شهادت رئیسی بازی خیلی از بازیگران سیاسی را بهم ریخت/ نگاهی به پشت پرده صف ثبت نام انتخابات و جشن تکلیف سیاسی! +فیلم
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: پس از شهادت ریاست جمهوری اسلامی، انتخابات زودهنگام پیش روی جامعه سیاسی ایران قرار گرفت. در این میان اما نقش جریان دانشجویی برای اینکه جانی مجدد به پیکر جمهوریت بدمد بسیار حائز اهمیت است. به همین منظور در میز گفتوگوی «شانزده آذر» ؛ (قسمت ۵۰) با
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: پس از شهادت ریاست جمهوری اسلامی، انتخابات زودهنگام پیش روی جامعه سیاسی ایران قرار گرفت. در این میان اما نقش جریان دانشجویی برای اینکه جانی مجدد به پیکر جمهوریت بدمد بسیار حائز اهمیت است.
به همین منظور در میز گفتوگوی «شانزده آذر» ؛ (قسمت ۵۰) با هدف بررسی راهبردهای جریان دانشجویی با سیدمهدی سیدی، معاون سیاستورزی بسیج دانشجویی به بحث نشستیم.
سیدی در ابتدا در پاسخ به علت اصلی تعدد افراد ثبت نام کننده در انتخابات گفت: تغییر استراتژی جدی ایجاد شده ناشی از این است که جریانات سیاسی برای یک سال آینده برنامه داشتند و باید تصمیم میگرفتند که آیا میخواهند ۴ سال دیگر فضای سیاسی کشور را رها بکنند، گوشه رینگ نشسته و در اذهان فراموش شده یا خودشان را دوباره در فضای گفتمانی احیا بکنند.
وی افزود: امروز بهواسطه تثبیت قدرت و فضای سیاسی در ۴۵ سال گذشته و بعد از تمام صحنهآراییهای ۱۴۰۱ که دیدند نمیتوان در مقابل جمهوری اسلامی ایستاد، همه بازیگران سیاسی به این نتیجه رسیدند که تنها راه اثرگذاری بر فضای حکمرانی جمهوری اسلامی انتخابات است.
سیدی گفت: بخشی از سیاستمداران در دورهای از زندگی خود هستند که اگر این دوره را هم از دست بدهند عملا نقطه پایان خیلی بدی برای عمر سیاسی آنهاست برای همین با ریسک بالا میخواهند دوباره شانس خود را روی میز انتخابات امتحان کنند.
افرادی که در زمان تحریمها کنار مردم نبودند، نگران بازی سیاسی خودشان هستند نه آینده ایران
سیدی بیان کرد: یک شاخص خوب برای اینکه ببینیم افراد نگران آینده ایران هستند یا آینده سیاسی خودشان این است که آیا افراد در بزنگاهها که باید هزینه بدهند و تصمیمی بگیرند که در راستای منافع ملی است هرچند به ضرر منفعت شخصی باشد، چه تصمیمی گرفتند!
وی ادامه داد: اینکه در انتخابات ۱۴۰۲ پای صندوق رای نیایند و جریانی را به عدم مشارکت ترغیب کردند، آیا در راستای منافع مردم ایران بوده است یا برای احیای بدنه خودشان در فضای سیاسی؟
سیدی گفت: برخی افراد زمانی که آمریکاییها در ۱۲ سال گذشته شدیدترین تحریمها را علیه ملت ایران وضع کردند حتی یک موضعگیری ساده نکردند و یا در قضایای اخیر فلسطین صرفا نگاه کردند؛ اینها نگران آینده ایران هستند و هویت مشترکی با ملت تعریف میکنند یا نگران نقشه و بازی سیاسی خودشان؟
عوامل افزاینده و کاهنده مشارکت در انتخابات چیست؟
سیدی توضیح داد: مردم میگوند اگر نمیشود در جایگاه مجلس و ریاست جمهوری کاری کرد، چرا ما و خودشان را سر کار میگذارند و چرا وارد صحنه انتخابات میشوند؟! برخی از عدم مشارکت به دلیل کنشگری سیاستمدارانی است که از دل همین صندوق رای آوردند و بعد گفتند کاری دستشان نیست و یکی از نامزدها ادعا کرد نمیتواند مسئول دفترش را عوض کند.
وی گفت: اگر صرفا معیشت باعث کاهش مشارکت بود ما باید با در نظر گرفتن قلهی تورمی شاهد سقوط مشارکت بودیم، اما ادبیات نا امیدی از طرف کسانی که سر کار هستند و برای فرار از مسئولیت است مردم را نا امید کرده و مشارکت را کم میکند. وقتی هیچ ایدهای برای کشورداری نداریم و مثلا بحث اقتصادی را سیاسی میکنیم؛ از آب خوردن تا هواپیمایی را به راه حلی که جواب نمیدهد وصل کرده و به جز این مسیر راه دیگری برای حل مشکلات کشور نیست، یعنی مسیری وجود ندارد!
سیدی افزود: اگر این مسیرها ترسیم شود و برای مردم مشخص شود بن بست نداریم و آدمهایی هستند که میتوانند، امید و مشارکت زنده میشود.
چالشهای اجتماعی رایساز یا ارائه راهکار؟
سیدی با بیان اینکه وقتی نامزدها کارنامه مشخص و حرف جدی ندارند سراغ چالشهای اجتماعی رایساز میروند و نه راهکار برای مسائل اصلی اقتصادی، توضیح داد: دیگر نمیشود با مدل ۹۶ و ۹۲ رای آورد، چون مردم این حرفها را باور نمیکنند. تجربه سیاسی مردم جلو رفته و باید واقعیتها را با مردم در میان بگذاریم.
وی گفت: با روی کار آمدن هیچکس قرار نیست در یک شب کشور گل و بلبل شود. مسئله این است که روندهای کشور دارد به سمت حل مسئله و رشد اقتصادی پیش میرود. آن امیدواری که در صد روز میشود خیلی اتفاقات را رقم زد، از بین رفت، چون عملا اتفاقی رخ نداد و چرخ زندگی نچرخید.
اجماع نامزدها و مسئله مشارکت
سیدی با بیان اینکه به نظر من اجماع نامزدهای یک جبهه به نفع مشارکت نیست، بیان کرد: از طرفی دو فرد سیاستمدار با ویژگیهای خاص خودشان است که نقاط ضعف و قوتی دارد که قابل جمع نیست و نمیشود نقاط اشتراکی زیادی را برای این دو فرد در نظر گرفت.
وی گفت: ممکن است رئیس جمهوری با رای بالا در انتخابات در دور دوم داشته باشیم، اما چیدن انتخابات در دور اول طوری که انتخاب مردم محدود شود را به نفع مشارکت نمیدانم و نه به نفع سلایق سیاسی و نه به نفع خود سیاستمداران.
سیدی افزود: وقتی حرف از اجماع میزنیم بخشی از کنشگرانی که حاضرند برای یک فرد تبلیغات کنند، عملا دچار سرخوردگی میشوند و اگر رای هم بدهند، اما در ستاد آن نامزد سینه نمیزنند.
سیدی گفت: امیداوریم هر کدام از جریانات سیاسی به این بلوغ رسیده باشند که وزن خودشان را در صحنه مشخص کنند و کنشگری خاص خودشان را داشته باشند.
سیدی درباره صف ثبت نام در انتخابات گفت: بخشی از افرادی که ثبت نام کردند حتی در جریانات سیاسی حضور نداشتند و در انتخابات مجلس قبلی شکست خوردند. این تصور غلط وجود دارد که اگر صرفا داوطلب ریاست جمهوری باشند، همان نامزد بودن یک اعتباری را ایجاد میکند و همان روز اول میدانستند صلاحیتشان احراز نمیشود، چون نمایندگی یک شهرستان را هنوز نتوانستند انجام دهند.
وی افزود: برخی از افراد در فضای فشار آوردن و سهمخواهی ثبت نام کردند. از بین داوطلبان وزیری در این کشور داشتیم که کارنامهاش تقریبا هیچ است! برخی هم به امید رد صلاحیت و انصراف دادن، به فکر فردای انتخابات و موقعیت رایزنی هستند.
سیدی گفت: رفتار صحیح سیاسی این است که خط مشی خودمان برای آینده کشور را تبیین کرده و پای آن بایستیم. در این حالت دیگر به فضای تخریبی در انتخابات نیست.
چیزی که روزهای آینده از برخی نامزدها خواهیم دید یک کشکول است!
سیدی گفت: یک کشکول از مجموعهای از ایدهها که هیچ نسبت مشخصی در حوزههای مختلف با هم ندارند را شاهدیم که سیاست اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آن با هم هماهنگ نیست.
وی افزود: نمیشود در یک حوزه سیاستهای انقباضی داشت و در حوزه دیگر سیاست انبساطی، یعنی روی زمین نسبتی با همدیگر برای اجرا ندارند.
فیلم کامل برنامه