
هدف اصلی سفر ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، به باکو، شرکت در نشست کمیسیون مشترک دولتی گرجستان و آذربایجان برای همکاری اقتصادی بود. وی در این نشست در مورد طرح همکاری سهجانبه در قفقاز جنوبی صحبت کرد.
کوباخیدزه در مراسم افتتاحیه این نشست گفت: «گرجستان به طرفین پیشنهاد همکاری سهجانبه با مشارکت هر سه کشور قفقاز جنوبی را در زمینههای مختلف میدهد. در زمینه همکاری منطقهای، تضمین عملکرد موفق مسیرهای انرژی و حملونقل، حلوفصل درگیریهای موجود و تقویت امنیت در منطقه اهمیت دارد.»
در طول سفر به باکو، پیروزی «رویای گرجستان» در انتخابات 26 اکتبر دوباره به این حزب تبریک گفته شد و این اتفاق به عنوان عاملی برای تقویت ثبات در منطقه معرفی شد.
الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، نیز پس از انتخابات 26 اکتبر، پیروزی را به دولت «رویای گرجستان» تبریک گفته بود. این در حالی است که در گرجستان، مخالفان، بخش مدنی، سازمانهای غیردولتی و سالومه زورابیشویلی، رئیسجمهور سابق، این دولت را غیرقانونی میدانند.
بیش از 50 روز است که بخشی از مردم در تفلیس و سایر مناطق گرجستان در اعتراضات بیوقفه شرکت و خواستار برگزاری انتخابات جدید هستند. غربیها نیز به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر ضرورت برگزاری انتخابات جدید تأکید دارند.
اتحادیه اروپا، آمریکا و برخی کشورهای دیگر علیه مقامات و متحدان حزب «رویای گرجستان» تحریم و محدودیت صدور روادید اعمال کردهاند. بیدزینا ایوانیشویلی، میلیاردر گرجی و بنیانگذار «رویای گرجستان»، نیز توسط آمریکا تحریم شده است.
انتهای پیام/