علی اف: روسیه مسئول سقوط هواپیمای آذربایجانی است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در تاریخ 6 ژانویه، «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان، با خانوادههای قربانیان و همچنین بازماندگان خدمه پرواز هواپیمای مسافربری «امبرائر 190» متعلق به شرکت «خطوط هوایی آذربایجان» که در مسیر باکو – گروزنی دچار سانحه شده بود، دیدار کرد. علیاف در این دیدار گفت: در 25 دسامبر، یک هواپیمای مسافربری
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در تاریخ 6 ژانویه، «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان، با خانوادههای قربانیان و همچنین بازماندگان خدمه پرواز هواپیمای مسافربری «امبرائر 190» متعلق به شرکت «خطوط هوایی آذربایجان» که در مسیر باکو – گروزنی دچار سانحه شده بود، دیدار کرد.
علیاف در این دیدار گفت: در 25 دسامبر، یک هواپیمای مسافربری متعلق به شرکت «خطوط هوایی آذربایجان» که در مسیر باکو – گروزنی در حال پرواز بود، در نزدیکی شهر گروزنی و در نتیجه دخالت خارجی، کنترل خود را از دست داد و آسیب دید و تقریباً غیرقابلکنترل شد.
به لطف مهارت، شجاعت و فداکاری خلبانان، این هواپیما توانست در شهر آکتائو فرود اضطراری داشته باشد. عملکرد خلبانان و همه خدمه پرواز توسط دولت آذربایجان مورد تقدیر قرار گرفته است. پس از مراسم تشییعجنازه و به دستور من، سه عضو خدمه پرواز – دو خلبان و یک مهماندار – عنوان قهرمان ملی را دریافت کردند و دو مهماندار دیگر نیز به نشان «رشادت» درجه یک مفتخر شدند. اگر خلبانان مهارت و شجاعت از خود نشان نداده بودند، هیچکس از این سانحه جان سالم به در نمیبرد.
تشکیل کمیسیون دولتی و آغاز تحقیقات در مورد سانحه هوایی
رئیسجمهور آذربایجان به تشکیل کمیسیون دولتی و آغاز تحقیقات در این مورد اشاره کرد و گفت: همانطور که میدانید، کمیسیون دولتی تشکیل شده و در حال فعالیت است. همچنین، به دستور من، دادستانی آذربایجان پرونده جنایی تشکیل داده است. تحقیقات اولیه در این پرونده جنایی، فرضیه ما را تأیید میکند. ما در 29 دسامبر از این موضوع مطلع شدیم و من در مصاحبه تلویزیونی خود پس از مراسم تشییع جنازه، نظرات و همچنین اطلاعات به دست آمده از تحقیقات را به اطلاع مردم آذربایجان رساندم. گفتم که جامعه آذربایجان به طور مرتب در جریان روند تحقیقات قرار خواهد گرفت.
اعزام گروههای کاری به گروزنی و آکتائو و انتقاد از لاپوشانی حادثه توسط روسیه
علیاف به اعزام گروههای کاری دادستانی به شهرهای گروزنی و آکتائو و همچنین به تلاش روسیه برای لاپوشانی این حادثه اشاره کرد و گفت: گروههای کاری دادستانی به شهرهای گروزنی و آکتائو اعزام و اقدامات لازم را انجام دادهاند. باز هم میگویم، اطلاعات اولیه موجود است. ما به طور طبیعی پس از پایان تحقیقات، اطلاعات کامل را به اطلاع جامعه آذربایجان خواهیم رساند؛ اما میخواهم نکتهای را که در 29 دسامبر به آن اشاره کردم، دوباره یادآوری کنم. «عملیات خاویار» در شهر گروزنی، یعنی عملیات بستن حریم هوایی، پس از مورد اصابت قرار گرفتن هواپیما از زمین اعلام شده است. این موضوع نشان میدهد که در اینجا مسائل بسیار جدی با ماهیت جنایی وجود دارد. معمولاً اگر در حریم هوایی یک کشور خطری ایجاد شود، بلافاصله حریم هوایی آن کشور بسته میشود. این امر در همه کشورها وجود دارد و نامهای مختلفی برای آن استفاده میشود. در روسیه به آن «عملیات خاویار» میگویند. اگر خطری برای حریم هوایی روسیه وجود داشته است، باید فوراً به خلبان هواپیما اطلاع داده میشد. باید فوراً حریم هوایی بسته میشد و هواپیما بازمیگشت. همچنین باید بگویم که حدود 10 روز قبل از این حادثه، اتفاق مشابهی در نزدیکی شهر گروزنی رخ داده بود. یک هواپیمای متعلق به «خطوط هوایی آذربایجان» در نیمه راه مجبور به بازگشت شده بود. چرا این بار به خدمه پرواز هشدار داده نشد؟ تحقیقات به طور طبیعی این موضوع را روشن خواهد کرد. میخواهم دوباره بگویم که اطلاعات ما بر اساس واقعیت است. تلاش نهادهای دولتی روسیه برای لاپوشانی این حادثه و اصرار بر فرضیههای پوچ و بیاساس، باعث تعجب، تأسف و خشم ما شده است. افراد بیگناه جان خود را از دست دادهاند. باز هم میگویم، به لطف شجاعت خلبانان و خدمه پرواز، حدود 30 نفر از این سانحه جان سالم به در بردند که برخی از آنها به شدت مجروح شدهاند. همچنین باید بگویم که بیشتر قربانیان این حادثه، شهروندان آذربایجان بودهاند. همچنین، شهروندان روسیه و قزاقستان نیز در این حادثه جان باختهاند. شهروندان قرقیزستان نیز مجروح شدهاند.
شجاعت و فداکاری خدمه پرواز در سانحه هوایی
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به شجاعت و فداکاری خدمه پرواز در این حادثه، گفت: من در مراسم تشییعجنازه در مورد شجاعت خدمه پرواز صحبت کردم. میخواهم دوباره بگویم که این واقعاً یک فداکاری بزرگ بود. گفتم که احتمالاً خلبانان میدانستند که از این سانحه جان سالم به در نخواهند برد. آنها خلبانان باتجربهای بودند و به لطف مهارت خود توانستند هواپیمای غیرقابلکنترل را به نوعی به مقصد برسانند و با وجود فرود اضطراری، هواپیما را فرود آورند. سایر خدمه پرواز – مهمانداران – نیز خونسردی خود را حفظ کردند. آنها برای جلوگیری از ایجاد هرجومرج در هواپیما، شجاعت زیادی از خود نشان دادند. آنها نیز میدیدند و میدانستند که چه چیزی در انتظارشان است. احتمالاً امیدی به زنده ماندن در این وضعیت نداشتند. حفظ آرامش، خونسردی و شجاعت در چنین شرایطی، بیانگر ویژگیهای عالی آنهاست. به ویژه با توجه به اینکه دو نفر از مهمانداران زن بودند.
آغاز روند بازگشایی جعبه سیاه در برزیل
علیاف با اشاره به آغاز روند بازگشایی جعبه سیاه در برزیل، گفت: روند باز کردن جعبه سیاه آغاز شده است. با اصرار ما، این روند در برزیل انجام میشود. من در مصاحبه تلویزیونی خود در 29 دسامبر گفته بودم که ما با وجود همه پیشنهادها و اصرارها، با باز کردن جعبه سیاه توسط کمیته هوانوردی بین دولتی مخالفت کردیم؛ زیرا در اینجا ممکن بود بیطرفی زیر سؤال برود. به زبان حقوقی، ممکن بود تضاد منافع وجود داشته باشد؛ بنابراین، با حضور نمایندگان آذربایجان، قزاقستان و روسیه، تجزیهوتحلیل جعبه سیاه در برزیل آغاز شده و احتمالاً در آینده نزدیک در این باره نیز اطلاعاتی منتشر خواهد شد. البته، همه مسائلی که تا امروز روشن نشدهاند نیز مشخص خواهند شد. چیزی که مثل روز روشن است، این است که هواپیما توسط سامانههای جنگ الکترونیک غیرقابلکنترل شده است. موضوع دیگری که برای ما مشخص شده، این است که هواپیما در نتیجه شلیک از زمین آسیب دیده است؛ اما چرا هواپیما به سمت آکتائو هدایت شده است؟ ما هنوز در این باره اطلاعاتی نداریم. آیا این تصمیم توسط کنترلکنندههای ترافیک هوایی محلی گرفته شده یا خلبانان خودشان با درک اینکه سامانههای جنگ الکترونیک در حریم هوایی روسیه به آنها اجازه فرود نخواهند داد، این تصمیم را گرفتهاند؟ ما هنوز در این باره اطلاعاتی نداریم. البته، پس از باز کردن جعبه سیاه، همه این اطلاعات مشخص خواهد شد.
تقدیر از خدمه پرواز و ابراز همدردی با خانوادههای قربانیان
رئیسجمهور آذربایجان از خدمه پرواز به خاطر شجاعت و فداکاری آنها تقدیر و با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کرد و گفت: با توجه به عملکرد خدمه پرواز، میخواهم دوباره تأکید کنم که دولت آذربایجان آنها را به مدالهای عالی مفتخر کرده است. میخواهم دوباره به خانوادههای قربانیان و همچنین به خدمه پرواز تسلیت بگویم. به لطف مهارت، شجاعت و قهرمانی خدمه پرواز، جان حدود 30 نفر نجات یافت. احتمالاً شما نیز نحوه پوشش این خبر در رسانههای جهانی را دنبال میکنید. علاوه بر سایر مسائل، کارشناسان به مهارت و شجاعت خلبانان و همچنین سایر خدمه پرواز اشاره میکنند؛ زیرا فرود اضطراری در چنین شرایطی و رساندن هواپیمایی که در نتیجه دخالت خارجی در حریم هوایی روسیه تقریباً غیرقابلکنترل شده بود، به ساحل، نیازمند مهارت و شجاعت زیادی بود. هیچکس آرامش خود را از دست نداد، اگرچه همانطور که گفتم، خدمه پرواز میدانستند که شانس زنده ماندن آنها بسیار کم است. به نظر میرسد که خلبانان مطمئن بودند که این آخرین پرواز آنها است، اما با این وجود، برای نجات جان مسافران همه کار کردند. قهرمانی یعنی همین. اگر معیارهایی برای قهرمانی و فداکاری وجود داشته باشد، باید آن را به این شکل نامید.
تأکید بر ارزش جان شهروندان آذربایجانی
علیاف از خدمه پرواز به خاطر قهرمانی و فداکاری آنها تقدیر و بر ارزش جان شهروندان آذربایجانی تأکید کرد و گفت: دولت آذربایجان همیشه عملکرد و قهرمانی فرزندان خود را به طور شایسته مورد تقدیر قرار داده است. این بار نیز قهرمانی خدمه پرواز به طور شایسته مورد تقدیر قرار گرفت. به سه عضو خدمه پرواز پس از مرگ، عنوان عالی «قهرمان ملی» اعطا شد و دو عضو بازمانده خدمه پرواز نیز به مدال عالی دولت مفتخر شدند. ممکن است این برای خانوادههایی که عزیزان خود را از دست دادهاند، تسکیندهنده باشد، اما در عین حال، نشاندهنده نگرش دولت آذربایجان به شهروندان خود است. هر یک از قربانیان این حادثه نهتنها برای خانواده و نزدیکان خود، بلکه برای دولت آذربایجان نیز عزیز هستند. ما به این حادثه به سرعت واکنش نشان دادیم و در شرایطی که جان هر شهروند آذربایجانی برای ما بسیار ارزشمند است، قاطعانه عمل کردیم و خواستار اجرای عدالت و مجازات عاملان این حادثه خواهیم شد. اگر شهر گروزنی به موقع اقدامات لازم را برای بستن حریم هوایی در منطقه خود انجام میداد، اگر همه قوانین مربوط به خدمات زمینی رعایت میشد و همچنین اگر هماهنگی بین نیروهای مسلح و خدمات غیرنظامی فدراسیون روسیه وجود داشت، این فاجعه رخ نمیداد.
علیاف: مقصر اصلی سقوط هواپیما، فدراسیون روسیه است
رئیسجمهور آذربایجان به تحقیقات اولیه در مورد این حادثه و همچنین به دلایل مخالفت با تحقیق توسط کمیته هوانوردی بین دولتی اشاره کرد و گفت: من هنوز نمیخواهم همه اطلاعات مربوط به پرونده جنایی را افشا کنم، اما گزارش تحقیقات اولیه و نتایج آن به من ارائه شده است؛ اما با اطمینان میتوانم بگویم که مسئولیت کشته شدن شهروندان آذربایجان در این حادثه بر عهده نمایندگان فدراسیون روسیه است. ما خواستار اجرای عدالت، مجازات عاملان و شفافیت کامل هستیم. ارسال جعبه سیاه به برزیل نیز نشان میدهد که ما خواستار بیطرفی هستیم. من قبلاً در این باره پس از مراسم تشییعجنازه خدمه پرواز نیز صحبت کردهام. اگر ما در دقایق یا ساعات اول شاهد تلاش مقامات رسمی فدراسیون روسیه برای بررسی بیطرفانه این فاجعه بودیم، احتمالاً با باز کردن جعبه سیاه توسط کمیته هوانوردی بین دولتی موافقت میکردیم. ما دهها سال است که با این نهاد همکاری و روابط فعالی داشتهایم. این نهاد عمدتاً در کشورهای سابق اتحاد جماهیر شوروی در زمینه تحقیق در مورد سوانح هوایی فعالیت میکند؛ اما وقتی ما شاهد تلاش برای لاپوشانی این حادثه و نسبت دادن آن به پرندگان یا کپسول گاز بودیم، طبیعتاً هم من و هم جامعه آذربایجان به بیطرفی تحقیقات این نهاد مشکوک شدیم. در حال حاضر، روند رمزگشایی جعبه سیاه در حال انجام است. من مطمئن هستم که در آینده نزدیک نتایج اولیه را خواهیم دانست و همه چیز مشخص خواهد شد. تصویر کامل این فاجعه نیز روشن خواهد شد. البته، این موضوع در تحقیقات کامل در مورد این فاجعه و مجازات عاملان آن نقش مهمی خواهد داشت.
همدردی و حمایت از خانوادههای قربانیان و بازماندگان سانحه هوایی
علیاف در پایان سخنرانی خود در دیدار با خانوادههای قربانیان و بازماندگان سانحه هوایی، ضمن ابراز همدردی و حمایت از آنها، بر تعیین تکلیف این پرونده تأکید کرد و گفت: من شما را به اینجا دعوت کردم تا شخصاً این مدالهای عالی را به شما تقدیم کنم، دوباره به شما تسلیت بگویم و اعلام کنم که دولت آذربایجان همیشه در کنار شما خواهد بود. میخواهم به شما اطمینان دهم که در هر شرایطی، دولت قدرتمند آذربایجان حامی شما خواهد بود. به وزارت توسعه دیجیتال و حملونقل و همچنین به شرکت «خطوط هوایی آذربایجان» دستور داده شده است که به طور مرتب با شما در تماس باشند و مشکلات شما را به سرعت حل کنند. دوباره تسلیت من را بپذیرید و مطمئن باشید که ما این موضوع و این تحقیقات را تا پایان ادامه خواهیم داد.
انتهای پیام/