اوایل هفته آینده مطالبات گندمکاران پرداخت می شود

معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه از اوایل هفته آینده مطالبات گندمکاران پرداخت می شود گفت: امسال پیش بینی می شود حدود ۱۱ میلیون تن گندم خریداری شود، برآورد ما این است که حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان صرف خرید گندم شود. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در برنامه صف اول شبکه خبر موضوع

کد خبر : 24006
تاریخ انتشار : شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۷
اوایل هفته آینده مطالبات گندمکاران پرداخت می شود


معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه از اوایل هفته آینده مطالبات گندمکاران پرداخت می شود گفت: امسال پیش بینی می شود حدود ۱۱ میلیون تن گندم خریداری شود، برآورد ما این است که حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان صرف خرید گندم شود.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در برنامه صف اول شبکه خبر موضوع آخرین وضعیت تولید محصولات اساسی کشاورزی با حضور آقای علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی بررسی شد. 

سوال: وزیر جهاد کشاورزی در شروع سال زراعی که از مهر سال گذشته شروع شد دستیابی به خودکفایی در تولید ۵ محصول راهبردی گندم، برنج، جو، پنبه و شکر را از اولویت‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی عنوان کردند و موضوع خودکفایی و تولید داخلی محصولات اساسی هم جزو اولویت‌های رئیس جمهور شهیدمان بود. آقای دکتر با فصل زراعی شروع کنیم، الان حدود ۸ ماه گذشته از آغاز فصل زراعی و در مقطعی هستیم که زمان برداشت بسیاری از محصولات است. بفرمایید چه سیاست‌ها و چه رویکردهایی را برای دستیابی به اهدافی که تعیین شده بود از سوی وزارتخانه متبوع شما انجام شده است؟

مهاجر: تقریباً به غیر از یکی دو محصول دامی، همه محصولات اساسی و استراتژیک کشور در بحث غذا در حوزه زراعت کشور است. همانطور که به درستی از قول وزیر جهاد کشاورزی فرمودید ما محصولاتی مثل گندم، جو، پنبه، شکر و محصولاتی که می‌شود به عنوان محصولات یا قوت مردم دانست مانند برنج و حبوبات و محصولاتی که به عنوان مصرف ثانویه است مثل علوفه برای دام و طیور همه در این حوزه باید تامین بشود و در اختیار مردم ایران قرار بگیرد. کشاورزان هستند که تقریباً همه این محصولات را تولید می‌کنند، ما در بخش کشاورزی، تقریبا وزارت جهاد کشاورزی چیزی را به صورت مستقیم تولید نمی‌کند بلکه تولید کننده با مشارکت مردم است، مشارکت حداکثری است و به همین خاطر هم ما معمولاً با کشاورزان به صورت سالانه قراردادی می‌بندیم به صورت غیر مستقیم و از آنها خواهش می‌کنیم که در راستای نیاز کشور اراضی خودشان را کشت کنند مخصوصاً گندم.

سوال: توضیحات اجمالی در ارتباط با بحث تولید محصولات اساسی را فرمودید، الان وضعیت تولید و خرید گندم تا به امروز به چه صورت است؟ آیا به آن اهدافی که پیش بینی شده بود دست پیدا کردید و این که پیش‌بینی شما برای امسال چیست؟

 مهاجر: ما در ابتدای سال زراعی ۱۴۰۰ -۱۴۰۱ کارمان را شروع کردیم میزان خرید گندم ما چهار و نیم میلیون تن بود با برنامه‌ریزی که انجام شد زحمتی که کشاورزان کشیدند و لطف الهی برای سال ۱۴۰۱ میزان خرید ما به هفت و نیم میلیون تن رسید.

در سال ۱۴۰۲ به تولید ۱۰ و نیم میلیون تن گندم رسیدیم

در سال ۱۴۰۲ به ۱۰ و نیم میلیون تن رسیدیم که خودکفایی در گندم نان محقق شد. امسال هم امیدواریم که انشاالله از ۱۱ میلیون تن خرید ما بگذرد و کل نیاز جامعه ما به گندم در داخل کشور تامین شود که این محقق خواهد شد، ما یک برنامه‌ریزی سه ساله داشتیم که به خودکفایی برسیم که محقق شد جا دارد از همه کشاورزان عزیز که این زحمت را کشیدند و این تولید محقق شد از آنها تشکر کنم.

در بحث جهش تولید در دیمزارها برنامه اساسی دیده شده است 

برای رسیدن به این موضوع چند پارامتر را باید عرض کنم یکی بحث تغذیه که تغذیه بسیار مهم بود و در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت چون اگر ما به تغذیه توجه نکنیم با توجه به اینکه بیشتر از ۷۰ درصد از اراضی ما اراضی کوچک هستند کشاورزان ما کشاورزان معیشتی هستند امکان تامین کود، بذر و سم را ندارند و باید دولت برای آنها تامین کند تا بتوانند به موقع از آن استفاده کنند. دولت علی رغم همه تنگناهایی که داشت هم کود، هم بذر و هم سم مناسب را تهیه کرد و در اختیار کشاورزان قرار گرفت با قیمت بسیار مناسب چون اگر کشاورزان خرده پای ما به آنها توجه نکنیم آنها امکان تامین آن ها را ندارند با توجه به اینکه ۷۰ درصد از اراضی در اختیار آنها است، ۷۰ درصد تولید ما دچار صدمه می‌شود به همین خاطر ما از اراضی بزرگ گندم به راحتی ۷ تن ۸ تن گندم در هکتار به دست می‌آوریم، اراضی کوچک می‌رسد به دو تن، دو تن و نیم و به همین خاطر ما به دنبال این هستیم که این اراضی را ارتقا بدهیم که میانگین تولید ما در اراضی آبی افزایش پیدا کند که به خودکفایی از همین اراضی آبی برسیم، اما در کنار آن بحث جهش تولید در دیم زارها که یک برنامه‌ای است که الان سال چهارمش را داریم طی می‌کنیم با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و کمک بسیار خوبی که شد چرا که اکثر کشاورزان دیم کار ما کشاورزان فقیری هستند و از مواهب کمتری برخوردار هستند لذا با این طرح که با کمک ستاد اجرایی و وزارت جهاد کشاورزی است نزدیک به ۵۰۰ هزار کشاورز دیم کار را تحت پوشش قرار دادیم و در کنار آن چند هزار مهندس کشاورزی را به کار گرفتیم از همکاران وزارت جهاد کشاورزی در این حوزه مضاعف استفاده می‌کنیم و توسط این ستاد و وزارتخانه ما به صورت فوق العاده خودرو، امکانات، تغذیه، سم و آموزش، ترویج و شرایط مزرعه‌ای خوبی را فراهم کرده‌ایم که این جهش تولید به معنای واقعی اتفاق بیفتد چرا که از یک طرف ۵۰۰ هزار کشاورز را در مشارکت داریم، چندین هزار کارشناس کشاورزی در این طرح مشارکت دارند و جهش هم اتفاق می‌افتد که آن شعار سال که مورد نظر مسئولان نظام است انشاالله محقق شود.

 سوال: تا اینجا همه چیز مثبت و خوب است اما یک مقدار کشاورزان ما گله‌هایی دارند که مطالباتشان پرداخت نشده الان می‌گویند مثلاً دو ماه است ما گندم را داده‌ایم ولی هنوز پولش را دریافت نکرده ایم، چه اقدامی برای پرداخت به موقع انجام دادید؟ من در گزارش‌ها که می‌خواندم این گونه بود که در شورای قیمت گذاری و آن اتخاذ سیاست‌های حمایتی تصویب شده بود که اگر کشاورز گندمش را تحویل داد، در ۲۴ ساعت باید پولش را پرداخت کنیم. آقای منظور روز پنجشنبه گفتند گویا این طور که در خبرها بود اوایل این هفته پرداخت انجام می‌شود اما امروز در نشست خبری گفته‌اند دو روز دیگر؟ 

مطالبات کشاورزان با نظم مشخص پرداخت می‌شود

مهاجر: من از طرف خودم، وزارت جهاد کشاورزی و دولت از کشاورزان عذرخواهی می‌کنم به جهت این که قول دادیم پولشان را به موقع بپردازیم بنا به دلایلی که عرض می‌کنم این مهم تحقق پیدا نکرد، ما یک بحث جدی داریم. در ابتدای دولت شهید رئیسی قیمت گندم زیر ۵ هزار تومان بود در این دولت ما توانستیم با افزایش قیمت گندم از حدود ۴ هزار تومان برسانیم به ۱۷۵۰۰ تومان و در این سال‌ها ما قیمت آرد را افزایش ندادیم، در عامه به این صورت مطرح است که یارانه‌ها همه‌اش به گندم تعلق می‌گیرد.

یارانه به آرد تعلق می گیرد

 یارانه‌ها به آرد تعلق می‌گیرد چون آرد ۶۰۰ تومان، ۷۰۰ تومان، ۸۰۰ تومانی در این چهار یا پنج سال تغییری نکرده لذا فاصله بین قیمت آرد و قیمت گندم هر روز بیشتر می‌شود به طوری که در سال ۱۴۰۰ ، ۲۳ همت پرداخت پول گندمکاران بود، در سال ۱۴۰۱ اگر اشتباه نکنم ۸۲ -۸۳ همت بود، در سال گذشته نزدیک به ۱۵۰ همت و امسال قطعاً از ۲۰۰ همت خواهد گذشت اما قیمت آرد همان عدد ثابت باقی ماند. لذا باید نظام یک فکری برای موضوع کند که این فاصله بین آرد و گندم پوشش داده شود که تلقی نشود پول‌هایی که داده می‌شود برای گندم است.

سوال: الان وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص به عنوان متولی پیشنهادی داشته است؟

 در سال ۱۴۰۰ حدود ۷ میلیون تن گندم وارد کشور شده است  

مهاجر: ما به دنبال این بودیم که صنف و صنعت را از آن جدا کنیم حداقل بیاید گندمش را به صورت آزاد تهیه کند، دوم این که ما در سال ۱۴۰۰ حدود ۷ میلیون تن گندم وارد کشور کردیم ما فقط برای سال گذشته شما در بودجه نگاه کنید ۴ میلیارد دلار پول گذاشته بودیم برای واردات گندم که الحمدالله با افزایش تولید که اتفاق افتاد به ۶۰۰ -۷۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرد و امسال اصلاً دیگر نیازی به واردات نداریم.

امسال اصلاً نیازی به واردات گندم نداریم

اگر ما بتوانیم همین پولی را که برای واردات گندم اختصاص می‌دهیم تبدیل به ریال کنیم در اختیار کشاورزان قرار بدهیم قطعاً دچار مشکل نخواهیم شد. این اولین پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی است، پیشنهاد دوم این است همین امروز که من در خدمت شما هستم گندم داریم برداشت می‌کنیم، جو داریم برداشت می‌کنیم، دانه‌های روغنی کلزا داریم برداشت می‌کنیم، خیلی از محصولات را الان داریم می‌کاریم ذرت داریم خیلی از محصولات سبزی و سیفی می‌کاریم، آفتابگردان و سویا می‌کاریم یعنی همزمان که داریم برداشت می‌کنیم یک سری محصولات را داریم می‌کاریم. برنج نشا می‌کنیم و این ادامه پیدا می‌کند. کشت ما تا اواخر تیر ماه در این شرایط، ما باید بتوانیم همه این‌ها را مدیریت کنیم چیزی کم نیاید کود یا بذر کم نیاید. 

سوال: یک سوال این جا پیش می‌آید مردم می‌گویند چرا دولت پولی که دارد برای واردات گندم می‌دهد چرا این پول را به کشاورزان نمی‌دهد؟

مهاجر: من همین را عرض کردم در شرایطی که ما الان هستیم امروز جلسه داشتیم نقل قول کنم از آقای نیکبخت ایشان فرمودند که الان برنامه‌ای بریزید که برای سال آینده بحث قیمت گندم مثل الان پرداختش دچار مشکل نشود. لذا الان هم آخرین خبری که من دارم فرمودند که شرایط فراهم شده که انشاالله پول کشاورزان پرداخت شود.

سوال: الان می‌توانید روزی را مشخصاً به کشاورزان بگویید که تا چند روز دیگر پرداخت می‌شود؟

از اوایل هفته اینده مطالبات کشاورزان پرداخت می شود 

مهاجر: این گونه می‌توانم بگویم که بیشتر از یک هفته طول نخواهد کشید شروع می‌کنیم اکثر مطالبات را پرداخت می‌کنیم. مطالبات کشاورزانی که کلزا برداشت کردند الان دارد پرداخت می‌شود و گندم هم پرداخت می‌شود ما در این مسائل انشاالله یک مقدار بتوانیم با کمک دولت و شرایطی که اتفاق می‌افتد این مشکل را حل کنیم.

سوال: از گندم برویم سراغ برنج، برنج یک محصول دیگری بود که وزیر جهاد کشاورزی خیلی روی آن تاکید داشتند و جزو اهداف خودکفایی عنوان کرده بودند و رئیس جمهور شهید در سفر آخری که به استان مازندران داشتند روی آن تاکید کردند، در خصوص موضوعات کشاورزی، خودکفایی، پشتیبانی، حمایت از کشاورزها اگر امکان دارد قدری در این خصوص بفرمایید؟ 

مهاجر: من این افتخار را داشتم که در خدمت رئیس جمهور در سفر استانی به استان مازندران حضور پیدا کنم و در روز جمعه ای که ۴۸ ساعت بعد از آن این اتفاق ناگوار افتاد ما در حضور ایشان و وزیر محترم و یکی دو تا از وزرا و رئیس محترم سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی جلسه‌ای را در ارتباط با برنج داشتیم ایشان دستوراتی دادند که بتوانیم مشکل کاهش قیمت برنج و خرید برنج را حل کنیم. یادم می‌آید همان ابتدایی که خدمت ایشان رسیدیم فکر می‌کنم سال ۱۴۰۱ بود من گزارشی از روند پیشرفت تولید گندم خدمت ایشان عرض کردم ایشان فرمودند که گندم برای ما خیلی مهم است به دنبال این باشید چون هم مقام معظم رهبری و هم حضرت امام (ره) آرزویشان این بود که ما در گندم خودکفا شویم. ایشان جمله‌ای را به بنده فرمودند که بروید و مردم را امیدوار نگه دارید و کار کنید، بیشتر فعالیت کنید. جلسه‌ای هم ما در وزارت جهاد کشاورزی داشتیم چون شما پنبه را فرموده بودید ما آن جا گزارشی از وضعیت زراعت کشور دادیم به پنبه که رسیدیم عرض کردم ما یک سازمان پنبه و دانه‌های روغنی در گذشته داشتیم که در آن زمان ما صادر کننده پنبه بودیم و بیشتر نیازمان را به روغن در داخل تامین می‌کردیم و یک سازمان حاکمیتی خیلی قوی بود، متاسفانه بنا به دلایل غیر معلومی این سازمان را منحل کردند ایشان به معاونشان در همان جلسه فرمودند که این سازمان را احیا کنید، دستور بدهید پنبه بسیار مهم است من با پنبه آشنا هستم این بحث‌هایی بود که ایشان فرمودند و در رابطه با محصولات سبزی و سیفی اگر یک روز مثلاً گوجه گران می‌شد، سیب زمینی یا پیاز گران می‌شد ایشان شدیداً واکنش نشان می‌دادند می‌فرمودند که ما باید کاری کنیم که هم وفور نعمت در کشور باشد و هم قیمت مناسب در اختیار کشاورزان قرار بگیرد، ایشان می‌گفتند باید دست واسطه‌ها و دلالان را قطع کنیم تا بتوانیم هم تولید کننده که کشاورز است بتواند از این زحمتی که ۹ -۱۰ ماه روی محصول می‌کشد سودش به کشاورز برسد و از این طرف هم مصرف کننده خیلی گران نخرد .

سوال: بعد از دستور رئیس جمهور اقدامات خاصی انجام شد؟

 مهاجر: متاسفانه ۴۸ ساعت بعد از این دستور ما ایشان را متاسفانه در میان خودمان نداریم ولی در دستور کار قرار گرفت، کار کارشناسی برایش انجام می‌شود انشاالله ما بتوانیم روی برنج که یکی از محصولات اساسی است نیاز کشور را در داخل تامین کنیم.

 سوال: صحبت‌هایی که کشاورزان و برنج کارها مطرح می‌کردند در گزارش دیده شده، بحث همین ارزی که دارد تخصیص پیدا می‌کند به برنج‌های وارداتی، اعتراض دارند می‌گویند چرا اصلاً باید به برنج وارداتی که بعضاً هم مشکلاتی برای برنج کاری ما ایجاد می‌کند ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ باید اختصاص پیدا کند؟ چرا با ارز آزاد وارد نمی‌شود؟ پاسخ شما به این انتقادها چیست؟

 مهاجر: این انتقادات درست است من هم قبول دارم یک بحث، بحث تعادل بازار است، یک بحث بحث تولید داخل است، یک بحث، بحث واردات است.

متاسفانه واردات در محصولات اساسی با ارز دولتی است

متاسفانه واردات در محصولات اساسی با ارز دولتی است همه دنیا بخش زیادی از هزینه‌های بخش کشاورزی را به صورت یارانه می‌دهند. صدا و سیما چند وقت پیش کشاورزان آلمانی و فرانسوی را پخش می‌کرد که آنها اعتراض داشتند به بحث یارانه سوختی که دولت کم کرده بود، یعنی دولت علاوه بر یارانه مستقیم که در اتحادیه اروپا به کشاورزان می‌دهد، برای خرید ادوات کشاورزی یارانه زیادی می‌دهد و برای سوخت که الان سوخت مثلاً یک و شش دهم یورو در آن جا است برای این حداقل ۵۰ تا ۶۰ درصدش را یارانه می‌دهد یعنی مجموع این یارانه‌ها جمع می‌شود که کشورهای مختلف جهان نیازشان را از داخل تامین کنند، مازاد نیازشان را به بازارهای جهانی می‌فروشند بعد ما می‌گوییم یک یارانه آن جا آنها داده‌اند و بعد هم یک یارانه ۱۰۰ درصدی به واردات می‌دهیم یعنی الان ما داریم ۱۰۰ درصد یارانه به واردات می‌دهیم و باعث می‌شود تولید داخل دچار چالش شود، ما هم این را قبول داریم لذا من دیدم یکی از برنامه‌های شما آقایی آمده بود تولید گندم را به چالش کشیده بود من می‌توانم ۸ هزار تومان ۹ هزار تومان وارد کنم بدون اینکه اشاره کند آن کشور تولید کننده یارانه داده، اراضی بزرگ است، با آب باران تولید می‌کند، علاوه بر این، آن کشورها یارانه سنگین می‌دهند بعد شما با یارانه ۱۰۰ درصد هم می‌خواهید وارد کنید و مثلاً بگویید کشاورز ما توانایی تولید ندارد در صورتی که این طور نیست اتفاقاً ما در سبزی و سیفی در سال گذشته یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار علاوه بر تامین نیاز داخلی صادرات داشتیم.

سوال:  همین بحث تخصیص ارز ترجیحی به واردات برنج شما موافقید که کار درستی نیست الان شما وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی اقدام خاصی  کردید پیشنهاد دادید؟
مهاجر: الان تو کارگروه مطرح شده است و درصدد هستیم که بتوانیم این ارز را که مثلاً پله اول است ببریم پله دوم ارز ترجیحی و سپس ارز نیمایی بکنیم این پیشنهاد را دادیم که ببریم هیئت دولت.
سوال: چه قدر زمان می برد؟
مهاجر: فکر می کنم به همین زودی این موضوع می آید بیرون ان‌شاءالله بتوانیم.

سوال: ما در برنج یک موضوع این بود که خیلی کشاورزها و برنج‌کاران به ‌هرحال گله داشتند نکته دوم در خصوص همین بحث واردات برنج تو سال گذشته و زمانی که بالاخره ما کاشت و برداشت خوبی داشتیم از ان‌ طرف هم واردات بیشتر از ان چیزی که در کشور نیاز داشتیم انجام شد به همین دلیل رسید به جایی که به ‌هرحال برنج کارهای ما از فروش برنج شان به ان قیمتی که فروختند ناراضی بودند چه برنامه‌ای دارید برای اینکه جلوی این‌گونه اقدامات گرفته شود؟
مهاجر: یکی از برنامه‌ها این است که ما بتوانیم پله عرضی را تغییر بدهیم و یک پله ببریم بالاتر که واردات نصرفد، دوم اینکه در زمان برداشت محصول ما اجازه واردات ندهیم و سوم اینکه میزان واردات به اندازه نیاز وارد بشود، هر سه تای این کار را الان در وزارت جهاد کشاورزی تو کارگروه تصویب شده و این میرود برای شورای اقتصاد که ان‌شاءالله در انجا تصمیم‌گیری بشود در سال هزار و چهارصد که دولت شروع به کارکرد ما میزان تولید برنج سفید ما حدود یک و هشت دهم میلیون تن بود خوب با تدابیری که اندیشه شد همان کاری که برای گندم انجام شد بحث تغذیه و کارهای آموزشی برای برنج هم اتفاق افتاد و ما در سال گذشته به بیشتر از دو میلیون و سیصد هزار تن گندم تولید کردیم، نیاز ما حدود سه میلیون و صد هزار تن بیشتر نیست که ما کلاً به ششصد هفتصد هزار تن بیشتر نیاز نداریم امیدواریم که امسال با توجه به شرایطی که باران‌های خوبی داشتیم که جا دارد از خداوند متعال تشکر کنیم شکرگزار باشیم و عبادتش ‌کنیم از اینکه ما را مورد عنایت خودش کشاورزها را مورد عنایت خودشان قرار داد ما فکر می‌کنیم امسال به دو میلیون و پانصد هزار تن تولید شاید هم بیشتر برسیم چون هنوز در حال کشت هستیم لذا نمی‌توانیم الان دقیق بگوییم ولی امیدواریم با توجه به شرایط آب و هوایی ما امسال نیاز واردات مان کمتر بشود و قطعاً ما جلو و واردات مضاعف را خواهیم گرفت.
سوال: برویم سراغ طرحی که با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) دارید اجرا می‌کنید، قانون جهش تولید در دیمزارها، بفرمایید به کجا رسید این طرح اصلاً در این طرح چه حمایت‌هایی از کشاورز انجام می‌شود بعد چه دستاوردهایی تا به الان تو این هشت ماه داشته و چه قدر از دیمزارهای ما یعنی ذیل این طرح الان دارند فعالیت می‌کنند؟
مهاجر: طرح جهش تولید در دیمزارها که با کمک ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) و مشارکت وزارت جهاد کشاورزی در حال انجام است از سال ۱۳۹۹_۱۴۰۰ سال زراعی شروع شد با حدود ۲۶۰ هزار هکتار و همین ‌طور ادامه پیدا کرد.
سوال: اول شش تا استان بود؟
مهاجر: بله بعد ما در سال ‌گذشته انتهایش رسیدیم به حدود چهار میلیون دویست هزار هکتار امسال برنامه ما برای پنج میلیون و دویست هزار هکتار است که تا امروز که در خدمت شما هستیم بیشتر از نود و هشت درصد این طرح محقق شده هنوز چون علوفه و بعضی از محصولات و دانه‌های روغنی دارد کشت می‌شود ، ما در زمان اجرای طرح یک چیزی حدود هشتصد کیلوگرم در هکتار میزان برداشت ما در اراضی دیم بود با برنامه‌ریزی‌هایی که این طرح داشت که همه‌اش دانش‌بنیان بود.

از تجربیات خیلی از کشورهای دنیا استفاده شد 

از تجربیات خیلی از کشورهای دنیا که شرایط آب و هوایی مثل ما را دارند مثل استرالیا استفاده شد یک مؤسسه تحقیقات دیم داریم در تحقیقات کشور که این را از لحاظ علمی برای تامین بذر وضع پشتیبانی می‌کرد برای کشت دیم ما به تعداد زیادی ادوات با تسهیلات کم بهره چهار درصد در اختیار کشاورزان قرار دادیم که الان واقعاً یک چیز خیلی مهمی بود در ارتقا ضریب مکانیزاسیون کشور در اراضی دیم و بحث استفاده تغذیه،  بحث حضور مناسب اراضی دیم و آموزش و ترویجی که توسط بیشتر پنج هزار کارشناس کشاورزی چه به صورت مستقیم چه به ‌صورت غیر مستقیم توانست یک ضریب تولید را در این اراضی افزایش بدهد.
سوال: اینها اقداماتی بود که در راستای طرح انجام شد دستاوردش چه بود؟
مهاجر:  ما حدوداً سال گذشته بیشتر از دو میلیون تن افزایش تولید در این اراضی داشتیم امسال این را احتمال زیاد بیشتر از سه میلیون تن بشود که ما دیگر به خودکفایی کامل برسیم.
سوال: آن وقت  در این مدت تو هشت ماه چه میزان حالا کود و دیگر نهاده‌های مورد نیاز برای کشت محصولات کشاورزی تامین و توزیع شد بین کشاورزان؟
مهاجر: می دانید که در کشور ما بیشتر از سی تا چهل درصد نیاز کشاورزان را به بذور اصلاح شده بیشتر تامین نمی‌کنیم بیشترش کشاورزان به ‌صورت خود مصرفی انجام می‌دهند که این در دیم بیشتر بود که خوشبختانه توانستیم این ضریب را افزایش بدهیم که بعد بذور این کشاورزان را توسط ستاد و وزارت کشاورزی آغشته کردیم به سموم که آفت کمتری را ببینند و تغذیه کودهای مورد نیاز که ما حدوداً یک چیزی نزدیک به یک همت تسهیلات کم بهره در اختیار کشاورزان قرار می‌دهیم برای این موضوع، بیشتر از چهارصد یا پانصد تن سم در اختیار کشاورزان قرار دادیم برای مبارزه با سن و بیماری‌ها و همچنین ریز مغذی ها، علاوه بر این ماشین‌ آلات زیادی در اختیارشان قرار دادیم.

بیست هزار روستا در این طرح مشارکت دارند

بیست هزار روستا در این طرح الان مشارکت کردند ما الان در رابطه و بعضی از محصولات مثل گیاهان دارویی در طرح دیمزارها امسال یک جهش بزرگی اتفاق افتاد سال گذشته که سال خیلی خوب ما بود ما هفت هزار هکتار برای گیاهان دارویی در دیمزارها برنامه داشتیم الان از پنجاه و دو هزار هکتار گذشت و من در هفته گذشته در آذربایجان از قول همکاران و کشاورزان می‌گفتند که زیره ای که الان در هم اونجا کشت کردند در هکتار، ده میلیون تومان درآمد بوده الان رسیده به دویست میلیون تومان.
سوال: اول برویم سراغ بحث جو که این مقدار هم بحث اعلام قیمت خرید تضمینی با ده ماه اخیر انجام شد راجع به جو اول راجع به این علت این تاخیر چه بود؟
مهاجر: ابتدای دولت به دنبال این بودیم که ارز را از این حالت ترجیحی خارج ‌کنیم و همه چیز را یک کاسه بکنیم خوب بنا به دلایلی این امر محقق نشد و به همین خاطر  ما می‌گفتیم که هر چه قیمت بازار جهانی است ما هم یارانه ای که  همه جای دنیا است ما هم همان را می دهیم این قیمت دو طرف بالانس شود و از طرف دیگر همین کاری که دنیا می‌کند برای واردات یک طرفه می‌بندد ده درصد ، بیست درصد ما هم همین کار را بکنیم خوب متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
سوال: چرا ؟
مهاجر: بنا به دلایلی که بحث تحریم‌ها بود بحث خیلی عواملی که باید کمک می‌کردند باید کالا برگ الکترونیک معرفی می‌شد خیلی کارها باید انجام می‌شد که این اتفاقات نیفتاد و به همین خاطر ما به دنبال این بودیم که بتوانیم شرایط را ایجاد بکنیم، در دنیا قیمت جو حداقل بیست درصد از قیمت گندم پایین‌تر است، در ایران هم باید تقریباً همین کار انجام شود، لذا ما با کشاورزان این را هم در پرانتز کوتاه بگویم که از لحاظ اقلیمی بهتر است که ما جو بکاریم در یک زمینی که شور است و آب شور داریم اگر جو بکاریم به‌ طور متوسط آبی باشد مثلاً ما می‌توانیم چهار تن جو بگیریم، اگر همان شرایط گندم بکاریم ما بیشتر از یک تن ، یا یک تن و نیم بیشتر نمی توانیم برداشت کنیم، پس بهتر است که ما جو بکاریم اما چون قیمت گندم را ما بالا می‌گذاریم و قیمت جو را کف میگذاریم معمولاً کشاورزان میترسند جو بکارند.

به راحتی می توانیم در جو خودکفا باشیم 

به راحتی می‌توانیم در جو خودکفا باشیم ولی تاخیر در این به‌ خاطر بحث تغذیه دام است، که ما نمی‌خواستیم چالش دیگه‌ای در تغذیه دام ایجاد بشود که قیمت مرغ و تخم مرغ افزایش پیدا کند لذا الان وزارت جهاد کشاورزی به‌ دنبال این است که بتوانیم این فاصله را بین گندم و جو در سال‌های آینده مشخص بکنیم. 
سوال: درباره پنبه و شکر آخرین وضعیت تولید بفرمایید؟
مهاجر: یکی از کارهای خیلی خوبی که در کشور انجام شد بحث چغندر پاییزه است می‌دانید که چغندر چهارده هزار متر مکعب در تابستان آب مصرف می‌کنند کشور ما کم آب است شکر هم که نیاز داریم لذا تکنولوژی و فناوری به کمک ما امد و ما این را به جای این که که تابستان بکاریم الان آوردیم تو پاییز و زمستان، دو تا کار برای ان پیش‌بینی شده یکی در خوزستان که باز این هم با کمک ستاد اجرایی در دزفول در حال احداث  است که آخر آن است، یکی هم قرار بود در استان گلستان ما احداث کنیم اگر در استان گلستان احداث بشود ما به ‌راحتی در شکر خودکفا می شویم لذا ما در پاییز و زمستان در گلستان و خوزستان، در گلستان میزان مصرف آب مان از چهارده هزار متر مکعب رسیده به دو هزار و پانصد متر و در خوزستان از شانزده هزار متر مکعب در تابستان رسیده به حدود شش هزار و پانصد متر مکعب، اگر سال پر باران باشیم همین هم باز کمتر است همین امسال هم باز در شکر افزایش تولید خواهیم داشت در مورد پنبه مهم ‌ترین چرخه تولیدی و اشتغال کشور در پنبه است یعنی پنبه‌ کار، کارخانجات پنبه ‌پاک‌کنی، کارخانجات روغن‌کشی ، صنایع دفاع، کارخانجات ریسندگی ،کارخانجات بافندگی تولید پوشاک و توزیع پوشاک این حداقل ، یعنی حدود هفتاد شغل پنبه ایجاد می‌کند اما متاسفانه این هم گرفتاری واردات پنبه با ارز مثلاً نه با قیمت پایین حالا من می‌گویم اگر این کت شلوار من هم با ارز مثلاً دولتی وارد کنیم، دیگر تمام صنعت پوشاک می‌خوابد که ما هم دنبال این هستیم که با احیای سازمان پنبه و دانه‌های روغنی و کمکی که وزارت صنعت معدن و تجارت و با وزارت جهاد کشاورزی می‌کند ان‌شاءالله این مشکل را هم برطرف خواهیم کرد.
سوال : در رابطه با تولید دانه‌های روغنی مخصوصاً کشت کلزا و سویا و ذرت و اینها آخرین وضعیت تولید به چه صورت است ؟
مهاجر: ما برای پایداری تولید گندم حتماً باید کشت کلزا داشته باشیم، یعنی اگر روغن نیاز نداشتیم کنجاله نیاز نداشتیم حتماً برای پایداری تولید گندم باید تناوب با کلزا را داشته باشیم، محصولات زیادی می شود برای تناوب برای گندم داشت اما اکثراً تابستانه هستند و به آب نیاز دارند و کشور هم اصلا آب ندارد و به همین خاطر باید چکار بکنیم این ها را در پاییز و زمستان می‌کاریم و کلزا مهمترینش است.

کلزا بیشتر از چهل و شش درصد روغن دارد

البته کلزا بیشتر از چهل و شش درصد روغن دارد زنبور عسل ما در زمستان که گل نیست می آید پشتیبانی می‌کند برایش گل و شهد تامین میکند و کنجاله مورد نیاز دام و طیور هم تامین می کند امسال خوشبختانه سطح زیر کشت افزایش پیدا کرد مخصوصاً در استان گلستان و خوزستان عملکردها بسیار خوب بوده است و امیدواریم که بتوانیم.
سوال: در خرید کلزا  گویا بخش خصوصی وارد شدند دارند میخرند درست است الان شما نظارت دارید کع پول کشاورزها را به موقع پرداخت کنند؟ 
مهاجر: علی‌رغم اینکه الان پول گندم را نتوانستیم بپردازیم خرید کلزا را در استان خوزستان تا امروز که در خدمت شما هستم هشتاد درصد پرداخت شده است .
سوال: می خواستیم بدانیم نظارت دارید روی این که مشکلی برای این ایجاد نشود؟
مهاجر: کاملاً نظارت داریم.
سوال: روی واردات نهاده‌های کشاورزی مثل سموم مختلف، آفت‌کش‌ها و اینها با توجه به قانون ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی وزارتخانه چه کار کرده است ؟
مهاجر: در مورد سم توضیح بدهم اولا که سم ما در داخل کشور تولید نمی‌کنیم بلکه فرموله می‌کنیم سم یک معقوله ای است که در جلسه‌ای انشالله اگه فرصت شد من توضیح می‌دهم ما می‌رویم ماده اولیه اش را می آوریم بر مبنای سمومی که در اروپا دو سال مصرف شده باشد و برای انسان‌ها مشکلی ایجاد نکرده باشد اون سم را می‌آوریم در داخل ایران تست می‌کنیم و اجازه تولیدش را در داخل کشور می دهیم  لذا این اول این توضیح من بدهم که ما علیرغم اینکه سم خیلی مهم است برای بهداشت تحت نظارت هم سازمان ملی استاندارد و هم وزارت جهاد کشاورزی است. 
سوال: برای مردم مهم است که  از تولیدکننده داخل را حمایت کنید؟
مهاجر: بله ما حمایت می‌کنیم، الان در زمینه واردات ارز آن را تغییر دادیم. 
سوال: شما مجری طرح الگوی کشت بودید الان به عنوان جمع‌ بندی فکر می‌کنید چند درصد اجرایی شده؟
مهاجر: ما به صورت سنتی و بر مبنای اقلیم کشور هشتاد و پنج درصد داریم اجرا می کنیم آن چیزی که الان به دنبالش هستیم پانزده درصد دیگر را بتوانیم مدیریت بکنیم که این انجام شود، یعنی الان ما در کشورمان هشتاد و پنج درصد از کشورمان طرح الگوی کشت دارد  اجرا می‌شود. 

 

 



منبع

برچسب ها :

ناموجود