سید عباس صالحی و مسیری که پیش رو دارد
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سیدعباس صالحی گزینه پیشنهادی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز گذشته در صحن علنی مجلس به سخنرانی پرداخت، نام صالحی با وجود کش و قوسهای فراوان و انصراف چندباره وی از گزینه پیشنهادی برای این وزارتخانه از همان ابتدا در کنار گزینههای دیگری چون حسین انتظامی، رسول جعفریان، احمد
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سیدعباس صالحی گزینه پیشنهادی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز گذشته در صحن علنی مجلس به سخنرانی پرداخت، نام صالحی با وجود کش و قوسهای فراوان و انصراف چندباره وی از گزینه پیشنهادی برای این وزارتخانه از همان ابتدا در کنار گزینههای دیگری چون حسین انتظامی، رسول جعفریان، احمد مسجد جامعی و … مطرح بود و در حالکه تقریبا همه از حضور او قطع امید کرده بودند، در نهایت این پیشنهاد را پذیرفت.
سیدعباس صالحی در دولت یازدهم به معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شد و در 28 مهر 1395 بعد از استعفای وزیر وقت فرهنگ به سرپرستی این وزارتخانه منصوب و در 17 مرداد 1396 از سوی حسن روحانی بهعنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و توانست از مجلس رای اعتماد بگیرد.
وی از 18 خرداد 1401 از سوی مقام معظم رهبری بهعنوان نماینده ولیفقیه در موسسه اطلاعات و روزنامه اطلاعات و مدیرمسئول این روزنامه منصوب شد.
صالحی: باید راهبردهای مناسب با تغییرات اجتماعی را پیدا کنیم
سیدعباس صالحی شریعتی متولد 1342 در مشهد و دارای تحصیلات دکترای فلسفه است؛ وی دروس مقدماتی را در مدرسه موسوینژاد و دروس سطح را در خدمت حججاسلام صالحی، مدرسی و فلسفی گذراند، در حوزه علمیه قم از دروس آیتالله وحید خراسانی بهرهمند شد، همچنین در مباحث فلسفی از ابراهیمی دینانی، انصاری شیرازی و حسنزاده آملی بهره برده است.
سردبیری مجله حوزه، مسئول دفتر تبلیغات اسلامی خراسان، عضو هیئت مدیره و عضو هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی، مدیرمسئول نشریه پژوهشهای قرآنی، مدیر مسئولی و سردبیری نشریه «پگاه»، موسس سایت «دین آنلاین» و… از دیگر سمتهای اجرایی و علمی سیدعباس صالحی بوده است.
پیشتر اشاره شد که صالحی در دولت یازدهم سکان معاونت فرهنگی وزارت ارشاد را در دست داشت، معاونتی که در ابتدای تحویل بالغ بر 60 میلیارد تومان بدهی داشت. او پس از تغییر دو وزیر در کابینه روحانی، در حالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تحویل گرفت که کارنامهای قابل قبول از خود در معاونت فرهنگی برجای گذاشته بود.
اما سیدعباس صالحی به لحاظ شخصیتی چندین ویژگی دارد، اول اینکه صالحی را نه میتوان اصلاحطلب دانست و نه اصولگرا، او مشی خاص خود را در برخورد با مسائل دارد، دوم اینکه صالحی روابط خوبی با مراجع دارد و از این منظر چالشهایی که ممکن است، میان مسائل فرهنگی کشور و مراجع پیش آید، تا اندازه قابل توجهی قابل رفع است، صالحی حساسیتبرانگیز سخن نمیگوید، او اهل گفتمان منطقی است و تلاش میکند مشکلات را با گفتوگو و تعامل حل کند. از همه مهمتر اینکه صالحی از افراد مورد وثوق رهبر انقلاب است و از این منظر میتوان به خط مشی فرهنگی که در دوره او در وزارت ارشاد پی گرفته میشود، نسبتا مطمئن بود.
واقعیت این است که اگرچه سیدعباس صالحی چهره محبوبی برای اهل فرهنگ به شمار میرود، اما راه دشواری پیش رو دارد، او معتقد است که با همافزایی با دستگاههای فرهنگی کشور و گفتوگو و تعامل پیشبرد امور ممکن خواهد بود. صالحی گفتوگو را راهحل رسیدن به نقطه نهایی میداند و بهبود فضای کسب و کار در حوزه فرهنگ و هنر، تحکیم حقوق مادی و معنوی اصحاب فرهنگ و هنر و گسترش حضور در ارتباطات فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی ایران را در دوره مدیریت قبلیاش بر وزارت فرهنگ در دستور کار خود قرار داده بود، در برخی به شدت موفق و در برخی ناموفق بود.
او روز گذشته در سخنرانیاش در مجلس شورای اسلامی ایده تشکیل دولت چهاردهم بر محور وفاق ملی را مهمترین بارزه تفاوت دولت چهاردهم از دولتهای قبل دانست و عنوان کرد که نظریه دولت وفاق ملی هم در فضای عملی و هم در فضای نظری باید در دو سطح نظام حکمرانی و رابطه دولت و ملت استمرار پیدا کند.
وی در ادامه به دغدغههای جدی در زمینه کاهش فزاینده و مخاطرهآمیز سرمایه اجتماعی نسبت به نظام حکمرانی و دولت، گسستهای نسلی و جنسیتی، فاصله گروههای مرجع و از جمله پیشکسوتان و اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه با دولت و ارکان حکمرانی اشاره کرد.
صالحی وزارت فرهنگ و ارشاد را پیشران در تحکیم وفاق دولت و ملت دانست و گفت که در سایه نگرشهای رهبر انقلاب و با راهنمایی مراجع و استفاده از ظرفیت نخبگان و اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه تلاش خواهم کرد که در دولت چهاردهم در این حوزه مهم و کانونی یعنی وفاق ملی در سطح دولت و ملت موثر و سهیم باشند.
وی به تحولات رخ داده در جامعه ایران از جمله افزایش سطح تحصیلات، جهشهای رخ داده در حوزه زنان، تحول در حوزه مصرف فرهنگی و نوع و میزان مصرف فرهنگی،اشاره کرد، تغییراتی که الزام میآورد که برنامهریزیها متناسب با آن باشد.
وزیر پیشنهادی فرهنگ در ادامه صحبتهای خود با اشاره به تغییرات رخ داده دیگر در جامعه ایرانی طی ده سال اخیر، گفت که مصرف و مسیر فرهنگی تغییرات قابل توجهی پیدا کرده است.
ورود دوباره سیدعباس صالحی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از مدتها مذاکره و کشمکش برای راضی کردن وی، موافقان و مخالفانی در میان اهل فرهنگ داشت، موافقان با اتکا به روحیه اخلاقمدارانه صالحی ورود او به حوزه فرهنگ را موجب حفظ آرامش در این حوزه و دنبال کردن اهداف و برنامهها بدور از هیاهو میدانند.تشکلهای مختلفی در حوزه چاپ و نشر در روزهای گذشته از عباس صالحی حمایت کردهاند.
اما مخالفانش معتقدند که صالحی در دوره وزارت پیشین خود عملکرد چندان موفقی نداشته است، روحیه تعاملی وی موجب شده بود که کمتر برخورد قاطع از او دیده شود و وزارت ارشاد امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به تغییرات اساسی و قاطعیت در امور دارد.
صالحی که در سخنرانی خود اشاره کرد که در پرتو عنایت و نگرشهای جامع و راهبردی مقام معظم رهبری کار در حوزه فرهنگ را آغاز خواهد کرد، دغدغههای رهبری در حوزه فرهنگ را به چند دسته تقسیم کرده و میگوید: رهبر معظم انقلاب از دو زاویه طبعاً نگاهشان در حوزه فرهنگ اهمیت دارد، یک زاویه جایگاه رسمی ایشان است، به اعتبار شخصیتی که به عنوان ولی فقیه سیاستهای جمهوری اسلامی در همه حوزه ها از جمله فرهنگ مسئولیت و نگرش هایی دارند و به تبع چون انقلاب اسلامی ما انقلابی است که هویت فرهنگی داشته، ولی فقیه چه در زمان امام و چه در زمان حضرت ایشان، مسئولیتهای مضاعفی در تبیین و پیگیری این سیاستهای کلی دارد. اما در کنار این مسئله ایشان به عنوان یک شخصیت فرهنگی و آشنا و مسلط به حوزههای مختلف از حیطههای فرهنگی هم تعلق خاطر دارند، به همین دلیل پیگیری دیدگاهها و نظرات ایشان اهمیتی مضاعف پیدا میکند.
انتظار این است که، سیدعباس صالحی رای اعتماد را از مجلس شورای اسلامی خواهد گرفت و از هفته آینده در ساختمان بهارستان کار خود را آغاز خواهد کرد، باید دید نگاه گفتوگو محور صالحی و تلاشش برای استفاده حداکثری از نخبگان فرهنگ و رسانه برای حوزه پرچالش فرهنگ پاسخگو خواهد بود یا نه؟
انتهای پیام/