میلیاردها دلار در تشکیلات پدافندی اسرائیل چگونه به باد رفت؟

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، با شکست مکرر تشکیلات پدافندی رژیم صهیونیستی در سطوح مختلف آن در رهگیری موشک‌ها و پهپادهای شلیک شده از سوی جبهه‌های مقاومت، مشخص می‌شود که چرا صهیونیست‌ها طی دهه‌های گذشته همواره در تلاش برای ایجاد ائتلاف‌های منطقه‌ای ضد محور مقاومت بوده‌اند. افشای دروغ بزرگ درباره قدرت پدافندی صهیونیست‌ها از

کد خبر : 132729
تاریخ انتشار : یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۱
میلیاردها دلار در تشکیلات پدافندی اسرائیل چگونه به باد رفت؟


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، با شکست مکرر تشکیلات پدافندی رژیم صهیونیستی در سطوح مختلف آن در رهگیری موشک‌ها و پهپادهای شلیک شده از سوی جبهه‌های مقاومت، مشخص می‌شود که چرا صهیونیست‌ها طی دهه‌های گذشته همواره در تلاش برای ایجاد ائتلاف‌های منطقه‌ای ضد محور مقاومت بوده‌اند.

افشای دروغ بزرگ درباره قدرت پدافندی صهیونیست‌ها

از نخستین لحظات آغاز نبرد طوفان الاقصی در هفت اکتبر 2023 سامانه‌های پدافندی اسرائیل، شکست خود را در رهگیری موشک‌ها و پهپادها ثابت کردند. با تشدید تجاوزات اسرائیل علیه نوار غزه و سپس پیوستن گروه‌های مختلف محور مقاومت به نبرد طوفان الاقصی، پایگاه‌های نظامی و تاسیسات حیاتی اسرائیل به شکل مکرر طی بیش از 14 ماه مورد هدف قرار گرفته است و واقعیت بزرگی که به همه از جمله خود اسرائیلی‌ها ثابت شد، این بود که تشکیلات پدافندی ارتش این رژیم، علی رغم تبلیغات فراوان درباره فناوری‌های دفاعی خود، قدرت محافظت از مراکز نظامی و جبهه داخلی صهیونیست‌ها را در مقابله با تهدیدات موشکی و پهپادی ندارد.

سامانه‌های پدافندی رژیم صهیونیستی، برای یک سال کامل، قادر به مقابله با موشک‌های مقاومت نبودند و در مقابله با موشک‌های مافوق صوت و انواع موشک‌های شلیک شده از لبنان، عراق، یمن و ایران ناکام ماندند. این شکست اسرائیلی‌ها در عملیات‌های «وعده صادق 1» و «وعده صادق 2 » ایران که در ماه‌های آوریل و اکتبر 2024 انجام شد، کاملا مشهود بود.

رژیم اشغالگر که از دهه‌های گذشته در تلاش برای ایجاد ائتلاف‌های منطقه‌ای با کشورهای عربی، ضد محور مقاومت و در راس آن جمهوری اسلامی ایران بوده است، بعد از شکست سنگین تشکیلات پدافندی آن مقابل موشک‌های ایران در جریان نبرد طوفان الاقصی، به سرعت متوسل به آمریکا شد و از این کشور خواست یک پروژه پرهزینه برای حمایت از سیستم‌های دفاعی ارتش اسرائیل اجرا کند.

تشکیلات پدافندی چند لایه اسرائیل

رژیم صهیونیستی از سپر پدافندی چند لایه برای دفع حملات موشکی استفاده می‌کند که مهم‌ترین آنها عبارتند از گنبد آهنین، مقلاع داوود و آرو (پیکان). این سامانه‌ها علاوه بر کاهش تعداد موشک‌های رهگیر آنها در نتیجه استفاده مکرر، هزینه‌های هنگفتی را به بودجه اسرائیل تحمیل می‌کنند.

سامانه گنبد آهنین یک سامانه پدافند هوایی است که برای رهگیری موشک‌های کوتاه‌برد و راکت‌های توپخانه‌ای با برد تا 70 کیلومتر طراحی شده است و از رادارهایی برای شناسایی موشک‌های کوتاه برد استفاده می‌کند. هرچند که ارتش اسرائیل از اظهار نظر در مورد تعداد سامانه‌های گنبد آهنین که در حال حاضر مستقر هستند، خودداری می‌کند و این اطلاعات را محرمانه می‌داند، اما در سال 2021 این رژیم 10 سامانه گنبد آهنین را در سراسر فلسطین اشغالی مستقر کرد که هر کدام، منطقه‌ای به وسعت 155 کیلومتر مربع را پوشش می‌دادند.

با وجود اینکه مجموعه هزینه دقیق ساخت، نگهداری، توسعه و استقرار گنبد آهنین مشخص نیست، اما رسانه‌های آمریکایی تخمین زده‌اند که هزینه آن به میلیاردها دلار می‌رسد.

مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی مستقر در واشنگتن، هزینه ساخت یک سامانه گنبد آهنین را حدود 100 میلیون دلار برآورد می‌کند؛ در حالی که قیمت هر موشک رهگیر آن حدود 50 هزار دلار هست. بر اساس گزارش سرویس تحقیقات کنگره آمریکا، واشنگتن به عنوان بزرگترین حامی تل‌آویو حدود 10 میلیارد دلار برای تامین سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل اختصاص داده که حدود 3 میلیارد دلار آن برای گنبد آهنین است.

در حالی که صهیونیست‌ها آمار تلفات نظامی و همچنین شکست‌های پدافندی ارتش خود را همواره سانسور می‌کنند، این ارتش اذعان کرده که با گذشت بیش از یک سال از جنگ غزه، تشکیلات پدافندی اسرائیل حدود 2000 موشک را نتوانسته رهگیری کند و آنها به اهداف خود رسیده‌اند. این بدان معناست که هزینه‌های موشک‌های رهگیر اسرائیل بدون حساب هزینه عملیاتی بالغ بر 450 میلیون دلار بوده است.

هزینه‌های سنگین سامانه مقلاع داوود

لایه میانی سپر پدافندی ارتش اسرائیل، سامانه مقلاع داوود است که مسئولیت مقابله با تهدیدات موشک‌های بالستیک میان برد و کوتاه برد و همچنین پهپادها را دارد که از فاصله 100 تا 200 کیلومتری پرتاب می‌شوند. این سامانه از موشک‌های رهگیر نوع استانر و اسکای اسپتور استفاده می‌کند که بر فناوری اصابت مستقیم به اهداف متخاصم تکیه دارد.

سامانه مقلاع داوود، در نتیجه همکاری مشترک میان شرکت صنایع نظامی رافائل رژیم صهیونیستی و شرکت ریتون آمریکا در سال 2017 وارد خدمت شد. مقاومت فلسطین در ماه 2023 اسرائیل را مجبور کرد برای رهگیری موشک‌هایی که به سمت تل‌آویو پرتاب می‌شدند، برای اولین بار از سامانه مقلاع داوود استفاده کند و طبق گزارش وب سایت وای نت اسرائیل، هزینه هر موشک استانر این سامانه حدود یک میلیون دلار است.

«محمد منصور» نویسنده مصری و کارشناس امور نظامی رژیم صهیونیستی در گفتگو با المیادین در این زمینه اظهار داشت: فعال‌سازی سامانه مقلاع داوود، هزینه‌های بسیار سنگینی برای اسرائیل دارد و استفاده این رژیم از سامانه مذکور، بیانگر اقرار صهیونیست‌ها به میزان مشکلاتی است که سامانه گنبد آهنین از آن رنج می‌برد. گنبد آهنین طی سال‌های گذشته شکست خود را در مقابله با موشک‌ها و پهپادهای مقاومت نشان داده و بر همین اساس، اسرائیل مجبور شد به دیگر سامانه‌ها متوسل شود.

ناکامی تاج پدافندی اسرائیل مقابل موشک‌های مقاومت

رژیم صهیونیستی همچنین سامانه‌های پدافندی پیشرفته‌ای همچون «آرو» را در اختیار دارد و منابع نزدیک به نهادهای نظامی و تسلیحاتی اسرائیل که در توسعه این سامانه نقش دارند، می‌گویند که سامانه مذکور می‌تواند موشک‌های شلیک شده از فاصله 2400 کیلومتری را رهگیری کند و در بالای جو زمین هم قادر به انجام این کار است. اسرائیل این سامانه را جواهر روی زمین و تاج پدافند هوایی اسرائیل می‌نامد.

سامانه آرو برای رهگیری و انهدام موشک‌های دوربرد، مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ به ویژه موشک‌هایی که کلاهک‌های سنگین دارند. طبق تعاریفی که سایت صنایع هوافضای رژیم صهیونیستی ارائه کرده، سامانه آرو به طور کلی موشک‌هایی را که کلاهک‌های انفجاری سنگین دارند، شناسایی، رهگیری و منهدم می‌کند. به گفته «بواز لیوی» مدیر اجرایی شرکت صنایع هوایی رژیم صهیونیستی، هزینه هر موشک رهگیر سامانه آرو بیش از 3 میلیون دلار است.

اما با وجود همه ویژگی‌های منحصر به فردی که برای این سامانه‌های پدافندی رژیم صهیونیستی ارائه دادیم، همه آنها در نبرد طوفان الاقصی شکست خود را مقابل موشک‌های مقاومت نشان دادند. سامانه آرو در سپتامبر 2024 نتوانست موشک بالستیک مافوق صوت شلیک شده از سوی یمن را که بیش از 2000 کیلومتر مسیر طی کرده بود، رهگیری کند.

بعد از حمله موشکی موفقی که بامداد دیروز یمنی‌ها به تل‌آویو انجام دادند و با زخمی شدن ده‌ها صهیونیست همراه بود، ارتش اسرائیل اعتراف کرد که سامانه‌های پدافندی آن تلاش داشتند موشکی را که از یمن می‌آمد رهگیری کنند، اما موفق به انجام این کار نشدند؛ موضوعی که شکاف‌های جدی در تشکیلات پدافندی اسرائیل را آشکار کرد و باعث شد سوالات اساسی در مورد اثربخشی و توانایی سامانه‌های پدافندی برای مقابله با موشک‌هایی که از جبهه‌های حامی غزه شلیک می‌شوند، به وجود بیاید؛ به ویژه اینکه اگر قرار باشد چندین موشک و پهپاد همزمان از چند جبهه پرتاب شوند.

ضربه بزرگ ایران به تشکیلات پدافندی صهیونیست‌ها

بعد از عملیات‌های وعده صادق 1 و وعده صادق 2 جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی، ضعف تشکیلات پدافندی ارتش این رژیم در رهگیری موشک‌ها و پهپادهای ایرانی به وضوح آشکار شد.

این ضعف شدید سامانه‌های گران قیمت پدافندی اسرائیل در مقابل موشک‌های ایران، در حالی است که این رژیم برای مقابله با موشک‌ها و پهپادهای ایرانی از حمایت سایر کشورها از جمله اردن، انگلیس، فرانسه و آمریکا هم استفاده کرد. بعد از این ناکامی تشکیلات پدافندی اسرائیل با وجود برخورداری این رژیم از حمایت‌های غرب و آمریکا و متحدان آنها در منطقه، صهیونیست‌ها درخواست‌های زیادی برای دریافت مهمات و تسلیحات پدافندی اضافی به آمریکا ارائه دادند.

مقاومت چگونه میلیاردها دلار سرمایه اسرائیل در تشکیلات پدافندی را به باد داد

طبق گزارش وب سایت انگلیسی میدل ایست آی، برجسته‌ترین تسلیحاتی که اسرائیل از آمریکا خواسته، موشک‌های رهگیر سامانه پدافندی مقلاع داوود است. بر همین اساس، ایالات متحده اخیراً از استقرار سامانه پدافند هوایی تاد در فلسطین اشغالی با هدف رهگیری موشک‌های بالستیک دوربرد خبر داد. این سامانه از فناوری پیشرفته برای انهدام موشک‌ها استفاده می‌کند.

سامانه تاد، از سه بخش رادار، واحد کنترل و چندین سکوی پرتاب موشک شامل 48 موشک تشکیل شده و برای راه‌اندازی آن نیاز به حدود 100 نیرو است. هزینه هر سامانه تا یک میلیارد دلار بوده و هر یک موشک رهگیر آن 2.6 میلیون دلار هزینه دارد و هر سال تنها 10 موشک برای این سامانه تولید می‌شود.

تحلیلگران سیاسی معتقدند که استقرار سامانه تاد آمریکا در فلسطین اشغالی، در چارچوب حمایت روانی واشنگتن از صهیونیست‌ها قرار دارد و از نظر نظامی، سود زیادی برای اسرائیل نخواهد داشت؛ به ویژه اینکه علاوه بر هزینه‌های نظامی سنگین سامانه مذکور، این سامانه باز هم چندین بار در رهگیری موشک‌ها شکست خورده است، از جمله در عملیات ایران علیه پایگاه آمریکایی عین الاسد در عراق و یا عملیات یمن علیه تاسیسات نفتی الظفره در امارات.

بر همین اساس، رسانه‌های آمریکایی معتقدند آمریکا که نگران تمام شدن موشک‌های رهگیر خود است، چگونه می‌تواند از اسرائیل در سطح تشکیلات پدافندی حمایت کند‌. روزنامه وال استریت ژورنال در این زمینه گزارش داد: پنتاگون اکنون از کمبود برخی از انواع موشک‌های رهگیر رنج می‌برد و همین مسئله سوالاتی را در مورد میزان آمادگی واشنگتن برای حمایت از اسرائیل در سطح پدافندی ایجاد می‌کند.

انتهای پیام/



منبع

برچسب ها :

ناموجود