نبود فرمول ارزش میانگین منطقه‌ای با توجه به تورم مشکل مولدسازی

  به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه میز اقتصاد شبکه خبر با حضور میهمانان آقای حسین قربانزاده، کارشناس اقتصادی و رئیس اسبق سازمان خصوصی سازی، آقای سیدمحمدحسین فاطمی، کارشناس اقتصادی و  آقای صادق شعبانی، معاون اداره کل مدیریت اموال و دارایی‌های دولت در ارتباط تلفنی  به  بررسی روند مولدسازی دارایی‌های راکد دولت پرداخت.  مجری: موضوع میز

کد خبر : 112781
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۲
نبود فرمول ارزش میانگین منطقه‌ای با توجه به تورم مشکل مولدسازی


 

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه میز اقتصاد شبکه خبر با حضور میهمانان آقای حسین قربانزاده، کارشناس اقتصادی و رئیس اسبق سازمان خصوصی سازی، آقای سیدمحمدحسین فاطمی، کارشناس اقتصادی و  آقای صادق شعبانی، معاون اداره کل مدیریت اموال و دارایی‌های دولت در ارتباط تلفنی  به  بررسی روند مولدسازی دارایی‌های راکد دولت پرداخت. 

مجری: موضوع میز اقتصاد امروز بررسی روند مولدسازی دارایی‌های راکد دولت که به همراه میهمانان برنامه این موضوع را به طور کامل سعی خواهیم کرد بررسی کنیم. دارایی‌های راکد دولت به این معناست که موسسات و اموال کم بازده و بی بهره از طریق واگذاری‌ها خصوصی سازی یا تغییر کاربری مورد استفاده قرار بگیرد. این موضوع از سال‌ها پیش در اسناد و قوانین بالادستی بوده، اما تحقق حداقل داشته است. در جلسه دیروز هیئت عالی مولدسازی دارایی‌های دولت با فروش تعدادی از اموال مازاد دولت در دوازده استان موافقت شد. حدود دو هفته پیش هم شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با تمدید مصوبه مولدسازی دارایی‌های دولت به مدت دو سال موافقت کرد. به این بهانه می‌خواهیم عملکرد مولدسازی در سه سال گذشته را مورد بررسی قرار بدهیم. 

سوال: عدد و رقمی است که دولت الان چقدر اموال دارد برای اینکه درخصوص آن مولدسازی انجام بدهد؟ 
قربانزاده: همیشه وقتی بحث مولدسازی می‌شود این سوال مطرح می‌شود که اصلا دولت چقدر اموال دارد و همیشه هم قاعدتا پاسخ این است که دولت اگر می‌دانست که چقدر دارایی دارد به چه میزان و چه ارزشی خودش یک گام خیلی بلندی بود ولی فقط ما می‌دانیم خیلی اگر هم قبلا اعدادی می‌گویند مسئولین گفتند یا در رسانه‌ها وجود دارد اعدادی است که تخمین می‌زنند چند هزار هزار میلیارد تومان و به نظرم الان باتوجه به اینکه همه اجماع دارند در این که این دارایی‌ها بسیار بسیار زیاد است که قابلیت مازادبودن مولدسازی را دارند بیشتر از همه باید رفت سراغ اینکه این دارایی‌ها چرا به نتیجه نرسیده است. 

سوال: در حد همین چند هزار هزار است بازه عددی نمی‌شود برایش مشخص کرد؟ 
قربانزاده: یکبار وزیر اسبق اقتصاد در دولت دوازدهم فکر می‌کنم ۵ هزار هزار میلیارد تومان را این حدود را به کار برده بودند بعد از آن هم باز دوباره اصلاح شد می‌گویم شما وقتی شناسایی کاملی ندارید و از همه مهمتر ارزش گذاری روی این دارایی‌هایی که ارزش افزایی هم هنوز نشده اند و وضعیت فعلی شان ارزش واقعی و ذاتی شان نیست قاعدتا هر عددی گفته می‌شود عدد تخمینی است. 

سوال: در گزارش بود ولی حالا به طور کامل می‌خواهیم به ما بگویید که در بودجه‌های سال‌های قبل چه تکالیفی بوده است برای مولدسازی؟
فاطمی: دو سه سال اخیر را عدد و رقم هایش را خدمت شما می‌گویم البته اینها که می‌گویم همزمان هم فروش هم تهاتر اموال داخلش است آماری که در گزارش عنوان شد تصور می‌کنم که فقط بحث فروش است منتهی تهاتر هم باید با این اعمال جمع شود و تجمیعش را می‌گویم، سال ۱۴۰۲ ما دو سال پیش و سال گذشته حدود ۱۰۶ تا ۱۰۸ تا فکر می‌کنم مصوبه بودجه بود که فروش اموال انجام شود حدود شش و سه دهم هزار میلیارد تومان عملکرد داشت. 

سوال: ۱۰۶ همت دیگر؟ 
فاطمی: ۱۰۶ تا بود که شش تا عملکرد داشت شش تا فروش تهاتر داشت امسال سال ۱۴۰۳ حدود ۶۱ و خرده‌ای ۶۱ و چهار دهم اگر اشتباه نکنم در بودجه پیش بینی شده بود که تا این لحظه فکر می‌کنم حدود سه چهار تای آن محقق شده عملکرد هفت ماهه اش فکر می‌کنم حدود سه تا بود حالا احتمالا تا الان حدود سه چهار تا مانده است. برای سال ۱۴۰۴ دولت در لایحه بودجه اش حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان مولدسازی پیش بینی کرده منتهی مولدسازی که در بودجه ۱۴۰۴ پیش بینی شده یک فرآیند یک مقدار متفاوتی است. 

سوال: فقط اینکه الان درصدی اگر بخواهیم بگوییم برای دو سال گذشته چقدر عملیاتی شده است؟ 
فاطمی: مثلا ۱۴۰۲ کمتر از ده درصد یا حدود شش هفت درصد برای امسال باز حساب کنیم تقریبا همین است معمولا عملکرد‌ها زیر ده درصد است یک بخشی از آن به خاطر این است که اساسا این برآورد‌هایی که برای بودجه برای مولدسازی گذاشته می‌شود یک مقدار برآورد‌های خوشبینانه‌ای است یعنی خود آن برآورد برآورد خوشبینانه‌ای است. 
قربانزاده: این نکته اخیر ایشان که خیلی مهم است یعنی ببینید ما شاید مردم هم داریم گمراه می‌کنیم این تکلیفی که در بودجه می‌آید کسانی که کار بودجه کردند بیشتر از هر کسی می‌دانند که این اعداد برای ترازکردن انتها تعیین می‌شود این جوری نیست که بگویم ما چقدر ظرفیت مولدسازی داریم یا چقدر به قول شما آن سوال اول چقدر دارایی داریم. برای همین اگر برویم آن را معیار قرار بدهیم که مثلا بودجه ۱۰۶ تا یا بعد گفته یهویی ۴۱ یا سال دیگری گفته ۷۰ تا اصلا این اعداد چرا اینقدر نوسان دارد به این ترتیب اصلا آن تکه را به نظرم باید گذاشت کنار به عنوان معیاری که ما مولدسازی مان موفق بوده یا نبوده معیار این بوده که بالاخره این همه دارایی راکدی که وجود دارد وقتی یک آپارتمان در شمال تهران اعداد نجومی دارد چرا دولت با این همه دارایی‌ها نتوانسته داراییش را مولد کند.

سوال: شما می‌گویید ظرفیت باتوجه به ظرفیت اگر بخواهیم بگوییم شما چه عدد و رقمی را می‌گویید؟
قربانزاده: این ظرفیتی که کشور در این حوزه دارد حتما چندین برابر اعدادی است که در بودجه آمده چندین برابر اعدادی است که در بودجه آمده چرا این اعداد قابلیت تصریح و تدقیق ندارد به همان دلیلی که نمی‌دانیم ما این چه میزان از ظرف است یعنی ظرف کلی مبهم است که شما نمی‌توانید از آن یک بخشیش را جدا کنی ولی نکته این است که اصلا آن خیزشی که باید شروع می‌شد برای این اتفاق که می‌گویم در دوره خودم چه اتفاقی افتاد در دوره‌های بعد چرا این خیزش اتفاق نیفتاد یک موانعی وجود دارد دیگر. 

سوال: برسیم به موانع.
قربانزاده: ببینید چهار آذر رهبری فرمودند که بروید با یک هیئت عازم و جازمی کار را شروع کنید یعنی اشاره کردند به اینکه کشور چه ظرفیتی دارد و عباراتی هم که بکار بردند. اساسا عباراتی است که تا الان در موضوع دیگری حداقل من ندیدم که چنین شدتی و با این الفاظی که هیئت عازم و جازم قاطعیت داشته باشد قاطعیت حکومتی داشته باشند این هیئت مورد اعتماد شما باشد و فصل الخطاب باشد یعنی حرفش دیگر حرف آخر باشد در موضوع مولدسازی، انتهای دولت دوازدهم بود قاعدتا این رفت بعد از تغییر دولت در دولت سیزدهم ۲۱ آبان ۱۴۰۰ مصوبه مولدسازی ابلاغ شد و به تایید رهبری هم رسید. 

سوال: هیئت عالی مولدسازی دارایی‌های دولت؟ 
قربانزاده: بله، ۲۱ آبان ۱۴۰۰ ولی طبیعتا این مصوبه کلیاتی بود که نیاز داشت به آیین نامه و دستورالعمل اجرایی که مجری باید براساس آن نقشه راه پیش می‌رفت دوبار این اصلاح شد. یک بخش آن به علت فضاسازی که در رسانه اتفاق افتاد و یک رویکردی که متاسفانه یک رسانه‌ای هم شروع کرد بقیه رسانه‌ها هم دامن زدند در فضایی که ذهنیت مردم به سمتی رفت که اساسا این کار کار غلطی است یا به این شکل کار غلطی است و خلاصه بعد از کش و قوس‌های فراوان اسفند ۱۴۰۰ آیین نامه‌ای که آن آیین نامه اجرایی بود به تصویب رسید یعنی خود هیئت عالی مولدسازی من رئیس سازمان خصوصی سازی بودم همین پروسه را هم در جریان بودم هم در نوشتارش دخیل بودم. 

سوال: آیین نامه چه بود؟ 
قربانزاده: آیین نامه اجرایی مصوبه مولدسازی دارایی‌های دولت فرآیندش را فرآیند مولدسازی را از شناسایی اموال مازاد تصویب اموال مازاد مستندسازی املاک و مستغلات ارزش افزایی آنها ارزش گذاری و قیمت گذاریشان و شیوه‌های مولدسازی را در این آیین نامه در مواد مختلفی تصریح کرده بود و ذیل آن هم باز دستورالعمل‌هایی را مثل ارزش گذاری و … باید انجام می‌شد که آنها در ماه‌های بعد به سرانجام رسید. من دوره مدیریتیم که شد پایان تیرماه یعنی چهارماه بعد از این یعنی فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر و ۳۱ تیر یعنی اول مرداد از سازمان خصوصی جدا شدم در این چهار ماه یک دارایی‌هایی شناسایی شد که اسمش را نهنگ می‌گذارم یعنی دارایی‌هایی که در مراکز استان‌ها دارایی است که هر یک دانه اش می‌تواند چندین پروژه نیمه تمام عمرانی را تغذیه کند و ارتزاق کند و از طریق آن یک تحولی اتفاق بیفتد. 

سوال: درصد واگذاری و خصوصی سازی. 
قربانزاده: بله، چه شیوه تهاتر چه به فروش برسد ارزش آن دارایی را می‌گویم به عنوان مثال یک منطقه تهران منطقه دو که شهردارش آقای صالحی بود با ایشان این کار را انجام دادیم ۹۲ هزار میلیارد تومان به تعداد شاید بیست و چند دارایی در شهر تهران بود که حدود ۹۲ هزار میلیارد تومان ارزش آن دارایی‌ها بود. از گود بابک زنجانی در سعادت آباد شهرک غرب بگیرید تا اموال و دارایی‌هایی که برخی از وزارتخانه‌ها در خیابان شهید قرنی فقط سه چهار تا دارایی مثل سازمان استانداردی که داشت فرو می‌ریخت مثل سرنبش سپهبد قرنی مال آموزش و پرورش و خیلی از دارایی‌های دیگر و زمین‌هایی که بالای سعادت آباد وزارت نیرو و مجموعه‌های مختلفی این اتفاق فقط منطقه دو ۹۲ هزار میلیارد تومان اینهایی که گفتم در کنار این موضوع بود به این نتیجه رسیدیم ما به جای اینکه برویم یک مدرسه‌ای یک سوله‌ای یک مجموعه خیلی بسیار کم ارزش تری را در یک روستایی در یک شهری بیاریم اینجا وقت هیئت عالی مولدسازی را بگیریم برویم سراغ اینها و اینها هم سایت برایش ایجاد شد فیلم از آن منطقه با جزییاتش محاسباتی که اتفاق افتاد و متاسفانه این مسیر ادامه پیدا نکرد؛ یعنی ما رفتیم سراغ ماهی دیگه یعنی از نهنگ رفتیم سراغ این که دو تا دستگاه باهم اختلاف داشتند مثلا یک سوله ورزشی مال وزارت مثلا تعاون و کار و رفاه اجتماعی بود این وزارتخانه می‌دیدید که این را دارد وزارت ورزش از آن بهره برداری می‌کند ولی مالکش آن بود آن آمد و این را به عنوان ملک مازاد معرفی کرد و آن که استفاده می‌کرد که مثلا وزارت ورزش بود می‌گفت چهار تا جوان روستا دارند از این استفاده می‌کنند هیئت درگیر چنین موضوعاتی شد یعنی اساسا رفت به سمتی که به جای اینکه به آن نهنگ‌ها رسیدگی کنیم سراغ ماهی‌ها البته دلایل دیگر هم وجود دارد دستگاه‌ها هم مقاومت می‌کردند همین گود بابک زنجانی که می‌گویم که وزارت نفت در آن زمان بسیار بسیار مقاومت می‌کرد مواردی دیگر هم دستگاه‌ها در مورد این دارایی هایشان واگذار مقاومت می‌کردند. دومین مورد وضعیت اقتصادی کشور هم نسبت به اینکه این دارایی بیاید و در بورس کالا عرضه شود و مردم بخرند هم این نسبت وجود داشت که چرا من باید بیایم از دولت بخرم اگر ما به ازای این در بازار وجود دارد و من از کسی می‌خرم که بعد‌ها با قوه قهریه اش نمی‌تواند بیاید از من پس بگیرد در حالی که دولت می‌تواند این کار را بکند همین طور که در بنگاه‌های زیادی این کار را کرده است. 

سوال: این چالش‌هایی که وجود داشت این هیئت عالی مولدسازی نباید برطرف می‌کرد ورود می‌کرد؟ 
قربانزاده: اولین مورد از نظر من شاهد مصداق دلایل این است که ما هیئت عالی مولدسازی به جای نهنگ رفت سراغ ماهی‌ها به اقتضای این که بعضا وزرای بخشی مخالفت می‌کردند یا مقاومت می‌کردند. هیئت هم نمی‌خواست در مقابل این مجموعه‌هایی که دارند کار‌های مختلفی را در این مملکت برعهده دارند ایستادگی کند و بگوید که نه تحت هر شرایطی باید این دارایی برایش این اتفاق بیفتد. 

سوال: کار هیئت اصلا همین بوده دیگه، علت وجودیش همین است؟
قربانزاده: وقتی تشخیص مصداق می‌شود مثلا انبار نفت اصفهان هزار جریب آن این کار اتفاق افتاد یعنی عیب می‌جمله بگفتی هنرش نیز بگو همه را با یک چوب نزنیم بعضی از موارد مثلا آزادراه شیراز به اصفهان بود فکر می‌کنم که یک دارایی ارزشمندی را وزارت راه داشت و بالاخره این اتفاق افتاد با اینکه وزیر مخالف بود در هیئت با دستور معاون اول این اتفاق افتاد ولی اینها دیگر انگشت شمار بودند عرضم این است که آن خیزشی که مدنظر رهبری بود و خیزشی که کشور به آن نیاز داشت بسیار بسیار فراتر از اینها بود. تیتر موانع از نظر من یک این نکته نهنگ و ماهی بود؛ دوم مقاومت دستگاه‌ها به این ترتیب که به هر وسیله‌ای متوسل شوند تا این دارایی از این مسیر خارج شود که آخرین تیر هم ایستادگی وزیر مربوطه در هیئت عالی مولدسازی بود سوم اوضاع اقتصادی کشور بود که ارزش گذاری که می‌شد این ارزش گذاری باز یک شرایطی تسهیلاتی را در خود آیین نامه دیده بودیم که ده درصد پایین‌تر از قیمت رقابت شروع شود و … ولی بازهم این امکان با وضعیتی که در کشور شاهد بودیم نسبت به اوضاع اقتصادی این اتفاق نیفتاد حتما برای این تمهیداتی در حوزه ارزش گذاری می‌توانست صورت بگیرد نکته چهارم هم اتفاقی که من از آن یاد می‌کنم تحت عنوان اینکه اگر ما یک ملکی را ارزش افزایی می‌کنیم و قیمت گذاری می‌کنیم نهایتا باید در ترتیباتی این اتفاق بیفتد که برای دو طرف بصرفد و یک نفری باید این کار را یک مجموعه‌ای یک نهادی به عنوان واسطه دغدغه اش باشد که در اصطلاح شاید فنی اش بگوییم کارگزار کسی که هم می‌رود. سراغ دولت به آن می‌گوید که دولت تو این دارایی مازادت را بریز در این سبد اگر تو هم این عرضه را نداری من برایم می‌صرفد که یک کارمزد بگیرم این دارایی تو را بروم به کسی که این طرف نیاز و تقاضایش را دارد از جمله پیمانکارانی که از دولت طلب دارند بفروشم. این لولای این کاتالیزور این واسط، چون وجود نداشت این اتفاق به صورت خیلی سریع و روغن کاری شده انجام نمی‌شد. 

سوال: این چالش‌های مولدسازی را شنیدیم از زبان آقای قربانزاده، چه صحبتی در مورد گفته‌های آقای قربانزاده و هم اینکه چه می‌توانید اضافه کنید به این؟ 
فاطمی: این نکته را اولش تاکید کنم نکته‌ای که آقای دکتر قربانزاده گفت که مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی که گرفته بود قصد بر این بود که کار بزرگ با آن انجام شود اگر قرار بود که چند تا واحد آپارتمان یک جایی را یک سوله‌ای را اینها را بخواهیم بفروشیم اینها قبلش هم داشت فروخته می‌شد یعنی فروش اموال در سطح خرد را قبل از مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی هم داشتیم.

سوال: یعنی اگر هیئت عالی هم نبود اصلا اینها انجام می‌شد
فاطمی: بله، سالی چهار پنج همت هم به خزانه واریز می‌شد یعنی عملکرد شش همتی سال ۱۴۰۲ را با عملکرد چهار پنج همتی سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰ مقایسه کنید تفاوتی نکرده دلیلش هم این است که هم فرآیند‌ها همان فرآیندهاست هم عملا آن چیز‌هایی که موضوع مولدسازی قرار می‌گیرد اساسا همان چیز‌هایی است که قبلا قرار می‌گرفت. من آن چیزی که می‌فهمم فهم خودم است در دو سطح می‌شود طبقه بندی کرد یک بخشش بخش ساختاری است به لحاظ ساختاری آیا می‌توانیم مولدسازی در اسکیل‌های بزرگ داشته باشیم یا نه یکسری بخش هایش بخش‌های تکنیکی در بخش ساختاری نکته مهم این است که تقریبا همه کشور‌هایی که مدیریت اموال را خوب دارند انجام می‌دهند از اموال خوب اموال درمی آورند نرخ بازدهی خوبی از اموال می‌گیرند اینها مدیریت اموالشان مدیریت متمرکز است در کشور الان به تعداد مدیران دستگاه‌های اجرایی سیاست گذار اموال دولتی داریم به تعداد مدیران دستگاه‌های اجرایی امین اموال دولت داریم هر مدیر دستگاه اجرایی سیاست گذار اموال زیرمجموعه خودش و امین اموال دارایی‌های زیرمجموعه دستگاه خودش است به نوعی، تابع هدف‌های پراکنده‌ای است آن دستگاهی که اراضی را در اختیار دارد یک تابع هدفی را برای خودش دارد. دغدغه اش اساسا دغدغه مولدسازی نیست دغدغه اش دغدغه مثلا مسکن است دغدغه منابع طبیعی است یا دغدغه‌های دیگر دستگاه‌های دیگری که املاک دیگری در اختیار دارند تابع هدف هایش خودشان دارند پس به لحاظ نهادی مدیریت اموال در کشور متمرکز نیست و وقتی مدیریت متمرکز نیست. شما حتی وقتی یک شورایی هم تشکیل می‌دهید که این هماهنگی‌ها را بخواهد انجام بدهد آن شورا باز کارکردش اگر برندگی لازم نداشته باشد وابسته است به همکاری دستگاه‌ها یعنی ما این وابستگی را داریم که آیا دستگاه می‌خواهد ملکش را مازاد اعلام کند یا نکند الان فرآیند این طوری است دستگاه باید خودش بیاید بگوید این ملک را معرفی کند به هیئت تصمیم مازادبودنش انجام شود و غیره، البته فرآیند‌های دیگری هم دارد ولی اساس بر این است که دستگاه خودش باید بیاید پای این داستان و نکته اش این است که شما وقتی که تمرکز در مدیریت ندارید با همه گزینه‌ها را در اختیار ندارید نمی‌توانید مثلا این جا یک مدرسه‌ای را بفروشید آنجا یک ملک دیگری که برای دستگاه دیگری است بخواهید تخصیص بدهید همه گزینه‌ها پیش روی شما نیست از بحث ساختاری عبور کنم پس یک نکته هم نکته ساختاری یکسری بخش‌ها هم بخش‌ها نکات نکات تکنیکی است اساسا یک نکته‌ای که ما داریم هم در بحث واگذاری سهام دولت هم در بحث واگذاری اموال دولت اساسا به طرف تقاضا توجه نمی‌کنیم تقاضای موثر آیا وجود دارد برای سهامی که دولت می‌خواهد بفروشد یا برای اموالی که دولت می‌خواهد بفروشد یا نه اگر تقاضای موثر وجود ندارد به دلایل مختلف در سطح خردش ناشی از مساله یک بخشش ناشی از عدم اعتماد است در سطح کلانش می‌تواند برگردد حتی به سیاست‌های مدیریت نقدینگی ما، نکته اش این است که ما باید تقاضای موثر برای دارایی‌های دولت ایجاد بکنیم در بخش راهکار‌ها خواهم گفت که چکار می‌شود کرد که تقاضای موثر برای دارایی‌های دولت ایجاد شود.
فاطمی: نکته بعدی هم نکته‌ای است که ببینید بعضا سراغ چیز‌هایی می‌رویم که خیلی اولویت مولدسازی هم نیست می‌رویم سراغ یک چیز‌های خیلی کوچک مثلا سوله‌ای در فلان روستا اینها اسمش خیلی مولدسازی نیست نکته آخری هم که بگویم ببینید اراضی نسبت به اموال یک ویژگی خیلی خیلی مهم دارد اراضی دارایی جدیدی است که اگر شما به عنوان دولت به عنوان مالک اراضی وارد فضای اقتصادی بکنید این دارایی جدید است فرصت رشد برای اقتصاد ایجاد می‌کند فرق می‌کند با اینکه شما یک ملک یا آپارتمانی را بفروشید آپارتمان فروختن در اقتصاد تاثیرش چیست مالکش از ایکس به ایگرگ منتقل می‌شود فرصت رشد برای اقتصاد ایجاد نمی‌کند ولی وقتی دولت به عنوان مالک اراضی جدید می‌آید عرضه می‌کند در اقتصاد این، چون دارایی، دارایی جدید است و بخشی از نقدینگی را  به خودش جذب می‌کند اساسا فرصت رشد برای اقتصاد ایجاد می‌کند ما در وارد کردن اراضی در مولدسازی متاسفانه ناکام بودیم به دلایلی که گفتند و من هم گفتم باز برمی گردد به آن بحث مدیریت متمرکز تا وقتی هم این بحث اراضی حل نشود آن کار بزرگه تقریبا نمی‌شود خیلی به آن امیدوار بود، چون کار‌های بزرگ تجربیات دنیا هم نشان داده یک بخش قابل توجهش از ظرفیت عظیم اراضی است این را در بخش راهکار‌ها خواهم گفت که چه جوری می‌شود ظرفیت اراضی را تا حدی پای کار مولدسازی آورد.

سوال: الان یعنی آیین نامه می‌گویید مشکل داشته است؟ 
قربانزاده: نه، آیین نامه دارد در چارچوب نهادی کشور ما کار می‌کند آیین نامه نمی‌تواند یک دفعه بیاید یک ساختاری را ایجاد کند که همه ساختار‌های نهادی را بتوانید با آن دور بزنید. ببینید ما دو تا حالت بیشتر نداریم یا باید در ساختار مدیریت غیرمتمرکز موجود کار کنیم و برای دستگاه‌ها انگیزه ایجاد کنیم که اموالشان را بیاورند در همین ساختار و در مولدسازی دخالت بدهند یا اینکه ساختارمان را کلا ساختار متمرکز کنیم ساختار متمرکز از این مصوبه فعلی شورای عالی هماهنگی اقتصادی و آیین نامه اجراییش طبیعتا ساخته نیست، چون آن مستلزم این است که شما یک نهاد مدیریت دارایی داشته باشید که همین نهاد مدیریت داراییتان هم در مورد اراضی تصمیم بگیرد هم در مورد املاک تصمیم بگیرد. منتهی الان این طوری نیست الان وزارت راه در مورد اراضی تصمیم می‌گیرد سازمان منابع طبیعی در مورد یک بخش دیگری از اراضی تصمیم می‌گیرد دولت هم یکسری زمین‌هایی دارد که املاک خرد است آن دارد در مورد آن تصمیم می‌گیرد می‌بینید پراکنده است اگر قرار بود که آن حالت پیاده شود باید همه اینها ذیل یک مدیریت می‌آمد اگر می‌خواستیم آن کار را بکنیم آن وقت این مصوبه باید اساسا مصوبه متفاوتی می‌بود آیین نامه اش هم طبیعتا آیین نامه متفاوتی بود. 

سوال: آقای قربانزاده این آسیب شناسی آقای فاطمی را قبول دارید شما؟ 
فاطمی: صددرصد، این تقسیم به ساختاری و غیرساختاری، ساختاری همان نکته‌ای که من در مورد مثلا کارگزار ترتیبات نهادی و … و اینها اشاره کردم و موارد دیگر هم به همین ترتیب این نکته آقای دکتر در مورد اراضی هم ببینید اگر راحت‌تر صحبت کنیم مردم وقتی در شهر یا حتی اطراف شهر عبور می‌کنند بالاخره به چشمشان می‌آید دارایی که یا یک زمین بایر رهاست یکهویی وسط مثلا یک ساختمانی زمینی می‌بینند یا اینکه یک ملکی را می‌بینند که بسیار بسیار فرسوده است معلوم است که برای ۵۰ سال ۶۰ سال یا حتی بیشتر از اینها عمر دارد یا بدتر از آن نیمه ساخته است و ۳۰ سال ۴۰ سال از آن می‌گذرد یعنی مثلا سفت کاری انجام شده آمده بالا ولی رها شده دورش هم مثلا از این فنس‌ها کشیده اند. نکته این است که یا مال بخش خصوصی است یا مال دولت و نهاد‌های وابسته به دولت، اگر مال بخش خصوصی است می‌شود برایش مالیات بر زمین گرفت که در دنیا خیلی از کشور‌ها می‌گیرند ال بی تی مالیات می‌گیرند که آقا اگر تو این را فریز کردی و این را در آن چرخه‌ای که آقای فاطمی گفت قرار ندادی باید مالیاتش را بدهی که نصرفد برای اون که این را نگه دارد یا مال دولت و نهاد‌های شبه دولتی است که به طریق اولی آنها بیجا می‌کنند که چنین دارایی را راکد و فریزشده نگه می‌دارند یا فرسوده و به این ترتیب، تازه این دارایی‌هایی است که کاملا دیگر با چشم سر هم مازاد بودنش معلوم است یا در عدم استفاده اش معلوم است ما الی ماشاء الله دارایی داریم که در ظاهر معلوم نیست مازاد است، چون شما آنجا چراغ روشن می‌بینید، چون شما آنجا بعضا رفت و آمد می‌بینید ولی نکته این است که من اینجا فکر می‌کنم دو بار سه بار در مورد بانک‌ها مثال هایش را آوردم در مورد اماکن تفریحی مثال هایش را آوردم در مورد مجموعه‌هایی که در داخل شهر‌های بزرگ است مثال هایش را آوردم با مساحتشان اینجا گفتم از ولنجک تهران گرفته تا شهر‌هایی مثل رشت و مشهد و اصفهان و غیره، این اتفاق یکبار برای همیشه باید مدارا با دستگاه‌ها و وزرا در هیات عالی مولدسازی باید تغییر پیدا بکند به این نکته که آقا ما نهنگ را به این ترتیب تبدیل کنیم به یک اهرمی برای ارزش افزوده و رشد و پیشرفت کشور این اتفاقه باید در ذهنه اول از همه معاون اول محترم دولت در دولت قبل آقای دکتر مخبر و در دولت فعلی آقای دکتر عارف رویکردی که باید با وزرایی که وقتی در مورد دارایی صحبت می‌شود که چند هزار میلیارد تومان است یعنی بالغ بر پنج هزار شش هزار هفت هزار میلیارد تومان ارزش یک دارایی است ما هم متوجهیم این نکته مهم است ما هم متوجهیم که بالاخره طرح جامع در شهر‌ها وجود دارد ملاحظات محیط زیستی شهرسازی با رعایت همه اینها با رعایت همه اینها این غفلت انجام شده که می‌تواند مولدسازی صورت بگیرد نکته دیگر هم این است که می‌ترسند خیلی‌ها فکر می‌کنند که قرار است الان همه جای این کشور تبدیل به مال شود یعنی بلافاصله تا زمین می‌گیرید یا اموال دولتی می‌گیرید می‌گویید شما می‌خواهید این را تبدیل کنید به یک مجتمع تجاری حالا بماند که اگر مجتمع تجاری بشود قبح دارد یا حسن دارد آن بحث بعدی است ولی نکته این است که ما حتما برای اینکه این موضوع را به سرمایه‌های خرد مردم هم تسری بدهیم راهکار‌هایی مثل صندوق املاک مستغلات که بانک‌ها شروع کردند دو مورد سه مورد اینها شروع کردند جوینت‌های خردی را به مردم می‌دهند یک میلیون تومان دو میلیون تومان که اینها وصل است به مصون از تورم هم می‌کند مردم را. 

سوال: الان میزان اموالی که در سامانه مربوطه سامانه سادا ثبت شده از دولت چقدر است؟ 
آقای شعبانی (ارتباط تلفنی): میزانی که در سامانه مان ثبت کردیم حدود یک میلیون و هشتاد هزار ملک ثبت شده در سامانه. 

سوال: همه دستگاه‌ها ثبت کردند دستگاهی وجود دارد که هنوز ثبت نکرده باشد؟ 
شعبانی: متاسفانه از حدود چهار هزار و ۵۰۰ دستگاهی که شناسایی کردیم حدود هزار و ۳۰۰ دستگاه تا الان ثبت نداشتیم ولی مابقی ثبت کردند. 

سوال: حدود چند دستگاه؟ 
شعبانی: حدود هزار و ۳۰۰ دستگاه از چهار هزار و ۵۰۰ دستگاه. 

سوال: تعدادشان هم کم نیست آنهایی که ثبت نام نکردند. 
شعبانی: بله متاسفانه، عمدتا هم شهرداری‌ها هستند یعنی بخش عمده این آمار شهرداری هایند که پراکنده اند در کشور؟ 

سوال: نکته‌ای که وجود دارد این سامانه سادا چه کمکی می‌تواند به موضوع مولدسازی کند؟ 
شعبانی: سامانه سادا باتوجه به اطلاعاتی که می‌تواند درخصوص هر ملک یا اراضی دولتی یا بخش عمومی پیش بینی شده و دستگاه‌ها یا خودمان از مراکز اطلاعاتی مختلفی که می‌توانیم اطلاعات جمع کنیم، متمرکز کردیم در یک بانک اطلاعاتی به صورت کاملا با اطلاعات توصیفی مثلا ملک چه ابعادی دارد اعیان و عرصه و … و ذلک سند دارد؛ ندارد، ماهیت ملک چیست، شرکتی است، دولتی است، بخش عمومی است یا نوع کاربری و همه اطلاعاتی که ما از قبل پیش بینی کردیم و می‌تواند به درد دوستان ما در بخش مولدسازی بخورد، اما اینجا پیش بینی کردیم و از بخش‌های مختلف جمع آوری کردیم به اضافه اینکه ما می‌توانیم، چون عدد مکانی است امکان شاخص گذاری و گرفتن گزارشهای مکان محور هم این سامانه فراهم شده است. 

سوال: الان نکته‌ای که وجود دارد تفکیکی نیست در این سامانه بین یعنی آمار کلی است آنهایی که در مولدسازی می‌توانند استفاده شود همچین تفکیکی وجود ندارد درست است؟ 
شعبانی: ببینید شناسایی مازاد ما می‌توانیم با شاخص گذاشتن معیار تعریف کردن بگوییم مازاد احتمالی نمی‌توانیم مازاد دقیق، چون یک ملکی شناسایی کنیم به هر دلیلی مازاد است نیازمند بررسی میدانی و … و ذلک است بعد از آن باید دید نیاز‌های ما نیاز دستگاه اجرایی داریم که به قول معروف شاید آنجا تمام منطقه مستاجر است. 

سوال: با یکسری شاخص‌ها همین که شما می‌گویید یک شناسایی ابتدایی شود بعدا بیاید آن دستگاه آن را یا تایید می‌کند یا رد می‌کند این کار هم الان انجام نمی‌شود درست است؟ 
شعبانی: امکانش الان در سازمان ما وجود دارد ولی بیشتر در سازمان خصوصی سازی است ولی در سامانه ما همچین امکانی وجود دارد. 

سوال: ولی از این امکان استفاده نشده است درست است؟ 
شعبانی: چون در حیطه دوستان سازمان خصوصی سازی ما ورود پیدا نکردیم.

سوال: به این ترتیب آقای قربانزاده هم گفت که عدد و رقم مشخصی ولو حدودی درخصوص اینکه چقدر الان اموال وجود دارد که می‌تواند مولدسازی شود وجود ندارد درست است؟ 
شعبانی: بله.

سوال: برآوردی هم در این خصوص نیست درست است؟ 
شعبانی: می‌گویم شاخصتان را شما اعلام کنید با شاخص صحبت کنیم. 

سوال: حالا این برآوردی دارید از کل اموالی که ثبت شده در سامانه؟ 
شعبانی: ببینید کل اموال را گفتم.

سوال: ارزش را می‌گویم نه تعداد.
شعبانی: حدود یکسال و اندی است که فرمول گذاری در سامانه کردیم برای ارزش گذاری هوشمند، توجه کنید یعنی ما خواستیم، چون قبلا ارزشی که در سامانه داریم مبتنی بر خوداظهاری بود و قابل اتکا متاسفانه نبود. یکسال و اندی است که پیش بینی‌های مکانیزه اش را انجام دادیم و به صورت هوشمند با معیار‌های مشخص بتوانیم ارزش هر ملکی را استخراج کنیم ولی الان این مشکلی به آن برخوردیم اینکه در کشور نتوانستیم یک مبنای شاخص قیمت منطقه‌ای را دربیاوریم از مرکز آمار پیگیری کردیم؛ نتوانستیم؛ بانک مرکزی؛ نتوانستیم؛ سازمان صمت رفتیم، نتوانستیم؛ الان تنها مشکلی که داریم برای اینکه بتوانیم به صورت هوشمند این سامانه ما قیمت برآوردی هر ملکی را نشان می‌دهد این است که بتوانیم ارزش میانگین منطقه‌ای را باتوجه به این تورم داشته باشیم که نداریم. 

سوال: پس وجود ندارد، اینکه می‌گویید چهار هزار و ۵۰۰ دستگاه هزار و ۳۰۰ تا نیامدند و ثبت نکردند ضمانت اجرایی نیست که اینهایی که ثبت نکردند حداقل بیایند اموالشان را در این سامانه ثبت کنند. 
شعبانی: نتیجه همکاری خیلی خوب و نزدیکی است که سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات با ما دارد که انصافا باعث شده همین آماری که به شما می‌دهم عمده اش دوستان باعث شدند.

سوال: زمانی تعیین شده که از طریق همین نهاد‌هایی که گفتید. 
شعبانی: قوانین بودجه سنواتی همیشه می‌آید می‌گوید امسال سال آخرش باشد همه بیایند ولی متاسفانه تبعیت نمی‌کنند. 

سوال: یعنی امسال تا پایان سال باید انجام شود. 
شعبانی: کلا هر سال چنین چیزی در بودجه می‌آید امسال نیامده سال‌های قبل ولی داشتیم که باید بیایند ثبت نام کنند فعالیت کنند ولی امسال در ضوابط اجرایی بخشی داریم که آن الزام کرده که بیایند ثبت نام کنند. 

سوال: درخصوص موانع و اشکالاتی که وجود دارد چالش‌هایی که وجود دارد صحبت شد یک نکته‌ای که شما می‌خواستید بگویید اول بگویید در بودجه ۱۴۰۱ در بودجه ۱۴۰۴ یعنی سال آینده چه پیش بینی شده برای مولدسازی بعد برویم سراغ راهکار؟
فاطمی: آن چیزی که در لایحه بودجه آمده حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای مولدسازی پیش بینی شده از طریق ساز و کار خاصی که ساز و کار تهاتر بدهی است ساز و کارش به این شکل است که اشخاصی که از دولت حالا یا شرکت‌های دولتی طلبکارند می‌توانند بیایند در مزایده‌هایی که برای دارایی‌های مازاد دولت برگزار می‌شود شرکت بکنند اگر که برنده مزایده شدند آن پولی که برای دارایی باید پرداخت کنند با آن بدهی که دستگاه‌ها به آنها دارند تهاتر می‌شود یعنی فرد می‌تواند با پرداخت یک ثمن نقدی مثلا حدود ده درصدی که در لایحه پیش بینی شده دارایی را دریافت کند. این بدهیش با آن پول که برای دارایی باید بدهد تهاتر می‌شود از این محل خلاصه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رد دیون دیده شده که آن ده درصدش هم بگوییم به شکل نقدی از اشخاص متقاضی بخواهد دریافت شود حدود بیست، بیست و پنج هزار تومان هم پول نقد از این محل دیده شده است . 

سؤال: چالش‌هایی که وجود دارد صحبت شد یک نکته‌ای که شما می‌خواستید بفرمایید اول بفرمایید در بودجه ۱۴۰۱ در بودجه ۱۴۰۴ یعنی سال آینده چه پیش بینی شده برای مولدسازی بعد برویم سراغ راهکار؟
 فاطمی: آن چیزی که در لایحه بودجه آمده حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای مولدسازی پیش بینی شده از طریق ساز و کار خاصی که ساز و کار تهاتر بدهی است ساز و کارش به این شکل هست که اشخاصی که از دولت حالا یا شرکت‌های دولتی طلبکارند می‌توانند بیایند در مزایده‌های که برای دارایی‌های مازاد دولت برگزار می‌شود شرکت بکنند اگر که برنده مزایده شدند. آن پولی که برای دارایی باید پرداخت بکنند با آن بدهی که دستگاه‌ها به آنها دارند تهاتر می‌شود یعنی فرد می‌تواند با پرداخت مثلا یک سمن نقدی مثلا حدودا ۱۰ درصدی که حالا در لایحه پیش بینی شده دارایی را دریافت بکند این بدهی آن با آن پول که برای دارایی باید بدهد تهاتر می‌شود از این محل خلاصه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رد دیون دیده شده که آن .. اگر ۱۰ درصدش هم بگوییم به شکل نقدی از اشخاص متقاضی بخواهد دریافت بشود حدودا ۲۰، ۲۵ هزار میلیارد تومان هم پول نقد از این محل دیده شده است منتهی عرض می‌کنم ساز و کار لایحه بودجه ۱۴۰۴ ساز و کار فروش نقدی نیست ساز و کار فروش تهاتری است آن ۲۵ هزار میلیارد تومانی هم که قرار است نقدی به خزانه واریز بشود در حقیقت ۱۰ درصد حسه نقدی اموالی است که قرار است واگذار بشود.

سؤال: آقای قربانزاده فکر می‌کنید آنچه که در بودجه سال آتی دیده شده محقق بشود یا حالا. شما افتاده بیفتد و بعد انجام نشود؟
 قربانزاده: بستگی دارد به این نکته که من اصرار دارم بر این، چون واقعا خیلی می‌شود صحبت کرد در مورد جزئیات و فرآیند‌ها و اینها ولی من عمد دارم که ۵۰ بار این کلمه را تکرار کنم که به گوش همه برسد که پروژه مولدسازی پروژه نهنگ است، پروژه مولدسازی دریاچه بریم پالایشگاه آبادان است، گود بابک زنجانی است، کیاشهر است از بند امیرآباد تا گوهرباران و فرح آباد و … است سعادت آباد است. پروژه مولدسازی هر هفته باید یک دو، سه، چهار، پنج، ده تا نهنگ در آن مصوب بشود نه دو هزار تا سوله اطراف یک روستا، پس اول باید بپذیریم که پروژه مولدسازی فلسفه اش برای چه موضوعی تشکیل شده و این اختیارات داده شده بعد در مورد فرآیند اجرا هم حتما اول از همه در جلسه با دوستان مروت، با دشمنان مدارا، مدارا با وزرا را باید بگذارند کنار یعنی بی رو در بایستی در جلسه هیئت مولدسازی مدارا با وزرا، مدارا با دستگاه‌های دولتی باید حتما تبدیل باشد به یک امر قبیحی که بعد مردم هم شما باید بدانید که شفاف است دیگر بعد از جلسات هم باید در واقع شفاف و روشن مطرح بشود.

سؤال: وزرا را به چی فکر می‌کنند که نمی‌روند سمت این کار شاید برای خودشان هم نهایتا یک بدهی را یک جا بتوانند تسویه بکنند یعنی اتفاقات مثبت هم هست به چه چیزی فکر می‌کنند که نمی‌روند سمت این؟
قربانزاده: به خیلی چیز‌ها از جمله اینکه از کجا معلوم است که من این دارایی را دادم به پروژه من برسد این دارایی از کجا معلوم این اتفاق؟ چرا من باید پیش هزاران هزار عضو و شاغل دستگاهم شناخته بشوم به اینکه دوره من بود که این دارایی از این وزارتخانه گرفته شد؟ بخشی از آن هم تعصب سازمانی بی برو برگرد است بخشی از آن هم این است فکر می‌کنند این لزوما به یک فرآیند پروژه عمرانی به این ترتیب ختم نمی‌شود این باید یک سرود ملی یعنی همه بدانند که دیگر این اتفاق برای همه تسری دارد دیگر کسی در این موضوع آن مقاومت بخشی را تعصب دستگاهی را نداشته باشد.

سؤال: آقای فاطمی شما راهکار‌ها را بفرمایید برای در واقع از پیش رو برداشتن این موانع باز با آقای قربانزاده هم صحبت بکنیم در خصوص راهکار‌های آن.
فاطمی: بله ببینید من در همان حوزه اراضی که عرض کردم که لازمه کار بزرگ انجام دادن در حوزه مولدسازی که از مهمترین هایش بحث اراضی است بخش آقای دکتر قربانزاده فرمودند آن بحث اینکه نهایتا باید تصمیم را بگیریم می‌خواهیم آن اراضی را وارد فاز مولدسازی بکنیم یا نمی‌خواهیم بکنیم؟ ببینید این هیچ منافاتی با اینکه ما اهداف خودمان را در حوزه بحث مسکن دنبال کنیم لزوما ندارد ما می‌توانیم یک پهنه‌هایی از زمین‌های یک لکه‌هایی از زمین‌ها را در سطح کشور مشخص بکنیم هیئت بیاید یک لکه‌هایی پهنه‌هایی از زمین‌ها را مشخص بکند که اینها لزوما آن تابع هدف‌های بخش مسکن که ما داریم بحث نهضت ملی و اینها اصلا داخلش اینها مطرح نیست اینها زمین‌هایی هستند که سوژه مولدسازی اند. ما این‌ها را می‌توانیم بگذاریم به مزایده‌هایی که توسعه دهندگان بیایند روی اینها پیشنهاد ثبت بکنند زیرساخت شان را خودشان تأمین بکنند بسازند به قیمت به مردم بفروشند از جهت تأمین منابع برای دولت هم کارش انجام بشود دو تا بحث دیگر هم هست بخش ایجاد تقاضای مؤثر که دوره قبل خدمتتان عرض کردم آقای دکتر قربانزاده هم فرمودند ببینید وقتی می‌بینیم خود دولت خیلی توانمندی خوبی در زمینه فروش اموالش ندارد به هزار و یک دلیل یک نهادی باید بیاید این وسط این اساسا حرفه‌ای این کار باشد یعنی شما اموال را در اختیارش قرار بدهید آن بتواند با منابع خودش ترکیب بکند این اموال را بفروشد به طلبکاران دولت بدهد تهاتر‌ها را انجام بدهد ته آن بیاید با دولت تسویه بکند یعنی ببینید شما به جای اینکه خود دولت را وارد این بکنید که خودت حالا برو مزایده بگذار، خودت بفروش، خودت با طلبکار تسویه کن این‌ها را بگذاریم کنار اموال مازاد دولت را در اختیار یک کارگزاری قرار بدهیم که تمام این مسئولیت‌ها را آن کارگزار به نحو بهتری، چون حرفه اش همین است.

سؤال: البته در خصوص اراضی.
فاطمی: این در حوزه ایجاد تقاضاست آن کارگزار این تسویه ها، تهاتر‌ها اینها را انجام بدهد ته آن می‌آید با دولت کسری مازادش را تسویه می‌کند.

سؤال: منتهی در حوزه تقاضا است در خصوص اراضی هم می‌شود این کار را انجام داد؟
فاطمی: بله این کلی است من عرض کردم به طور کلی دارم این نکته را عرض می‌کنم در حوزه املاک و اراضی آخرین نکته‌ای که.

سؤال: برای اراضی یک متولی حالا غیر از مثلا سازمان خصوصی سازی و اینها نیاز است یا خیر؟ 
فاطمی: دو تا ما مسئول مشخص در حوزه اراضی در کشور داریم که جلب همکاری این دو تا نهاد خیلی مهم است یکی وزارت راه و شهرسازی و حالا به طور خاص سازمان ملی زمین و مسکن هست که اراضی محدوده شهر‌ها در اختیار این سازمان است نهایتا باید تفاهمی صورت بگیرد که ما اگر کار بزرگی می‌خواهیم انجام بدهیم حتما باید آن تفاهم باشد تا بشود از اراضی محدوده شهر‌ها استفاده کرد؛ نکته دومش سازمان منابع طبیعی زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی است ما بدون این دو تا بال بدون اینکه این دو تا بال را وارد بحث مولدسازی بکنیم اساسا امکان بهره مندی حداکثری از ظرفیت اراضی نداریم آخرین نکته ام را خیلی سریع عرض بکنم یک نکته‌ای دیگر برای بحث ایجاد تقاضا برای دارایی‌های دولت این است که تقریبا همین مکانیزمی که در بودجه امسال پیش بینی شده به یک نحو دیگری به چه شکل؟ ما یک سری اشخاصی هستند که از دولت طلبکارند از شرکت‌های دولتی طلبکارند ما بیاییم به اینها گواهی اعتبار بدهیم که بیایند شرکت بکنند در مزایدات مربوط به اموال دولت مستحضر هستید که یکی از مهمترین مسائلی که الان ما داریم همین اموال مازادی که همین الان تصویب شده در هیئت عالی مولدسازی مکرر در مکرر می‌رود مزایدات بدون متقاضی برمی گردد شما یک گواهی اعتباری برای خرید دارایی‌های مازاد دولت در اختیار اشخاص طلبکار از دولت قرار می‌دهید اینها به کمک این گواهی‌های اعتبار بیایند در مزایدات شرکت بکنند طلبشان را با آن اموال تهاتر بکنند به این شکل تقاضا هم برای دارایی‌های دولت ایجاد می‌شود این ساز و کار‌ها ساز و کار‌هایی است که باید برویم به سمت اینکه افراد حرفه‌ای این کار را برای آن به کار بگیریم. 

سؤال: اینکه مشخص بشود اصلا چقدر الان ما اموال داریم برای مولدسازی این هم مهم است این آمار را هم نداریم چگونه می‌خواهیم برنامه ریزی بکنیم؟
فاطمی: ببینید این لزوما کار مولدسازی متوقف به اینکه ما بدانیم چقدر اموال داریم نیست ما با همین میزان از اموالی که می‌دانیم داریم ما در مولدسازی همین میزان از اموالی که مطمئن هستیم داریم الان مانده ایم در آن.
قربانزاده: ما ۹۲ همت در منطقه ۲ داریم یا نداریم؟ من شناسایی کردم ملک به ملک رفتم دیدم الان وقتی ۹۲ همت ۱۴۰۲ داشتیم در منطقه دوی تهران با چه در واقع معیاری این را تسری بدهیم که شما بپذیرید بگوییم آقا این ۹۲ همت در تهران می‌شود در واقع هزار هزار همت، با چه مدلی با هر شکلی دیگر مردم الان بهتر می‌دانند که الان کل چیزی که ۶ همتی است که فروخته یک مجتمع در شمال تهران است پس بنابراین معلوم است که فقط الان نکته این است که کسی که نشسته پای تلویزیون می‌گوید که خب اصلا این اصلا بر فرض این مسیری که شما می‌روید چه عایدی برای من دارد؟ ما اول باید به مردم بگوییم که بابا مولدسازی یعنی کاهش تورم، مولدسازی یعنی افزایش درآمد سرانه، مولدسازی یعنی تشکیل سرمایه ثابت برای این مملکت یعنی رشد، یعنی پیشرفت، پس اتفاقا مولدسازی در وسط سفره و معیشت مردم است اول این را باید مردم در واقع انتقالش که بخشی از آن توسط رسانه باید صورت بگیرد مولدسازی یک امر وظیفه دستگاه دولتی که ربطی به مردم نداشته باشد نیست به هر شکلی شما از مبدأش اصلا عرضه دارایی ثابت دولت یعنی کاهش قیمت مسکن وقتی عرضه زیاد می‌شود در این فضا به نسبتی که تا الان داشته عرضه می‌شده یک تعداد در واقع دارایی جدید دارد عرضه می‌شود از این موضوع که تأثیر دارد در واقع موضوع اقتصادی مردم گرفته تا آن پروژه‌ای که راه می‌افتد بیمارستان پورسینای رشت این طرف دارایی دارد خود علوم پزشکی هنوز اینها به هم متصل نشدند خب اینها به راحتی می‌توانند با هم در واقع پیمانکار آن را بگیرد و آن را بسازد.

سؤال: حالا آن چیزی که مشخص است آقای قربانزاده چالش‌ها معلوم است یعنی از ابتدای برنامه هم کلی صحبت کردیم در خصوص آن آقای فاطمی صحبت کردند چالش‌ها معلوم است شما راهکار را چه می‌دانید؟
قربانزاده: من آن نقطه طلایی در واقع حل چالش را عرض کردم ببینید می‌شود این میز پهن کرد کلی چالش مثلا اگر الان بخواهم بگویم الان همین برادری که صحبت کردند و مجموعه سادا و مجموعه خزانه و مجموعه اداره کل اموال دولتی در کنار سازمان خصوصی سازی در کنار کاری که در استان‌ها انجام می‌شود و خود دستگاه‌ها خودش یک احکام پراکنده و پیچیده‌ای وجود دارد که جلوی پای هم می‌پیچند پس یک موضوع در این فضاست ولی من الان آن را وقتی می‌گویم نهنگ بالا تصویب می‌شود این دومینو خود به خود مجبور می‌کند که این مجموعه‌ها با هم، هم افزا بشوند ولی حتما یکی از چالش‌ها هم آنجاست حتما باید مجموعه‌ای که دارایی‌های دولت را دارد احصا می‌کند شناسایی می‌کند با آنکه مولدسازی می‌کند اینها حتما باید ادغام بشوند این یکپارچگی لازم است برای آن ترتیبات نهادی مؤثری که باید اتفاق بیفتد ولی اصل و اساس این است که شما هفته بعد دو هفته بعد وقتی اینجا خبر می‌خوانید بگویید که این دارایی‌ها مازادش تصویب شد و آن دارایی‌ها را تا مردم جستجو کردند بلافاصله ببینند که چه دارایی با چه عظمتی دارد در مسیر مولدسازی قرار می‌گیرد؟

سؤال: آن اراده سیاسی می‌خواهد الان دقیقا چه کاری باید انجام بشود؟
قربانزاده: من شفافش را عرض کنم الان باید اینجا مسئولان دولتی می‌بودند ما‌ها که مسئول دولتی نیستیم ولی نکته این است که.

سؤال: البته از مسئولین دولتی از سازمان خصوصی سازی دعوت کردیم تشریف نیاوردند در برنامه.
قربانزاده: مسئولین دولتی دولت فعلی هم حق دارند که بگویند که آقا ما تازه الان فعلا نشستیم پشت فرمان، من در ۱۴۰۲ دارم اقرار می‌کنم حالا بخشی از آن هم که خودم بودم و بخشی از آنکه نبودم که با وزرا مدارا شد در جلسه هیئت عالی مولدسازی و اگر این اتفاق نمی‌افتاد بخش مهمی از چرخ پروژه‌های این کشور می‌چرخید ولی مـتأسفانه این اتفاق صورت گرفت در سال ۱۴۰۲ عبرت بگیریم این را تکرار نکنیم صرف نظر از همه مناسبات و محاسبات و گرایشات سیاسی به منافع کشور و با عینک مصالح ملی نگاه بکنیم در جلسه هیئت عالی مولدسازی برویم به سراغ پروژه‌های بزرگ و بدون اینکه تعارف و رودربایستی داشته باشیم آنها را اهرم کنیم برای اینکه هم پروژه‌های عمرانی و هم آنچه که دولت برای آنها دارد اساسا با افزایش پایه پولی، با فشاری که دارد به سفره و به جیب ملت می‌آورد دارد یک بخشی از این فشار را جبران می‌کند جلوی آن فشار هم گرفته می‌شود به این ترتیب.

مجری: در واقع در برنامه امروز هم چالش‌های طرح مولدسازی را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم هم راهکار‌هایی که وجود دارد برای اینکه در واقع این طرح به سرانجام برسد مولدسازی انجام بشود کلی راه نرفته است و در واقع مهمانان برنامه هم به آن اشاره کردند من بار دیگر این توضیح را هم بدهم ما از مسئولان سازمان خصوصی سازی به عنوان دستگاهی که در این مورد وظیفه اصلی را دارد دعوت کردیم که در برنامه حضور پیدا بکنند و آنها هم توضیح بدهند که حاضر نشدند در برنامه، از شما بینندگان عزیز که تا پایان ما را همراهی کردید سپاسگزارم همچنان از مهمانان برنامه هم که در برنامه حضور پیدا کردند سپاسگزاری می‌کنم.



منبع

برچسب ها :

ناموجود