عابد اکبری کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اقدامات و دستاوردهای سیاست خارجی دولت چهاردهم در صد روزه نخست آن، اظهارداشت: دولت چهاردهم در بحبوحه جنگ و ناآرامیهای بی سابقه در منطقه غرب آسیا در حالی آغاز به کار کرد که در روز تحلیف آقای پزشکیان رژیم صهیونیستی طی اقدامی تروریستی اقدام به ترور دبیرکل جنبش حماس که جهت شرکت در مراسم تحلیف رئیس دولت چهاردهم در تهران حضور داشت کرده بود.
وی گفت: پس از ترور اسماعیل هنیه در تهران در حقیقت جمهوری اسلامی ایران نیز ده ماه پس از طوفان الاقصی به نوعی وارد درگیری مستقیم با رژیم صهیونیستی شد و در ادامه نیز با ترور فرماندهان مقاومت و بویژه دبیرکل حزب الله لبنان منطقه در آستانه جنگی گسترده قرار گرفت.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در این بین در کنار اقدامات بازدارنده نظامی چند سطحی جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی فعال و کم سابقهای را از جانب تیم سیاست خارجی در دولت شاهد بودیم که می توان گفت فعالیتهای دیپلماتیک دولت مکمل تلاشهای نظامی در ایجاد بازدارندگی موثر بوده است.
اکبری ادامه داد: در بحبوحه تشدید تنشها در منطقه و تبادل آتش میان اسرائیل و لبنان، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در اولین سفر خارجی خود در این مقام، به بیروت سفر کرد، این سفر در شرایطی انجام گرفت که ایران در پاسخ به تجاوزات اسرائیل، در قالب عملیات وعده صادق ۲ عملیات موشکی گستردهای را علیه این رژیم انجام داد و منطقه در شرایط حساسی به سر میبرد. با وجود تهدیدات رژیم صهیونیستی درباره جلوگیری از فرود هر هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت، هواپیمای حامل عراقچی در فرودگاه بیروت به زمین نشست.
وی گفت: همچنین این سفر در میانه تهدیدات رژیم اسرائیل به قدری توجه رسانهها را به خود جلب کرده بود که برخی رسانههای رسمی و غیررسمی لحظه فرود هواپیمای وزیر خارجه در بیروت را به صورت زنده پخش کردند.
این کارشناس مسائل بین الملل بیان داشت: اما این سفر یک نقطه آغاز برای یک دوره فعالیت فشرده رئیس دستگاه دیپلماسی طی روزهای پس از آن بود به نحوی که طی این مدت وزیر امور خارجه در راستای دیپلماسی جنگ و صلح، به اکثر کشورهای منطقه سفر کرد که شاید مهمترین این سفرها را باید سفر عراقچی به منامه، قاهره و امان دانست که پس از ۱۷ سال یک مقام عالی رتبه ایرانی به بحرین، پس از ۱۴ سال به مصر و پس از ۱۰ سال به اردن رفت که این سه سفر با توجه به جایگاه این کشورها و نوع رابطه آنها با رژیم صهیونیستی بسیار حایز اهمیت بود.
اکبری بیان کرد: تعداد سفرهای انجام گرفته در یک بازه زمانی کوتاه و دستاوردهای این سفرها را می توان یک نقطه عطف در فعالیتهای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به شمار آورد. سفرهای رئیس جمهور نیز چه در قالب شرکت در اجلاس های بین المللی و چه در قالب سفری دوجانبه در راستای تحکیم روابط با همسایگان که به نوعی اولویت سیاست خارجی دولت بود قرار داشت.
وی ادامه داد: تاکید پزشکیان در ملاقاتهایش با روسای دولت ها طی این مدت بر تشکیل یک منطقه قوی و نه مناسباتی که در آن کشورهای همسایه منابع ارزشمند خود را در جهت رقابتهای فرسایشی، مسابقه تسلیحاتی هدر دهند از اهم نکات مورد تاکید رئیس جمهور بود.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: تمرکز بر همکاری با ترکیه، عربستان سعودی، عمان، عراق، بحرین، قطر، کویت، امارات متحده عربی و حضور فعال در سازمانهای منطقهای به منظور تعمیق روابط اقتصادی، تقویت روابط تجاری، ارتقا سرمایهگذاریهای مشترک، مقابله با چالشهای مشترک و حرکت به سوی ایجاد چارچوب منطقهای برای گفتوگو، اعتمادسازی و توسعه نیز از جمله سیاست هایی بود که طی صد روز گذشته توسط دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم پیگیری شد.