اهداف پشت پرده تشکیلات خودگردان از محاصره اردوگاه جنین
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، درحالیکه از سالها قبل تشکیلات خودگردان به رهبری «محمود عباس» از بحران مشروعیت شدیدی در داخل کرانه باختری و همچنین نوار غزه رنج میبرد، در هفتههای اخیر اعمال محاصره شدید و غیرانسانی رام الله بر شهر جنین، بحرانهای اجتماعی و سیاسی و اعتراضات نسبت به این تشکیلات را تشدید
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، درحالیکه از سالها قبل تشکیلات خودگردان به رهبری «محمود عباس» از بحران مشروعیت شدیدی در داخل کرانه باختری و همچنین نوار غزه رنج میبرد، در هفتههای اخیر اعمال محاصره شدید و غیرانسانی رام الله بر شهر جنین، بحرانهای اجتماعی و سیاسی و اعتراضات نسبت به این تشکیلات را تشدید کرده است.
تشکیلات خودگردان فلسطینی در یک ماه اخیر از یک نهاد بلهقربانگو و فاقد استقلال در برابر رژیم اسرائیل فراتر رفته و در عمل به ابزار جدید سرکوب مردم کرانه باختری مبدل شده است. داغ و درفش این تشکیلات در قالب کمپینی از سرکوب در شهر جنین بیش از دیگر مناطق تجلی پیدا کرده است.
کارزار سرکوب اخیر تشکیلات خودگردان فلسطین اقدام به ضرب و شتم، بازداشت و حتی کشتار ساکنان جنین کرده است. رامالله ادعا میکند که در جریان عملیات مختلف نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان در جنین تا این لحظه 247 تن دستگیر شدهاند، 17 خودروی بمبگذاری شده پیش از انفجار کشف شده و 245 بمب خنثی شده است. همچنین میزان چشمگیری اسلحه و مهمات که برای استفاده علیه نیروهای ارتش اسرائیل در نظر گرفته شده بود، مصادره شده است.
روز 28 دسامبر همچنین یک دانشجوی رشته روزنامهنگاری به نام «شتا صباغ»، در اردوگاه پناهجویان جنین، و دقیقاً همان جایی که دو سال قبل «شیرین ابوعاقله»، خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره بدست نیروهای اسرائیلی ترور شده بود، با گلوله نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان به شهادت رسید. تهاجم اخیر نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان به اردوگاه جنین با هماهنگی اسرائیلیها و تلاشی سازمانیافته برای سرکوب هستههای همسو با جریان مقاومت در شمال کرانه باختری آغاز شده است.
باوجود فشارهای تشکیلات خودگردان فلسطین هنوز در شمال کرانه باختری مقاومت مسلحانه رزمندگان ادامه دارد. شهر جنین و به ویژه اردوگاه پناهندگان آن، که محل شهادت شیرین و شتا بود، یکی از مراکز اصلی این درگیری هاست. این اردوگاه، که بیش از 15000 نفر در آن ساکن هستند، به نمادی از مقاومت و پایداری تبدیل شده و به عنوان چالشی جدی برای تشکیلات خودگردان فلسطین عمل میکند.
تشکیلات خودگردان فلسطین برای حفظ موجودیت خود، نیازمند از بین بردن هرگونه مقاومت در برابر اسرائیل در مناطق به ظاهر تحت کنترل خود است. به همین دلیل، این تشکیلات به طور مداوم اقدامات خود را با ارتش اسرائیل هماهنگ میکند و از تاکتیکهای سرکوبگرانهای استفاده میکند که حتی تفاوت چندانی با روشهای خشونت آمیز و جنایتکارانه اسرائیل ندارد. در واقع، اگر لباسهای متفاوتی نداشته باشند، تشخیص نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین از نیروهای اسرائیلی در صحنه درگیریها با جوانان مقاومت فلسطین بسیار دشوار است.
در حالی که اسرائیل به نسلکشی خود در غزه ادامه میدهد، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین نیز عملیات گستردهای را علیه جنین آغاز کردهاند. آنها این اردوگاه را محاصره کرده، آب و برق آن را قطع کردهاند و ورود کالاهای اساسی را به داخل این اردوگاه ممنوع کردهاند. نیروهای امنیتی همچنین تکتیراندازهایی را بر روی پشتبامها مستقر کردهاند و ایست و بازرسی هایی در خیابانها ایجاد کردهاند تا شاید بدین شکل حرکت رزمندگان مقاومت را محدود کنند.
در روزهای گذشته گزارشهایی از ضرب و شتم، دستگیری و شکنجه از این منطقه تحت محاصره به بیرون درز پیدا کرده است. تیمی از جمعیت هلال احمر فلسطین شهادت دادهاند که به مدت دو و نیم روز بازداشت شدهاند و در حالی که سعی داشتند داروها را به خانوادههای محاصره شده برسانند، مورد ضرب و شتم و بازجویی قرار گرفتهاند.
در ویدئویی که در رسانههای اجتماعی فلسطین منتشر شده، دو مرد را مجبور کردهاند روی یک پا بایستند و بارها عبارت «رئیس ابومصطفی [محمود عباس] خداست» را تکرار کنند. در ویدئویی دیگر، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین جوانی را به دلیل انتقاد از محاصره جنین به شدت کتک زدهاند.
ساکنان این اردوگاه در این مدت چند بار به خیابانها آمده و خواستار توقف حملههای وحشیانه دستگاه امنیتی تشکیلات خودگردان شدهاند. اما این درخواستها نادیده گرفته شده است. نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین اصرار دارند که رزمندگان مقاومت یا سلاحهای خود را تحویل دهند یا این اردوگاه را ترک کنند، که هر دو گزینه توسط رزمندگان رد شده است. هنوز مشخص نیست که این وضعیت چگونه پیش خواهد رفت.
برای رهبری تشکیلات خودگردان فلسطین، عملیات اخیر در جنین بخشی از یک طرح بزرگتر است که به آن اجازه میدهد خود را به عنوان نهادی برای کنترل غزه پس از آتشبس معرفی کند. منطق این است که اگر تشکیلات خودگردان فلسطین بتواند ثابت کند که قادر به سرکوب مقاومت مسلحانه در کرانه باختری است، اسرائیل و ایالات متحده با به کارگیری این نیرو در غزه موافقت خواهند کرد.
با این حال، در حالی که دولت بایدن اعلام کرده است که از رهبران تشکیلات خودگردان فلسطین برای اداره غزه حمایت میکند، دولت نتانیاهو هیچ نشانهای از حمایت نشان نداده و برعکس، مخالفت خود را با چنین سناریویی اعلام کرده است. با این وجود، رهبری تشکیلات خودگردان فلسطین همچنان به نقش خود به عنوان مجری سیاست های امنیتی اسرائیل و آمریکا ادامه میدهد.
هدف تشکیلات خودگردان از سرکوب در جنین
در سالهای گذشته همگام با رشد و افزایش قدرت چشمگیر گروههای مقاومت فلسطینی در نوار غزه، تشکیلات خودگردان با وجود پیروی از مشی سازش و همسویی و هماهنگی با صهیونیستها، از سوی تل آویو به شدت تضعیف شده و به سوی خالی شدن از هرگونه قدرت موثر برای چانهزنی در سطح ملی سوق داده شده است.
رژیم صهیونیستی از یکسو با شهرکسازی وسیع در کرانه باختری شمار این شهرکها را به 120 مورد افزایش داده و بیش از 750 هزار صهیونیست را در کرانه باختری ساکن کرده و از سوی دیگر در حوزه اشغالگری به حدی جسور و گستاخ شده و از موضع قدرت برخورد میکند که به طور رسمی و در سطح کابینه و ائتلاف از طرحهایی برای «الحاق کرانه باختری به اسرائیل» رونمایی کرده و در حال پیگیری این امر است. الحاق حتی یک متر از کرانه باختری به معنای نقض مستقیم اساس و ماهیت توافقات سازش اسلو خواهد بود.
اکنون تشکیلات خودگردان که تصور میکند با تضعیف شدن نسبی گروههای مقاومت در نوار غزه، فرصتی بینظیر برای این تشکیلات بهوجود آمده تا با قدرتنمایی در برابر افکار عمومی و نیز دولتهای جهان، دیگر بار خود را به عنوان یک طرف مذاکرات جدی سازش براساس ایده «راهکار دو دولتی» مطرح کنند و زمینه را برای بازگشت خود به نوار غزه فراهم سازند.
دومین دلیل اینکه این تشکیلات انگیزه بالایی از خود در سرکوب هستههای مقاومت در این مقطع زمانی نشان میدهد که تصور میشود، در پی اشغال بخشی از نوار غزه توسط نظامیان صهیونیست و تضعیف نسبی این گروهها در جریان جنگ، برنامه فوری مقاومت نفوذ پیدا کردن در کرانه باختری است.
همچنین سومین دلیلی که تشکیلات خودگردان دست به شدت عمل علیه گروههای مقاومت زده بدین خاطر است که مبادا اسرائیل به صرافت انحلال این تشکیلات بیوفتد و اوجگیری گروههای مقاومت در جنین و شمال کرانه باختری را به مثابه ناتوانی تشکیلات خودگردان و یا حتی همدستی با مقاومت بداند. این برداشت پس از سقوط حکومت اسد و تسلط نیروهای تحریرالشام بر سوریه بیشتر تشدید شده است.
به نظر میرسد رژیم صهیونیستی به شدت نگران تکرار شدن الگوی تحولات سیاسی در سوریه، در کرانه باختری و همچنین اردن است و لذا نباید احتمال تهاجم جدی صهیونیستها به کرانه باختری و اردن را نیز از ذهن دور داشت.
انتهای پیام/