ضرورت تدوین سیاستهای توسعه اقتصادی بومی توسط کاندیداهای ریاست جمهوری
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، روح اله ایزدخواه در شانزدهمین نشست مجمع دانشگاهیان انقلاب اسلامی، بر ضرورت تدوین سیاستهای توسعهای اقتصادی بر پایه مدل بومی آن کشور تاکید کرد و گفت: هیچ کشوری در دنیا مدل واحد توسعه اقتصادی ندارد هر کشوری بنا بر مصالح، اهداف و جهت گیریهای خود باید الگوی توسعهای خود
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، روح اله ایزدخواه در شانزدهمین نشست مجمع دانشگاهیان انقلاب اسلامی، بر ضرورت تدوین سیاستهای توسعهای اقتصادی بر پایه مدل بومی آن کشور تاکید کرد و گفت: هیچ کشوری در دنیا مدل واحد توسعه اقتصادی ندارد هر کشوری بنا بر مصالح، اهداف و جهت گیریهای خود باید الگوی توسعهای خود را بسازد؛ لذا در حوزه اقتصادی اساس تقلید صرف از نسخههای دیگر کشورها کاری اشتباه بوده و است و در حوزه اقتصاد یک فرمول واحد جهانی وجود ندارد.
وی در ادامه تصریح کرد: ما گاهی از الگوی توسعهای شرق آسیا نام میبریم در حالی که در این الگو هم که ژاپن، کره جنوبی، مالزی، اندونزی، تایوان و … را داریم که هیچ یک از این کشورها از الگوی واحد توسعهای استفاده نکردند. حتی بین کره جنوبی که گفته میشود از ژاپن پیروی میکند تفاوتهای فاحشی بین آنها وجود دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی یادآور شد: هنوز این موضوع جا نیفتاده که باید سیاست گذاریهای اقتصادی را بر اساس الگوی خود تنظیم کنیم. هنوز افرادی هستند معتقدند دنیا این راه را رفته ما نیز باید پیگیری کنیم.
ایزدخواه تاکید کرد: کشور ما برای رشد شتابان کاملا آماده است همه چیز برای این رشد آماده است و خارجیها به این موضوع اذعان دارند. به طور مثال ۵۰ درصد کشور روسیه هنوز گاز ندارد از ایران برای توسعه زیرساختهای گاز کمک میخواستند تا تجربه بومی سازی خود را به آنها منتقل کنیم.
وی ادامه داد: اینکه ما هنوز در مشکلات اولیه اقتصادی نظیر تورم ۴۰ درصدی، بیکاری، شکاف نابرابریها و … مانده ایم به این دلیل نیست که کشور فقیر هستیم و مانده ایم. میتوانیم با فروش محصولات نفتی بسیاری از مشکلات را حل کنیم. این در حالی است که ما از سرمایه فروشی نان میخوریم نه از دانش و مهارت فروشی. این در حالی است که نروژ سالها پس از ایران به نفت رسید، اما مهندسی نفت را به دنیا میفروشد نه خود نفت را.
ایزدخواه افزود: چالشهای امروز کشور در حوزه اقتصادی اعم از ناترازی ها، کسری بودجه، انرژی و … به این دلیل است که با معلول میجنگیم و سیاستهای اقتصاد کلانی ما جنگیدن با معلول است. گاهی صورت مسئله را پاک میکنیم.
وی یادآور شد: مگر قرار است با منابع دولتی و عمومی کشور را اداره کنیم و با کسری بودجه مواجه میشویم. مگر مردم منابع ندارند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در انتخابات ریاست جمهوری امسال دو جریان فکری اقتصادی با یکدیگر رقابت میکنند، افزود: یک نگاه این است که معتقد است اساسا اقتصاد نسخه جهانی دارد ما نباید بیهوده شعار بدهیم فرمولهای اقتصادی واضح است که در نهایت خصوصی سازی شکل میگیرد که ما ۱۵ سال است آن را اجرا کردیم.
وی ادامه داد: جریان فوق در نهایت مسائل اقتصادی را فرعی مسائل سیاسی میدانند و باید در زنجیره جهانی حرکت کنیم تا ببینیم کجا ما را راه میدهند در حالی که همان زمان ئئوریهایی وجود داشت که عقب ماندگان میتوانند بر اساس آن عقب افتادگی خود را با صنایع پیشرفته جبران کنند.
ایزدخواه ادامه داد: نگاه دوم معتقد است ما فرصت، توانمندی، مزیت و قابلیت را داریم که میتوانیم در حوزه اقتصاد پیشران بوده که به جبهه سیاسی ما کمک کند. ما میتوانیم مزیتهای جدید را خلق کنیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: کارنامه نگاه تکنوکرات به اقتصاد سفید نیست که امروز بخواهند مدعی شوند. ما این تجربیات را طی ۳۰ سال اخیر دیدیم. در این مدت عمدتا مدار فکری اقتصاد دست این گروه فکری از افراد بوده است.
وی تاکید کرد: ما هنوز نتوانستیم نقشه راهی که دوستان تکنوکرات پس از جنگ طراحی کردند را تغییر بدهیم و در آن پازل حرکت میکنیم. اگر چه پیشرفتهایی مثل شکل گیری ۹ هزار شرکت دانش بنیان در کف میدان شکل گرفت، اما هژمونی اقتصادی همچنان در فضای تکنوکرات حرکت میکند و بدنه کارشناسی با این تغییر برنمی تابد.
ایزدخواه اظهار کرد: مردم باید بین دو نگرش فوق یکی را انتخاب کنند اینکه آیا نگاه تهدید محور و حداقلی به کشور داشته باشیم یا نگاهمان فرصت محور و درون زا باشد. اگر چه ما از وضع موجود دفاع نمیکنیم فرصت سوزی و کم کاری زیاد اتفاق افتاده است، اما این راهکار درستی نیست که منتظر نسخه دیگران باشیم و وارد مذاکره شویم.