سجادپور: ساده‌سازی و سوءبرداشت در روابط ایران با اروپا و آمریکا آسیب‌زاست

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، «محمد کاظم سجادپور» استاد دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه در پنل《 ایران و قدرت‌های بزرگ》که در چارچوب برگزاری نخستین «کنفرانس بین‌المللی مطالعات آمریکا و اروپا» از صبح امروز آغاز به کار کرد، درباره پویایی روابط ایران، اروپا و ایالات متحده آمریکا گفت: چگونگی ارتباط این مثلث استراتژیک

کد خبر : 230325
تاریخ انتشار : دوشنبه 9 ژوئن 2025 - 14:20
سجادپور: ساده‌سازی و سوءبرداشت در روابط ایران با اروپا و آمریکا آسیب‌زاست



به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، «محمد کاظم سجادپور» استاد دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه در پنل《 ایران و قدرت‌های بزرگ》که در چارچوب برگزاری نخستین «کنفرانس بین‌المللی مطالعات آمریکا و اروپا» از صبح امروز آغاز به کار کرد، درباره پویایی روابط ایران، اروپا و ایالات متحده آمریکا گفت: چگونگی ارتباط این مثلث استراتژیک ایران، اروپا و آمریکا، خود مسئله‌ای استراتژیک است؛ چرا که در قلب تمام مباحث این سه‌ضلع، مسئله امنیت، استراتژی، نگرش‌ها، تهدیدات و کنش‌های استراتژیک قرار دارد. یعنی صرفاً با یک رابطه ساده طرف نیستیم، بلکه با مسائلی عمیق مانند جنگ و صلح، تنازع و رقابت مواجهیم. در همین خصوص، یک چارچوب تحلیلی وجود دارد: ۱-اهمیت این مثلث؛ ۲-بنیادهایی که می‌تواند به ما در فهم تفاوت‌ها و اشتراکات این اضلاع کمک کند، به‌ویژه در نسبت با ایران. ۳-جهت‌های سیاست‌گذاری.

استاد روابط بین‌الملل دانشگاه با بیان اینکه برداشت‌های متعددی که درباره روابط آمریکا و اروپا و ایران وجود دارد، گفت: یکی از این برداشت‌ها این است که اروپا دنباله‌روی آمریکا است. این برداشت، اکنون در حال مسلط شدن است، اما در واقع با نوعی ساده‌سازی همراه است و ناشی از عدم شناخت دقیق ماهیت اروپا و آمریکا است. سوءبرداشت دیگری نیز وجود دارد و آن، تصور اختلافات شدید میان آمریکا و اروپاست؛ به گونه‌ای که این دو را می‌توان دو موجود کاملاً متفاوت در نظر گرفت و حتی از آن‌ها علیه یکدیگر استفاده کرد. در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، پس از انقلاب، گاهی چنین نگاهی وجود داشته و تلاش شده از اروپا در برابر آمریکا استفاده شود. البته در برخی موارد این نگاه کار کرده است اما اگر این دو را به‌کلی به‌صورت موجوداتی متضاد و قابل بازی گرفتن در برابر هم ببینیم، دچار سوءبرداشتی شده‌ایم که با واقعیت منطبق نیست. بنابراین ضروری است که این روابط را آنگونه که واقعاً هستند، ببینیم؛ چرا که تحلیل سنگین و جدی می‌طلبد.

سجادپور با تاکید بر اینکه درک روابط بین‌المللی کنونی بدون تاریخ ممکن نیست، گفت: اگر کسی صرفاً بخواهد دنیا را از زاویه پیچیدگی‌های امروز و تحولات به‌روز بفهمد، اما پشتوانه تاریخی نداشته باشد، در فهم موضوعات دچار خطا می‌شود. در سال‌های گذشته، یکی از بزرگ‌ترین مسائل سیاست خارجی ایران، رابطه با قدرت‌های بزرگ بوده، از جمله روسیه که خود یک قدرت اروپایی محسوب می‌شود. اگر به مسئله رابطه ما با اروپا نگاه کنید، می‌بینید که این یک موضوع جدی و تاریخی است. از یک سو می‌توان گفت آمریکا ادامه اروپا است، اما از سوی دیگر عین اروپا نیست.

وی ادامه داد: در دوره قاجار، خستگی استراتژیک ایران از مداخلات بیش از حد روس و انگلیس باعث شد ایران در عهد ناصری به‌سوی آمریکا به‌عنوان یک قدرت نوظهور متمایل شود. ناصرالدین‌شاه آمریکا را شناسایی می‌کند و از آن زمان این ذهنیت در ایران شکل می‌گیرد که چگونه می‌توان از یک نیرو برای مهار نیروی دیگر استفاده کرد. اکنون که بحث بر سر اروپا و آمریکاست، و به قول خود واژه آمریکایی‌ها، در حال «بازی» هستیم، به‌نظرم هرکدام از این موضوعات ظرفیت بسیار بیشتری برای بحث و بررسی دارند.

به گزارش ایرنا، اولین کنفرانس بین‌المللی مطالعات آمریکا و اروپا صبح امروز با حضور و سخنرانی محمدجواد ظریف وزیر پیشین امور خارجه، مهدی سنایی معاون سیاسی رئیس‌جمهور، در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران آغاز شد. این نشست روزهای ۱۹ و ۲۰ خرداد با حضور اساتید، اندیشمندان و تحلیلگرانی از ایران کشورهای مختلف برگزار می‌شود. در این کنفرانس تحولات حوزه اروپا و آمریکا و روابط آن‌ها با ایران مورد بررسی قرار می‌گیرد. پنل《 ایران و قدرت‌های بزرگ》به مدیریت جهانگیر کرمی استاد دانشگاه با حضور سجادپور، الهه کولایی، عباس ملکی، نوذر شفیعی اساتید روابط بین‌الملل دانشگاه بعدازظهر امروز برگزار شد.

این خبر تکمیل می‌شود



منبع

برچسب ها :

ناموجود