اختصاصی| بیکدلی: باید از ظرفیت مرز با افغانستان استفاده کرد
یه گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، علیرضا بیکدلی، سرپرست سفارت کشورمان در افغانستان در گفتگو با تسنیم در مورد نتایج رایزنی وزیر خارجه در کابل در مورد حق آب ایران و امنیت مرزها گفت: هر دو موضوعی که شما اشاره کردید به موضوعات حساس و جدی روابط دو کشور تبدیل شده اما طبیعی است که
یه گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، علیرضا بیکدلی، سرپرست سفارت کشورمان در افغانستان در گفتگو با تسنیم در مورد نتایج رایزنی وزیر خارجه در کابل در مورد حق آب ایران و امنیت مرزها گفت: هر دو موضوعی که شما اشاره کردید به موضوعات حساس و جدی روابط دو کشور تبدیل شده اما طبیعی است که بین دو کشور همسایه همیشه در خصوص مسائل مرزی و موضوعاتی که ناشی از همسایه بودن هست در واقع همکاری وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: تلاش ما این هست که موضوعات مرز و در واقع آب را به موضوعات مربوط به بخش تقویت روابط دو کشور تبدیل کنیم؛ یعنی ما میتوانیم با تبدیل آب و مرز به موضوع همکاری به چالشهایی که بعضاً ایجاد میشود و بعضی هم سوء استفاده میکنند را کاهش بدهیم.
بیکدلی با تاکید بر تلاش برای برداشتن موانع، افزود: ما این قابلیت را داریم به واسطه وجود یک توافقنامه خوب با افغانستان در زمینه حقابه، همکاریهای آبی را نه تنها در حوزه حقابه و اجرای معاهده 1351 بلکه در حوزه وسیعی از همکاریهای آب و فاضلات که امروز بخشی از معیشت و زندگی مردم را تشکیل میدهد و واقعا یک موضوع حیاتی در دوره ما شده را گسترش بدیم.
مقامات افغانستان اعلام کردند به معاهده 1352 پایبند هستند
وی با اشاره به این که مقامات افغانستان تاکید داشتند که به معاهده 1351 پایبند هستند، گفت: موضوع جدیدی نیست قبلا هم این را اعلام میکردند. همچنین تاکید کردند که در واقع بر مبنای این حقآبه در صورت وجود آب این کار را انجام خواهند داد. حتی با یک رویکرد صمیمانهای میگفتند که حتی اگر معاهده هم نبود به واسطه باورها و اعتقاداتی که دارند بنای آنها بر این بوده که همکاری آبی با ایران را گسترش بدهند.
این دیپلمات افزود: من شخصا امیدوار هستم با توجه به مطالعات جوی و همچنین برکاتی که امسال ما شاهد بودیم بتوانیم این موضوع را به یک موضوع همکاری تبدیل بکنیم.
وی ادامه داد: در بحث مرزها هم همانطور که اشاره کردم مرز در روابط دو همسایه یک موضوع بسیار مهمی هست. ما برای اینکه بتوانیم این موضوعات را تبدیل به موضوع همکاری بکنیم به یک رویکرد هنجاری در قبال کشوری که با ما همجواره و اون هم همسایگی هست نیاز داریم.
باید از ظرفیت مرزها استفاده کرد
بیکدلی افزود: یعنی ما باید یک ادراک متقابل از همسایگی داشته باشیم تا از ظرفیتهای همسایه بودن از جمله مرزها استفاده بکنیم. مرزهای ما و افغانستان مرزهای دوستی و برادری هست ما خوشبختانه مشکل جدی در این زمینه نداشتیم برخی حوادث بود که فکر میکنیم با همین رفت و آمدها این حوادث هم در واقع کاهش پیدا خواهد کرد و همکاریهای مرزی به خصوص در موضوع علائم مرزی که اگر این کار انجام بشود، این حوادث مرزی و اختلاف نظرها هم به وجود نخواهد آمد.
سرپرست سفارت کشورمان در کابل در مورد مراودات مردمی بین دو کشور و تسهیلگری رفت و آمد اتباع گفت: دو کشور همسایه و همسایهای که مشترکات تاریخی و فرهنگی دارند خواه ناخواه در این حوزه از یک مزیت برخوردار هستند که باز به دلیل ناآرامیها، اختلافات مذهبی در کشور افغانستان به دلیل جنگها، تجاوزات خارجی و طولانی شدن این جنگها، تبدیل به یک موضوع چالشی شده است.
دولت گفتمان اقامت قانونی اتباع افغانستانی را مورد حمایت قرار میدهد
وی ادامه داد: اتفاقی که در طول سالها شکل گرفته، برای ساماندهی و تنظیم آن، نیاز داریم که هم درایت بیشتری به خرج بدیم و هم در پرتو همکاریهای متقابل و مشترک، بتوانیم این مسیر چالشی را به مسیر همکاری موثر و ضروری تبدیل کنیم. به این دلیل ما شاهد این هستیم که دولت گفتمان توجه و اقامت قانونی اتباع افغانستانی را مورد حمایت قرار میدهد و به عنوان یک محور همکاری از آن یاد میکند و در عین حال به حضور اتباع غیرقانونی و ضرورت خروج آنها و تبدیل وضعیت غیرمجاز و غیر قانونی آنها به وضعیت مجاز، به عنوان یک بخش دیگر از همین گفتمان مورد عنایت هست.
ما با مقامات افغانستان در این زمینه گفتگو میکنیم برای اینکه با همکاری همدیگر بتوانیم این بخش دشوار را به بازگشت محترمانه و عزتمندانه تبدیل بکنیم و هم از آن استفاده کنیم تا همکاریهایی را در افغانستان شکل بدهیم تا مردم بتوانند از آن بهره مند بشوند و علایق آنها برای بازگشت به کشور خودشان بیشتر بشود.
انتهای پیام/