اجرای سطوح آبگیر باران در ۱۵ میلیون هکتار از حوضههای آبخیز کشور
معاون برنامه ریزی پِژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور گفت: سطوح آبگیر باران تاکنون در ۱۵ میلیون هکتار از حوضههای آبخیز کشور اجریی شده است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ معاون برنامه ریزی پِژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: یکی از روشهای استحصال و ذخیره سازی آب باران و برف، جمع آوری آنها
معاون برنامه ریزی پِژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور گفت: سطوح آبگیر باران تاکنون در ۱۵ میلیون هکتار از حوضههای آبخیز کشور اجریی شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ معاون برنامه ریزی پِژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: یکی از روشهای استحصال و ذخیره سازی آب باران و برف، جمع آوری آنها از طریق سطوح آبگیر باران است. اما درصد زیادی از بارشها در کشور به دلیل استفاده نکردن از این روش تبخیر میشود.
وی با بیان اینکه در ۱۵ میلیون هکتار از حوضههای آبخیزء کشور (حدود ۵۰ درصد)؛ سطوحء آبگیرء باران اجرا شده است گفت: با توجه به مقدار اندک طرحهای سطوح آبگیر باران در کشور ، ۷۰ تا ۸۰ درصد بارشها در کشور ما تبخیر میشود.
پرویز گرشاسبی افزود: در هر هکتار سطوح آبگیر باران سالانه ۷۰۰ متر مکعب آب جمع آوری و ذخیره میشود که ارزش اقتصادی آن حدود ۳۱ هزار وُ ۵۰۰ میلیون تومان است.
وی در ادامه تصریح کرد: سطوح آبگیر باران به طور متوسط ۵۰ درصد و در برخی از مناطق تا ۱۰۰ درصد بارشها را ذخیره میکند و همچنین با استفاده صحیح از آب باران و کاهش تبخیر حداقل ۳۰ میلیارد متر مکعب میتوانیم به آب کشور اضافه کنیم.
صابر مهاجر کارشناس آبخیزداری نیز در این باره گفت: آب بندها روش سنتی جمع آوری آب باران و جزء سطوح آبگیر باران هستند که از اقدامات مهم آبخیزداری محسوب میشوند که ۶۵۰ هزار متر مکعب به صورت متوسط، آب باران را درخود ذخیره میکند.
وی یکی دیگر از روشهای استحصال آب باران را سطوح عایق باران عنوان کرد و گفت: این روش به تامین آب در دامداری کمک میکند.
کوچک نژاد کارشناس آبخیزداری، بندسارها را نمونه دیگری از سطوح آبگیر باران دانست و گفت: بندسارها باعث مدیریت در روان آبها میشود.
کوچک نژاد گفت: هر بندسار میتواند ۵ الی ۱۰ هزار متر مکعب، روان آب را جهت بهره برداری در بخش کشاورزی و دامداری مدیریت کند.
محمد عباسی کارشناس آبخیزداری میگوید: سطوح آبگیر باران که از آن میتوان به عنوان بانک آب یاد کرد، رویکری جدید در آبخوانداری است که آب را در مواقعی که بارشهای خوبی داریم، میتوان ذخیره کرد برای استفاده در تنشهای کم آبی و از طرفی دیگر باعث میشود، آب گرفتگی و سیلاب را در مناطق پایین دست کنترل کرد.
بر اساس اعلام پِژوهشکده حفاظت خاک وَ آبخیزداری، ۵۰ درصد اقدامات اجرا شده آبخیزداری در حوزه آبخیز کشور مربوط به سطوح آبگیر باران است.