سرمایهگذاری در صنایع با فناوری بالا عامل ایجاد ارزش افزوده در مس
رئیس انجمن مس ایران گفت: هر قدر به جای تولید محصولات عمومی در صنعت مس به سمت تولید محصولات با فناوری بالا حرکت کنیم ارزش افزوده چندبرابری نصیب کشور نصیب میشود. آقای بهرام شکوری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما درباره چشم انداز مس در افق ۱۴۰۴ افزود: یکی از
رئیس انجمن مس ایران گفت: هر قدر به جای تولید محصولات عمومی در صنعت مس به سمت تولید محصولات با فناوری بالا حرکت کنیم ارزش افزوده چندبرابری نصیب کشور نصیب میشود.
وی گفت: با اکتشافات سطحی که تاکنون در کشور ما صورت گرفته، توانسته ایم ۱۲ معدن در تراز جهانی کشف کنیم که یک بخش عمدهای از این معادن به غیر از سرب و روی و طلا در حوزه مس است.
رئیس انجمن مس ایران با بیان اینکه با توجه به اکتشافاتی که تاکنون صورت گرفته، ۶۵ میلیون تن فلز محتوا از مس داریم افزود: اگر اکتشافات خود را توسعه بدهیم میزان ذخایر ما افزایش خواهد یافت و ما را در دنیا جزو کشورهای با ذخیره بالای مس قرار میدهد.
وی گفت: به هر حال متوسط جهانی این است که ۳ تا ۵ درصد از ذخایر مان را در چرخه تولید قرار دهیم، این موضوع درباره مس بالای ۲ تا ۲ و نیم درصد است، اما متاسفانه در کشور ما زیر نیم درصد از ذخایر به چرخه تولید رسیده که نیاز است از متوسط جهانی تبعیت کنیم و حداقل سه درصد از ذخایر خود را به چرخه تولید بیاوریم که این اقدام میتواند ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند و اشتغال و ارز آوری برای کشور به همراه داشته باشد.
رئیس انجمن مس ایران افزود: امروز ۳۲۰ هزار تن کاتد مسی که در کشور تولید میشود، حدود ۳ میلیارد دلار ارز آوری برای کشور به همراه دارد که با سرمایه گذاری در این زنجیره میتوانیم این ارز آوری را به بالای ده میلیارد دلار افزایش بدهیم.
وی گفت: اکنون در طرح کیمیا تولید یک میلیون تنی کاتد مس مطابق با برنامه هفتم مد نظر قرار گرفته است که براساس این طرح ما باید بتوانیم ذخایر خود را درست مدیریت کنیم و تولید خود را مطابق با متوسط جهانی انجام بدهیم.
شکوری با بیان اینکه البته در طرح کیمیا، یک میلیون تن کاتد مس برای شرکت ملی مس به عنوان بزرگترین تولید کننده در نظر گرفته شده است افزود: در کنار شرکت ملی مس، بخش خصوصی وجود دارد که ۲۰۰ هزار تن نیز برای فعالان بخش خصوصی مد نظر است که در واقع اهداف نهایی این طرح، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن تولید کاتد مس است.
وی گفت: اگر ما بخواهیم زنجیره تولید را ادامه بدهیم که به صلاح کشور همین است، باید به سمت سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی به ویژه سرمایه گذاری در صنایع ”های تک“ یا فناوری بالا برویم.
رئیس انجمن مس ایران افزود: با توجه به روندی که در دنیا وجود دارد، به ویژه در اتحادیه اروپا جهت گیریها به این سمت است که از سوختهای فسیلی منفک شوند و به نوآوری روی بیاورند و کربن کمتری را تولید کنند در این بین، مس، یکی از فلزات بسیار موثر و مفید در حوزه فناوریهای جدید است.
شکوری افزود: بنابراین تا سال ۲۰۵۰ تولید مس باید ۴ برابر شود و بتواند تقاضای حوزه مس را پاسخ بدهد که در واقع این اتفاق در حوزه مس، در کشور ما هم باید بیفتد که نخستین اقدام در این حوزه افزایش تولید از ۳۲۰ هزار تن به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کاتد مس است که با طرح کیمیا در کشور کلید خورد.
وی گفت: امیدواریم با الزاماتی که دولت و حاکمیت ایجاد میکنند، موانع را از سرراه فعالان این حوزه بر دارند تا یک بخش عمدهای از تولید یک میلیون و دویست هزار تن کاتد مس در برنامه هفتم محقق شود.
رئیس انجمن مس ایران درباره مازاد بر نیاز تولید داخل کاتد مس اشاره کرد و افزود: اگر نخواهیم در واقع به سمت سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی برویم، طبیعی است بیشترین سودی که در زنجیره وجود دارد در کنسانتره مس است.
وی ادامه داد: در نتیجه اگر نمیخواهیم به سمت صنایع با فناوریهای بالا بریم و یا صنایع پایین دست را در کشور تقویت کنیم و قصدمان صادرات این محصول به صورت کاتد مس است، به نظرم اگر کنسانتره تولید و صادر کنیم، سود بیشتری نصیب کشور میشود.
شکوری گفت: البته اکنون در صنایع پایین دستی، ظرفیت بالای ۷۰۰ هزار تنی را در کشور داریم که میتواند از کاتد مس استفاده کند، اما طبیعی است که بیشترین مصرف ما در صنایع پایین دستی در تولید سیم و کابل و لوله مسی و صنایع مشابه آن است که به نظرم خیلی ارزش افزوده بیشتری ایجاد نمیکند.
وی افزود: هرچه ما بتوانیم به سمت کالاهای مصرفی نهایی برویم و در انتهای زنجیره محصولی تولید کنیم که مس پایه باشد به طور مسلم ارزش افزوده بیشتری برای کشور دارد.
رئیس انجمن مس ایران گفت: اکنون در شیرآلات از برنج و مس هم استفاده میکنند، اما اینکه از این مس در صنایع با فناوریهای نوین استفاده کنیم که ارزش افزوده بالاتری را دارد هم در جهت اشتغال، هم در جهت تولید و هم در جهت ارز آوری برای کشور میتواند بسیار مفید باشد.