به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، مسعود پزشکیان رئیس جمهور اسلامی ایران پنجشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳ و به دعوت همتای خود عازم دوشنبه پایتخت تاجیکستان خواهد شد. رئیس جمهوری پیش از این در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان دیدار کرده بود. رئیسجمهور تاجیکستان همچنین از جمله روسای جمهوری بود که در مراسم تحلیف پزشکیان نیز حضور داشت. پزشکیان در دیدار با همتای خود در نیویورک روابط دو کشور را ممتاز و متکی بر پیوندهای عمیق تاریخی و خویشاوندی توصیف و تصریح کرد: ما خواهان توسعه و گسترش تعاملات و ارتباطات علمی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی با تاجیکستان هستیم.
علیرضا حقیقیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان در گفت وگو با ایرنا با اشاره به اهمیت سفرِ پیشروی رئیس جمهور به تاجیکستان، با بیان اینکه این کشور به عنوان کشوری دوست، همزبان و هم فرهنگ، با وجود اشتراکات فراوان تاریخی تمدنی و دینی، جایگاه مهمی در سیاست خارجی ایران دارد، گفت: انتخاب تاجیکستان به عنوان مقصد اولین سفر رسمی دوجانبه رئیس جمهور به منطقه اوراسیا، نشان دهنده جایگاه کشور ممتاز تاجیکستان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: روابط و همکاریهای دو کشور اکنون در همه زمینه ها در سطوح دوجانبه، منطقه ای و بین المللی بسیار خوب قرار دارد و این روند رو به گسترش است و سفر رئیس جمهور به تاجیکستان می تواند این روند را تسریع کند.
حقیقیان در پاسخ به این سوال که اهداف سفر رئیسجمهور به دوشنبه چیست، با بیان اینکه سفر رسمی و دولتی رئیس جمهور با دعوت امامعلی رحمان صورت خواهد گرفت، گفت: با هماهنگی های به عمل آمده میان دستگاه های مختلف دو کشور قرار است اسناد مهم همکاری در زمینه های مختلف فرهنگی، علمی، اقتصادی، صنعتی … به امضای طرفین برسد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان در تشریح برنامههای سفر رئیس جمهور نیز گفت: از برنامه های تنظیم شده برای این سفر می توان به برگزاری همایش مشترک تجاری، سرمایه گذاری و گردشگری با مشارکت بیش از ٣٠٠ نفر از فعالین اقتصادی و سرمایه گذاران ایرانی و تاجیکستانی در راستای افزایش همکاری ها و مبادلات اقتصادی و تجاری اشاره کرد. به علاوه نشست علمی و شب شعر با همکاری آکادمی علوم و اتفاق نویسندگان و با مشارکت ادبا شعرا و دانشمندان ایرانی و تاجیک در حاشیه سفر رئیس جمهور برگزار خواهد شد.
حقیقیان افزود: بازگشایی پژوهشگاه زبان و ادب فارسی از دیگر برنامه های جانبی سفر رئیس جمهور است. همچنین دیدار رئیسجمهور با ایرانیان مقیم تاجیکستان از دیگر برنامه ها است.
وی همچنین درخصوص حجم تبادلات مالی بین تهران و دوشنبه گفت: حجم تجارت خارجی میان دو کشور در سه سال اخیر پنج برابر شده و برای افزایش چشمگیر آن در آینده نزدیک برنامه ریزی و هدف گذاری شده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان ادامه داد: همچنین در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، شرکت های توانمند ایران در پروژه های کلان تاجیکستان مانند پروژه احداث سد و نیروگاه برق آبی راغون – سنگ توده ۲ – تونل استقلال (انزاب) مشارکت و همکاری های گسترده داشته و دارند. در زمینه خدمات بهداشتی – پزشکی – درمانی همکاریهای گسترده ای میان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور با وزارت تندرستی تاجیکستان به انجام رسیده است.
حقیقیان افزود: تعداد زیادی از تیم ها و گروههای تخصصی برای آموزش طرف تاجیکی به تاجیکستان اعزام شده اند و یا بالعکس پزشکان تاجیکی پرستاران و کارآموزان حوزه بهداشت و درمان برای آموزش و تبادل دانش و تجربیات به ایران سفر کرده اند. همکاری های دو کشور به این حوزه ها محدود نمی شود و در بخش ترانزیت و حمل و نقل، آموزش فنی و حرفه ای، همکاری ها در زمینه ژنتیک و زیست فناوری، معدن، مناطق آزاد تجاری و … از دیگر زمینه هایی است که تبادل اطلاعات و دانش در حال انتقال است.