تولید انواع تجهیزات و مواد مصرفی حوزه درمان ناباروری در یک شرکت دانش بنیان
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شرکت زیستا ژن آفرین با هدف ساخت امکانات و تجهیزات پزشکی در حوزه ژنتیک در قالب یک گروه تخصصی از بهترین دانشجویان دانشگاههای کشور فعالیت خود را آغاز کرده است و در سال ۱۳۹۹ موفق به ساخت کیت استخراج DNA از بزاق دهان، محلول پایدار کننده بزاق برای طولانی
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شرکت زیستا ژن آفرین با هدف ساخت امکانات و تجهیزات پزشکی در حوزه ژنتیک در قالب یک گروه تخصصی از بهترین دانشجویان دانشگاههای کشور فعالیت خود را آغاز کرده است و در سال ۱۳۹۹ موفق به ساخت کیت استخراج DNA از بزاق دهان، محلول پایدار کننده بزاق برای طولانی کردن مدت پایداری بزاق و استخراج DNA با کیفیت و دستگاه saliva collector شده است.
سید ابوالفضل مطهری، مدیرعامل این شرکت دانشبنیان، مرسومترین راه استخراج DNA را استفاده از سلولهای خونی برشمرد و اظهار کرد: این روش برای بیماران مسن، مادران باردار و نوزادان و کودکان کم سن و سال دشوار است و بعضا به سختی اتفاق میافتد. این سختی برای بیمارانی که خون آنها سریعا لخته میشود و یا بیماری کم خونی دارند بسیار بیشتر است.
وی، استخراج DNA از بزاق دهان را یک روش جایگزین برای این مساله خواند و افزود: استخراج از بزاق دهان به دلیل درگیر بودن دهان با باکتری، آلودگی دارد که باید در طی یک پروسه مشخص و با شستوشو میزان باکتری موجود را کاهش داد و سپس با استفاده از یک کیت پایدار کننده میتوان بزاق را برای مدت مشخصی در دمای اتاق پایدار نگه داشت تا آزمایشگاهها بتوانند در مدت زمان طولانی تری از آن استخراج با کیفیت داشته باشند.
انواع تجهیزات ازمایشگاهی سلولی و مواد مصرفی حوزه درمان ناباروری
مطهری در ادامه به تشریح انکوباتور محفظه عایق بندی شده که در آزمایشگاههای زیستی برای کشت و رشد نمونههای زنده مانند سلول یا میکروبها و انکوبه کردن تخمکها و اسپرم سازها به کار میرود، پرداخت و گفت: انکوباتور رومیزی از ۱۱ محفظه کشت جداگانه و یک محفظه گرمایش بزرگتر تشکیل شده است.
به گفته او، دستگاه PLT۰۱ دارای یک سیستم گرمایشی با استفاده از انتقال حرارت سیال است که جهت ذوب و گرم کردن مایعات موجود در کیسه یا بطریهای آزمایشگاهی که برای انتقال پزشکی یا تزریق در بافتهای زنده در نظر گرفته شده اند، استفاده میشود و به طور معمول این مایعات، خون کامل، فرآوردههای خونی، پلاسما و سایر محلولهای تزریق هستند.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان زیستا ژن آفرین، یکی از نیازهای اساسی برای انتقال خون و فرآوردههای پزشکی یا تزریق در بافتهای زنده را گرم کردن کیسههای حاوی این مایعات فریز شده عنوان و تصریح کرد: در حال حاضر برای گرم کردن کیسههای حاوی مایعات فریز شده در بیشتر مراکز از روشهای سنتی و غیرعلمی استفاده میشود؛ بنابراین وجود دستگاهی منطبق با استانداردهای جهانی برای این امر بسیار حیاتی است. دستگاه PLT۰۱ دارای مخزن آبی است که به وسیله المنت گرم میشود، سیال (آب) گرم شده به درون بالشتکهای مجاور کیسههای منجمد آزمایشگاهی رفته و باعث گرمایش و ذوب آنها میشود.
مطهری اذعان کرد: کیسههای خون، پلاسما، HPC یا داروهای آزمایشگاهی در بین دو بالشتک گرمایشی دستگاه قرار گرفته و به کمک جریان پیوسته گرمایی ایجادشده توسط پمپها و سیستم کنترل دما، به دمای مطلوب قابل تزریق و استفاده برای بیمار میرسند.
وی در خصوص محصولات دیگر این شرکت دانشبنیان به دستگاه انکوباتور INC۰۳ اشاره کرد و افزود: این دستگاه یک محفظهی عایق بندی شدهای است که در آزمایشگاههای زیستی برای کشت و رشد دادن نمونههای زنده مانند سلولها یا میکروبها به کار میرود و با کنترل رطوبت، دما و ترکیب گازهای موجود در هوا مانند اکسیژن و دی اکسید کربن شرایطی مناسب برای رشد میکروارگانیسمهای زنده فراهم میکند.
به گفته او، انکوباتور یکی از از ابزارهای مهم در آزمایشهای میکروبیولوژی، زیستشناسی سلولی و لقاح آزمایشگاهی (IVF) به خصوص برای انکوبه کردن تخمک ها، اسپرم سازها… به حساب میآید. انکوباتور از روشهای مختلف انتقال گرما و کنترل محیطی جهت رسیدن به شرایط لازم برای فعالیتهای ویژه آزمایشگاهی استفاده میکند.
مدیر عامل شرکت دانشبنیان زیستا ژن آفرین یادآورد شد: محیطهای کشت بعد از کشت دادن در درون این دستگاه قرار گرفته و درجه حرارت موردنیاز باکتری تنظیم شده و تا مدت معینی محیطهای کشت در دستگاه باقی میمانند.
سید ابوالفضل مطهری، Viral Transport Medium را محیطی جهت انتقال نمونههای بالینی از محل جمع آوری تا آزمایشگاه برشمرد و گفت: این محیط اجازه بقای به نسبت طولانی را به ویروسها در دمای اتاق میدهد. نمونهها ممکن است در دمای محیط (۲۵-۱۰ درجه سانتیگراد) یا در دمای یخچال ارسال شوند تا به آزمایشگاه برسند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در صورت تاخیر در آزمایش یا حمل و نقل، نمونهها باید در دمای ۷۰- درجه سانتیگراد یا پایینتر منجمد شوند. این در حالی است که باید از انجماد مکرر و ذوب نمونهها اجتناب شود، زیرا ممکن است بازیابی موجودات زنده را کاهش دهد.