تولید قارچ محصولی با مزیت چندجانبه

ایسنا/زنجان پرورش قارچ یکی از شغل‌های مورد توجه ابهری‌ها است، به طوری که شهرستان ابهر رتبه اول تولید قارچ در استان زنجان را به خود اختصاص داده است. طی سال‌های اخیر در حوزه کشاورزی یکی از موضوعاتی که مورد توجه قرار گرفته، تولید و پرورش قارچ است. در گذشته‌های نه چندان دور شاهد بودیم که

کد خبر : 3274
تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۶:۰۵


ایسنا/زنجان پرورش قارچ یکی از شغل‌های مورد توجه ابهری‌ها است، به طوری که شهرستان ابهر رتبه اول تولید قارچ در استان زنجان را به خود اختصاص داده است.

طی سال‌های اخیر در حوزه کشاورزی یکی از موضوعاتی که مورد توجه قرار گرفته، تولید و پرورش قارچ است. در گذشته‌های نه چندان دور شاهد بودیم که قارچ را فقط از مراتع و جنگل‌ها به صورت فصلی جمع‌آوری و در بازارهای فروش عرضه می‌کردند اما امروز شاهد رشد صنعت پرورش این محصول در کارگاه‌های صنعتی هستیم که همین موضوع سبب شده مردم در همه فصول به این محصول پرخاصیت دسترسی داشته باشند.

قارچ به عنوان منبعی غنی از پروتئین، نقش مهمی در تامین نیازهای غذایی جامعه دارد. مصرف قارچ خوراکی برای بهبود وضعیت سلامتی بسیار مفید است، زیرا این محصول حاوی ویتامین‌های گروه B، ویتامین D، پروتئین، فیبر، آهن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. به همین علت تولید قارچ سهم بسزایی در تامین پروتئین مورد نیاز مردم ایفا کرده و به ارتقای سلامت و امنیت غذایی کمک می‌کند.

تولید قارچ محصولی با مزیت چندجانبه

توجه به پرورش قارچ گامی مثبت در اشتغال‌زایی

توجه به پرورش قارچ، می‌تواند گامی مثبت و رو به جلو در زمینه تولید و اشتغال در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به سال جهش تولید با مشارکت مردم مزین شده است نیز، باشد؛ از مهم‌ترین مزایای کشت و پرورش قارچ علاوه بر ایجاد اشتغال، می‌توان به نیاز به فضا و سرمایه‌ کم، زودبازدهی محصول، راندمان بیولوژیکی بالا، امکان کشت در هر آب و هوایی، امکان تهیه مواد اولیه در داخل کشور اشاره کرد. همچنین پرورش قارچ خوراکی به دلیل سرعت بالای رشد، عدم نیاز به فضای بسیار بزرگ، امکان تولید در هر فصل سال و درآمدزایی مناسب برای کشاورزان، از اهمیت بالایی برخوردار است.

توسعه صنعت پرورش قارچ خوراکی با توجه به اهمیت آن از لحاظ تامین پروتئین و استفاده مستقیم از ضایعات کشاورزی و دامپروری که در کشور ایران به فراوانی تولید می‌شوند و همچنین از حیث اشتغال‌زایی بسیار ضروری است، قارچ‌های خوراکی در حالی که هیچ ضایعاتی ندارند از بزرگترین و باصرفه‌ترین تولیدکنندگان پروتئین از لحاظ هزینه، سطح و دوره زمانی تولید محسوب می‌شوند.

تولید قارچ محصولی با مزیت چندجانبه

نقش موثر حمایت از تولیدکنندگان قارچ در تامین امنیت غذایی

با توجه به موارد بیان شده بدون شک ترویج فرهنگ استفاده از این پروتئین گیاهی و حمایت از تولیدکنندگان قارچ می‌تواند در تولید مواد غذایی سالم مردم نقش اساسی داشته باشد، با حمایت‌های لازم از جوانان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی و صنایع غذایی، ایران می‌تواند به یکی از قطب‌های صادرکننده قارچ در دنیا مطرح شود.

در استان زنجان نیز مانند سراسر کشور پرورش قارچ مورد توجه تولیدکنندگان قرار دارد که در این بین استقبال از تولید این محصول در ابهر نیز بالاست که در همین رابطه حسن مولایی رئیس جهادکشاورری ابهر به خبرنگار ایسنا، می‌گوید: میزان تولید قارچ در کشور ۱۷۵ هزار تن و میزان تولید قارچ در شهرستان ابهر حدود ۵۰۰ تن است که این میزان قارچ در ۲ واحد صنعتی فعال و ۴ واحد کوچک و خانگی که در امر تولید پرورش قارچ خوراکی فعالیت دارند، تولید می‌شود.

تولید قارچ محصولی با مزیت چندجانبه

۸۰ درصد قارچ‌های تولیدی ابهر در واحدهای صنعتی است

وی با بیان اینکه از این مقدار ۴۰۰ تن در واحدهای صنعتی و مقدار ۱۰۰ تن در واحدهای کوچک و خانگی در سطح شهرستان‌ ابهر تولید می‌شود و بیشترین فراوانی تولید قارچ مربوط به این شهرستان است، یادآور می‌شود: ۸۰ درصد تولید قارچ شهرستان در واحدهای صنعتی و  ۲۰ درصد نیز در واحدهای کوچک است که تولیدکنندگان این محصوب سهم بسزایی در تامین پروتئین شهرستان ایفا می‌کنند.

مولایی با اشاره به نقش موثر تولید قارچ در حوزه اشتعال‌زایی، عنوان می‌کند: تعداد ۵۰ نفر به‌طور مستقیم در امر تولید قارچ در شهرستان ابهر فعالیت می‌کنند و شهرستان ابهر رتبه اول تولید قارچ در استان زنجان را به خود اختصاص داده است.

تولید قارچ محصولی با مزیت چندجانبه

تولید قارچ و مشکلات پیش رو در ابهر

مدیر جهادکشاورزی شهرستان ابهر، به مشکلات و چالش‌های توسعه قارچ در شهرستان نیز اشاره و تصریح می‌کند: عدم پرداخت تسهیلات کم‌بهره، بدون پوشش بودن بیمه محصول قارچ و خود تولیدکننده، نبود کارخانه کمپوست قارچ در سطح شهرستان، قیمت بالای تولید و حمل و نقل کمپوست، کیفیت پایین کمپوست، پائین بودن اطلاعات فنی اکثر تولیدکنندگان قارچ در واحدهای کوچک، بالا بودن هزینه‌های اخذ پروانه و تمدید آن و بالا بودن قیمت تعرفه گاز و برق مصرفی از جمله چالش‌ها و مشکلات این بخش است که در تلاش هستیم تا نسبت به مرتفع شدن آنها اقدام کنیم.

انتهای پیام



منبع

برچسب ها :

ناموجود