بریکس با شکست انحصار اقتصادی غرب معادلات جهان را تغییر می‌دهد

حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا اظهار داشت: شانزدهمین نشست سران گروه بریکس در کازان مرکز تاتارستان روسیه در حالی برگزار شد که جهان به سمت فروپاشی حاکمیت تک قطبی غرب حرکت می‌کند. وی گفت: در این نشست مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران برای نخستین بار به عنوان

کد خبر : 97538
تاریخ انتشار : جمعه ۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۴
بریکس با شکست انحصار اقتصادی غرب معادلات جهان را تغییر می‌دهد



حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا اظهار داشت: شانزدهمین نشست سران گروه بریکس در کازان مرکز تاتارستان روسیه در حالی برگزار شد که جهان به سمت فروپاشی حاکمیت تک قطبی غرب حرکت می‌کند.

وی گفت: در این نشست مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران برای نخستین بار به عنوان میهمان رسمی این نشست شرکت کرد. شانزدهمین نشست سران گروه بریکس که از کشورهای ایران، روسیه، برزیل، چین، آفریقای جنوبی، هند، مصر، امارات و اتیوپی تشکیل می شود درحالی برگزار شد که جهان شاهد بزرگترین بحران های منطقه‌ای یعنی جنگ غزه است.

هانی‌زاده بیان کرد: سازمان بریکس که بیش از نیمی از جمعیت جهان را در خود جای داده اکنون به یک مجموعه قدرتمند برای شکست انحصار اقتصادی برخی قدرت های استعمارگر غربی تبدیل شده است.

این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: ناترازی مبادلات تجاری ونقش هژمونی آمریکا در تغییر قهری معادلات جهانی از رهگذر اعمال قدرت وحاکمیت غیرعادلانه دلار بر اقتصاد جهان به شکل گیری مجموعه بریکس منجر شده است. علاوه بر ۱۰ کشور عضو رسمی بریکس، ۱۸ کشور دیگر جهان نیز درصدد ورود به این مجموعه هستند و این امر نشان می دهد که بریکس در حال شکست انحصار اقتصادی و حرکت به سمت تنوع بخشی اقتصاد جهان است.

وی ادامه داد: نخستین گامی که بریکس قرار است بردارد جایگزینی یک ارز جدید جهانی و حذف تدریجی دلار از تعاملات اقتصادی جهان خواهد بود. با توجه به اینکه کشورهای مجموعه بریکس ۳۶ درصد از تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص می‌دهند گمانه زنی‌ها این است که در سال‌های آینده قطب‌بندی‌های سیاسی و اقتصادی در جهان پر رنگ‌تر خواهد شد.

هانی‌زاده گفت: آمریکا و کشورهای اروپایی و برخی کشورهای شرق آسیا تلاش دارند تا از گسترش حوزه نفوذی بریکس جلوگیری کنند تا از فروپاشی اقتصاد آمریکا و غرب در آینده جلوگیری کنند. ایران که از ابتدای سال ۲۰۲۴ به عضویت رسمی این مجموعه درآمد به دلیل بر خورداری از ظرفیت‌های بالای اقتصادی در حوزه نفت وگاز در آینده به عنوان نیروی محرکه بریکس عمل خواهد کرد.

این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: عضویت ایران در بریکس می‌تواند تحریم‌های ظالمانه غرب علیه ملت ایران را کمرنگ کند زیرا ظرفیت‌های اقتصادی هند و چین و نیاز این دو کشور به انرژی فسیلی به تقویت جایگاه ایران در بریکس کمک خواهد کرد. حرکت شتابان بریکس برای شکست انحصار اقتصادی آمریکا و غرب می تواند به تغییر معادلات جهان در حوزه های سیاسی، امنیتی و نظامی منجر شود.

وی افزود: از آنجایی که آمریکا، انگلیس و فرانسه به دلیل یکجانبه نگری نسبت به رخدادهای جهان و استفاده غیر قابل توجیه از حق وتو در شورای امنیت به سود رژیم صهیونیستی این تفکر را در مجموعه بریکس تقویت می‌کند که یک مجموعه موازی مشابه سازمان ملل نیزدر آینده نزدیک تاسیس کند.

هانی‌زاده تصریح کرد: زمزمه تشکیل نهادی مشابه سازمان ملل در یکی از کشورهای مهم بریکس مانند، چین، روسیه، برزیل، هند و یا آفریقای جنوبی می تواند به حرکت جهان برای برقراری صلح و ثبات مبتنی بر حقوق واقعی ملت‌ها کمک کند. حمایت و پشتیبانی سران بریکس از ملت فلسطین و انتقاد از ناتوانی نهادهای بین المللی برای پایان دادن به کشتار مردم غزه نشان می‌دهد که نقش جهت دهی سیاسی ایران در بریکس بسیار موثر بوده است.

این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: سران بریکس در نشست خود در کازان همچنین موضع کاملا منصفانه‌ای نسبت به سیاست‌های دولت چهاردهم و تلاش صادقانه ایران برای کاهش تنش های منطقه ای داشتند که این امر از پویایی سیاست خارجی ایران حکایت دارد.



منبع

برچسب ها :

ناموجود