ملاک افزایش حقوق در سال ۱۴۰۴؛ فرزندآوری بیشتر کارمندان دولت !/ ذبح لیاقت و شایستگی در بودجه ۱۴۰۴

اقتصاد۲۴-  در جلسه تقدیم لایحه بودجه به مجلس صحبتی از متوسط و حداکثر میزان افزایش حقوق کارمندان به میان نیامد، اما در یک هفته گذشته بحث‌های فراوانی در این خصوص مطرح شد. روز ۷ آبان ۱۴۰۳ سخنگوی سازمان برنامه و بودجه در یک نشست خبری درباره افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۴ گفت:

کد خبر : 102812
تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - ۸:۱۷
ملاک افزایش حقوق در سال ۱۴۰۴؛ فرزندآوری بیشتر کارمندان دولت !/ ذبح لیاقت و شایستگی در بودجه ۱۴۰۴


اقتصاد۲۴-  در جلسه تقدیم لایحه بودجه به مجلس صحبتی از متوسط و حداکثر میزان افزایش حقوق کارمندان به میان نیامد، اما در یک هفته گذشته بحث‌های فراوانی در این خصوص مطرح شد.

روز ۷ آبان ۱۴۰۳ سخنگوی سازمان برنامه و بودجه در یک نشست خبری درباره افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۴ گفت: «ما به این دلیل که قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را اجرا می‌کنیم محاسباتی که انجام دادیم به این صورت است که اگر شما خانم مجرد یا یک آقا فاقد فرزند باشید حقوق شما ۲۰ درصد رشد می‌کند. اگر متاهل باشید به ازای هر فرزند افزایش می‌یابد تا ۵ فرزند به ۴۵ درصد می‌رسد. به صورت میانگین نیز حقوق و دستمزد ۲۸ درصد افزایش می‌یابد.»
بنابراین متوسط افزایش حقوق کارمندان در سال آینده طبق لایحه بودجه ۲۸ درصد خواهد بود که رئیس جمهور نیز در جلسه بررسی کلیات بودجه به آن اشاره کرد.

کما اینکه به گزارش اقتصاد ۲۴، رئیس جمهور در جلسه بررسی کلیات بودجه گفت: «حقوق را ۲۰ درصد افزایش دادیم، اما متوسط افزایش حقوق ۲۸ درصد است. کسانی که هزینه بیشتر و اهل و عیال بیشتری دارند، حقوق‌شان در این روند تا ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است. اما متوسط افزایش حقوق ۲۸ درصد است. این یک نگاه به گروه و اقشار آسیب‌پذیر در جامعه است که ما سعی کرده‌ایم آن‌ها را ببینیم.»

نکته، اما این جاست که با معیار فعالی افزایش حقوق‌های کارمندان، حقوق کارمندان با فرزند بیشتر ۴۵ درصد افزایش می‌یابد و میانگین افزایش حقوق ۲۸ درصد را سخنگوی سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده که در آن نیز مساله ضریب حقوق کارمندان بر اساس تعداد فرزندانشان است که افزایش می‌یابد، به طوری که پایه افزایش حقوق از ۲۰ درصد آغاز و تا ۴۵ درصد برای افرادی که فرزندان بیشتری دارند، افزایش خواهد یافت.

افزایش حقوق‌ها در سال ۱۴۰۴

به گزارش اقتصاد ۲۴، سخنگوی سازمان برنامه و بودجه درباره افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۴ گفته است: مطابق بودجه سال ۱۴۰۴ حقوق افراد مجرد فاقد فرزند در سال آینده ۲۰ درصد رشد می‌کند. افراد متاهل به ازای هر فرزند ضریب افزایش حقوق خواهند داشت که تا ۵ فرزند این رشد به ۴۵ درصد می‌رسد. به صورت میانگین نیز حقوق و دستمزد ۲۸ درصد افزایش می‌یابد.

وی درخصوص افزایش ۲۰ درصد حقوق کارمندان و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۴ گفت: ما به این دلیل که قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را اجرا می‌کنیم محاسباتی که انجام دادیم به این صورت است که اگر شما خانم مجرد یا یک آقا فاقد فرزند باشید حقوق شما ۲۰ درصد رشد می‌کند. اگر متاهل باشید به ازای هر فرزند افزایش می‌یابد تا ۵ فرزند به ۴۵ درصد می‌رسد. به صورت میانگین نیز حقوق و دستمزد ۲۸ درصد افزایش می‌یابد.

به این ترتیب به نظر می‌رسد که به نوعی و با استناد به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و اجرای آن شاهد یکی از عجیب‌ترین و بی سابقه‌ترین مدل‌های افزایش حقوق احتمالا در جهان خواهیم بود، به این ترتیب که اهمیتی ندارد شما در یک سیستم و سازمان و اداره بالیاقت‌تر و کارآمدتر باشید، تنها مهم است متاهل و دارای فرزند باشید!


بیشتر بخوانید: واگذاری نفت خام به نیروهای مسلح در بودجه ۱۴۰۴؛ نفت ملی که نظامی شد!/ قمار دولت چهاردهم با آینده اقتصادی ایران


این نحوه افزایش حقوق را باید یک مورد احتمالا بی سابقه دانست. معنای این مدل افزایش حقوق یکی همین است که دو کارمند در موقعیت یکسان و برابر، کارکرد، عملکرد، لیاقت و شایستگی آنان در نهایت هیچ تاثیری بر افزایش حقوقشان ندارد و عامل تعیین کننده در این بین تنها وضعیت تاهل و میزان فرزندان آنهاست.
یعنی در شرایط برابر کاری و یا حتی در وضعیتی که کارمند مجرد بیشتر فعالیت کند نیز افزایش حقوق نصیب کارمندی خواهد شد که فعلا فقط در وضعیت فرزندآوری بیشتر است!

ماجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت چیست؟

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اما در جلسه مورخ ۱۴۰۰/۰۷/۲۴ توسط کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و طی نامه شماره ۹۳۹۸۲ مورخ ۱۴۰۰/۰۸/۲۴ توسط رییس جمهور ابلاغ شد.

در ماده ۱۶ این قانون گفته شده است:
دولت مکلف است برای کلیه گروه‌های مختلف حقوق‌بگیر در دستگاه‌های مذکور در ماده (۲۹) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و همچنین نیرو‌های مسلح، وزارت اطلاعات، سازمان انرژی اتمی (به‌استثنای مشمولین قانون کار) از قبیل کارکنان کشوری و لشکری، اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و قضات، از ابتدای سال ۱۴۰۱، به مدت پنج سال، افزایش حقوق سالانه را در سقف ردیف حقوق و جبران خدمت به‌گونه‌ای اعمال نماید که هر ساله، کمک‌هزینه اولاد و حق عائله‌مندی مشمولین این ماده در چارچوب افزایش سنواتی حقوق و دستمزد به ترتیب به میزان صد درصد (۱۰۰%) و پنجاه درصد (۵۰%) افزایش یابد.


بیشتر بخوانید: درمان هزاران درد بی درمان بازنشستگی با حقوق ۱۰ میلیونی در سال ۱۴۰۴!/ معیشت بازنشستگان ؛ دغدغه دولت یا شوآف رسانه‌ای؟


این ماده در حالی دولت را مکلف به شرایط خاص برای کارمندان و کارکنان کشوری و لشکری در زمان افزایش حقوق‌ها می‌کند که اساسا در آن گفته نشده معیار افزایش حقوق کارمندان لزوما باید تعداد جمعیت و فرزندان باشد و به این ترتیب شایستگی کارمندان را پیش پای مساله فرزند آوری ذبح کند.
جالب این است که استناد سخنگوی سازمان برنامه و بودجه درباره افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان به قانون جوانی جمعیت در حالی است که در عین اجرای این ماده امکان اینکه شایستگی اشخاص نیز لحاظ شود به طور قطع می‌توانست وجود داشته باشد.

به نظر می‌رسد دولت پزشکیان در این روش تنها به فکر راهی برای گریز از زیر بار مسئولیت افزایش حقوق‌ها بر مبنای شایستگی بوده، حال آن که این روند عجیب افزایش حقوق در نهایت می‌تواند منجر به آسیب‌های حتی جدی‌تر نیز شود و از جمله اینکه کارمند مجرد نه تنها برای ازدواج و تشکیل خانواده انگیزه نیابد بلکه انگیزه‌های او برای فعالیت نیز کمتر می‌شود و البته که باز این افزایش حقوق برای کارمندان متاهل نیز چنان فریبنده نیست که تعداد فرزندان را افزایش دهند، اما در نهایت احساس سرخوردگی و یاس را می‌تواند در آنان تقویت کرده و افزایش دهد.

به گزارش اقتصاد ۲۴ معنای این سازوکار که اکنون دولت چهاردهم آن را طراحی کرده، این است که دیگر هوش و پشتکار و سختکوشی یک کارمند هیچ اهمیتی در روند افزایش حقوق ندارد تنها در این بین تعداد عائله و فرزندان است که مهم بوده و یک کارمند می تواند در ضعیف ترین روند خود با تعداد بیشتر فرزندان از خزانه بیت المال حقوق بیشتری را دریافت کند.



منبع

برچسب ها :

ناموجود