استفاده از سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی راهی برای رفع ناترازی در کوتاه مدت

مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک گفت: ماهیانه حدود هزار تا هزار و دویست سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی وارد مدار تولید می‌شوند که از این طریق میتوان مشکل ناترازی برق کشور را در کوتاه مدت حل کرد. جعفر محمد نژاد سیگارودی مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک در سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق ساتبا

کد خبر : 107082
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۰:۲۱
استفاده از سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی راهی برای رفع ناترازی در کوتاه مدت


مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک گفت: ماهیانه حدود هزار تا هزار و دویست سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی وارد مدار تولید می‌شوند که از این طریق میتوان مشکل ناترازی برق کشور را در کوتاه مدت حل کرد.

جعفر محمد نژاد سیگارودی مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک در سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق ساتبا در گفت و گوی اختصاصی باخبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: از سال‌های گذشته سازمان ساتبا سیاست‌های خود را براساس مشارکت و همراهی حداکثری مردم در حوزه احداث و یا توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر تنظیم کرده است که برای مشارکت هر چه بیشتر خانواده‌ها اجرای مدل‌ها و فرآیند‌های تشویقی را در دستور کار خود قرار داده است.
وی افزود: در حال حاضر قرارداد‌های خرید تضمینی یکی از طرح‌های تشویقی است که طبق این طرح، شرکت ساتبا درنظر دارد تا هر فرد یا خانواری که در کشور بتواند از طریق منابع مالی خودش یا منابع مالی بانک‌ها تا بیست کیلوات انرژی از محل تجدید پذیر‌ها تولید کند، هر کیلو وات ساعت انرژی تولید شده را به صورت تضمینی بیست سال، دو هزار و پانصد تومان ساعت خریداری کنند.این درحالی است که مردم در روستا‌ها برق را از شبکه وزارت نیرو کمتر از صد تومان به ازاء هر کیلوار ساعت دریافت می‌کنند، اما در صورتی که بتوانند از محل تجدید پذیر‌ها انرژی تولید کنند براساس طرح‌های تشویقی و سیاست‌های کلان وزارت نیرو و سازمان ساتبا، هر کیلووات ساعت انرژی تولید شده به قیمت دو هزار و پانصد تومان از این خانوار‌ها خریداری می‌شود.

مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک گفت: بطور میانگین میزان مصرف خانواده‌های خوش مصرف زیر یکصد و پنجاه تومان به ازاء هر کیلووات ساعت خواهدبود، اما درصورتی که میزان مصرفشان از این میزان هم کمتر باشد مورد تشویق وزارت نیرو هم قرار می‌گیرند.

وی افزود: طبق آخرین مصوبه وزارت نیرو، خانوار‌هایی که میزان مصرف برق‌شان بیش از دو و نیم برابر الگوی مصرفی باشد، مدل محاسباتی برق مصرفی‌شان براساس میزان قیمت تجدیدپذیر خواهد بود.

وی در خصوص چگونگی اقدام خانوار‌های علاقه‌مند برای احداث منابع تجدید پذیر در خانه هایشان گفت: این خانوار‌ها پس از ثبت نام در سامانه‌هایی که در اختیار همه شرکت‌های توزیع برق در سراسر کشور قرار دارد، محل زندگیشان توسط نیرو‌های شرکت توزیع برق مورد بررسی قرار میگیرد و در صورتی که آماده احداث نیروگا‌های تجدیدپذیر باشند وارد فاز انتخاب پیمانکار می‌شوند و به محض اتصال به شبکه نیروگاهی، برق تولید شده آنها توسط سازمان ساتبا به صورت ماهیانه خریداری شده و هزینه اش بصورت مستقیم به حساب شان واریز می‌شود و طبق بررسی‌های انجام شده بازگشت سرمایه این افراد زیر سه سال خواهد بود.

وی افزود: وزارت نیرو در نظر دارد تمام برق تولید شده توسط نیروگا‌های تجدیدپذیر خانوار‌ها به شبکه تزریق شود. ایجاد یک انشعاب به نام خانوار‌ها حداقل الزامی است که برای احداث نیروگا‌های تجدیدپذیر در نظر گرفته است تا از طریق این انشعاب تمام برق تولیدی با یک کنتور مجزا به شبکه برق محلی تزریق شود.

مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک بیان کرد: آخرین قیمت احداث نیروگاه‌های خورشیدی پنج کیلوواتی که قابلیت نصب بر روی تمام منازل مسکونی را دارد حدود یکصد و سی تا یکصد و چهل میلیون تومان به ازای یک بسته پنج کیلوواتی در نظر گفته شده است. اما از سال گذشته نصب مدل‌های دیگری هم توصیه شده است که در این طرح اگر خانواده‌ها و یا تعاونی در شهر یا روستا‌ها به ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر بصورت تجمیعی البته با هماهنگی شرکت توزیع برق اقدام کنند هزینه احداث این نیروگاه تا حدود بیست درصد کاهش می‌یابد یعنی علاوه براینکه براساس قرارداد خریدتضمینی، میتوانند برق تولیدی شان را با قیمت دو هزار و پانصد تومان بفروشند، اما اگر ظرفیت نیروگاه‌های تجمیعی آنها به حداقل صد کیلوات برسد قابلیت عرضه در تابلوی بورس انرژی را نیز خواهند داشت که این موضوع مزیت اقتصادی زیادی را برای آنها فراهم می‌کند.

جعفر محمد نژاد افزود: طبق بررسی‌های انجام شده ما در شهرک‌های صنعتی کشور که صنایع کوچکی در آنها مستقر هستند بیش از هزار و پانصد مگاوات فرصت احداث نیروگاه خورشیدی داریم. درواقع صنایع کوچک با انجام این کار ضمن اینکه از مزیت اقتصادی فروش برق برخوردار خواهند شود در زمان محدودیت ارائه برق به ویژه در پیک تابستان با رعایت شرایطی که از توسط توانیر و سازمان ساتبا اعلام می‌شود می‌توانند از این محدودیت هم خارج شوند.

وی در خصوص انواع مدل انشعاب‌ها گفت: در حال حاضر دو مدل در دست بررسی قرار دارد؛ اولین طرح در قالب پانصد و پنجاه هزار سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی برای خانواده‌های تحت پوشش نهاد‌های حمایتی است که تمام هزینه احداث این نیروگاه از طریق تسهیلات قرص الحسنه به این خانواده‌ها پرداخت می‌شود، عملا هزینه‌ای توسط این خانوار‌ها پرداخت نخواهد شد. مزیت اقتصادی این طرح برای خانواده‌های تحت پوشش نهاد‌های حمایتی این است این خانوار‌ها ماهیانه در سال اول حدود پانصد هزار تومان درآمد خواهند داشت که این عدد هر سال طی بیست سال افزایشی خواهد داشت.

محمد نژاد بیان کرد: همچنین لازم به ذکر است که اجرای این طرح برای خانواده‌های تحت پوشش نهاد‌های حمایتی طی ۴ سال گذشته تا به امروز سبب شده است تا برخی از آنها بطور میانگین هرماه به واسطه فروش برق تولیدشان بیش از پنج و نیم تا شش میلیون تومان دریافتی داشته باشند.طبق آمار‌های موجود در حال حاضر بیش از هفده هزار سامانه حمایتی خورشیدپنج کیلواتی در سراسر کشور داریم. ماهیانه حدود هزار تا هزار و دویست سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی وارد مدار تولید می‌شوند که برای تسریع بخشیدن به انجام این کار سازمان ساتبا نیازمند همکاری بیشتری با شرکت‌های توزیع برق خواهد بود.

وی بیان کرد: باتوجه به اینکه برای مدیریت یا رفع ناترازی در حوزه برق چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت راهکاری اقتصادی‌تر از توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر نخواهیم داشت، بنابراین از منظر وزارت نیرو و شرکت توانیر احداث سامانه خورشیدی در هر سطحی و در هر ظرفیتی میتواند کمک شایانی برای رفع ناترازی برق باشد.

جعفر محمد نژاد بیان کرد: ما بیش از یازده هزار سامانه خورشیدی انشعابی داریم که حدود یکصد و سی و پنج مگاوات نیروگاه است که پراکندگی این نیروگاه‌ها قابل توجه خواهد بود. از منظر حمایتی هم هفده هزار سامانه خورشیدی پنج کیلوواتی داریم که خودش هم ظرفیت قابل توجهی خواهد بود.نیروگاه‌های تجدیدپذیر در مقایسه با نیروگاه‌های حرارتی سیستم‌های ساده‌ای هستند و همین موضوع سبب می‌شود تا از این طریق بتوان در کوتاه مدت مشکل ناترازی برق کشور را حل کرد.

مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک گفت: طرح احداث نیروگاه‌های حمایتی موضوع جدیدی است که از سال گذشته در درستور کار قرار گرفته است و نیازمند هماهنگی بسیار زیادی خواهد بود که خوشبختانه در ماه گذشته همه شرکت‌های توزیع برق در کشور یک مجری طرح برای توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر به شرکت ساتبا معرفی کرده اند.برای راحت‌تر شدن کار خانوار‌های متقاضی این طرح‌ها اخیرا در بخش انشعابی، اختیارات انشعاب‌های تا دویست کیلوات به شرکت‌های توزیع سراسر کشورواگذار شده است تا مردم از اقصی و نقاط کشور مراجعه مستقیم به سازمان ساتبا نداشته باشند.

وی افزود: در بخش نیروگاه‌های خورشیدی و متقاضیانی که به صورت شخصی اقدام به عقد قرارداد با ساتبا کردند سازمان ساتبا اخیرا فراخوانی را برای مساعدت در معرفی آنها به منظور دریافت تسهیلات از صندوق‌های مالی، منتشر کرده است. نبابراین لازم است تا متقاضیان یا سرمایه گذارانی که قرارداد خرید تضمینی در اختیار دارند به سایت ساتبا مراجعه کنند و جزییات معرفی آنها برای دریافت تسهیلات را از طریق سایت و همکاران مرتبط ما در حوزه معاونت سرمایه گذاری دریافت کنند.

جعفر محمد نژاد مدیرکل دفترتوسعه سامانه‌های مقیاس کوچک در پایان گفت: طبق قرارداد ساتبا با یکی از بانک‌های قرض الحسنه، این بانک به جای تسهیلات به مردم سامانه پنج کیلو واتی ارائه می‌دهد. درواقع این بانک با پیدا کردن تولید کنندگان و شرکت‌های پیمانکار اجرایی معتبر به مراجعه کنندگان به جای پرداخت یکصد و پنجاه میلیون تومان وام یا تسهیلات قرض الحسنه نیروگاه پنج کیلو واتی را برای افراد متقاضی نصب می‌کند.



منبع

برچسب ها :

ناموجود